H εγκλογή του νέου Πάπα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ιστορικό γεγονός για εκατομμύρια Καθολικούς στον κόσμο με τον 69χρονο Ποντίφικα να κάθεται στον παπικό θρόνο, τον πρώτο Αμερικανό που αναλαμβάνει αυτόν τον θώκο, κάτι που έχει ανοίξει ευρύ πεδίο συζητήσεων αναφορικά με την οπτική και την προσέγγιση που θα ακολουθήσει, τη στιγμή που αναλύονται από τον διεθνή Τύπο κι άλλα ζητήματα όπως η εξήγηση πίσω από την επιλογή του ονόματος αλλά και οι απολαβές του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Λέοντα ΙΔ. Ο νέος Πάπας δεν θα λαμβάνει, υπό την παραδοσιακή έννοια, κανονικό μισθό, ωστόσο το Βατικανό - το πιο μικρό ανεξάρτητο κρατίδιο του πλανήτη - καλύπτει όλες τις ανάγκες του ποντίφικα, από τη στέγη και την τροφή μέχρι τις μετακινήσεις, την υγειονομική περίθαλψη και την προσωπική ασφάλεια. 

Διαβάστε: Sky News για εκλογή Λέοντος ΙΔ': Πώς βγήκε ο "λευκός καπνός" μετά από 4 ψηφοφορίες - Η κίνηση-ματ που ανέδειξε το νέο Πάπα

Ο Πάπας Φραγκίσκος, που ζουσε ως ποιμένας, αρνήθηκε να θεσπίσει την οποιαδήποτε πολιτική τακτικών απολαβών, ενόσω βρισκόταν στον παπικό θρόνο από το 2013 μέχρι το 2025. Aν και ο Πάπας μπορεί να δικαιούται έναν μισθό της τάξης των 2.500 ευρώ το μήνα, η απόφαση του Φραγκίσκου αντικατοπτρίζει την πρόθεση του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έζησε με ταπεινότητα ενώ αντανακλά και τη δέσμευσή του στη μέριμνα των φτωχών. Όσον αφορά στη στέγαση του Πάπα, αυτή παρέχεται στο Αποστολικό Παλάτι, ο Φραγκίσκος όμως επέλεξε να παραμείνει στον απλό ξενώνα Domus Sanctae Marthae στους χώρους του Βατικανού.

Βατικανό: Οι πηγές εσόδων

Αν και ο Πάπας δεν λαμβάνει μισθό, η αξία στα όσα είχε πρόσβαση ο Φραγκίσκος υπολογίζεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Έχει πρόσβαση σε ένα στόλο οχημάτων, σε επίσημες κατοικίες και σε ποσό για φιλανθρωπικές δωρεές, όπως τα 200.000 ευρώ που δώρισε ο Φραγκίσκος σε τροφίμους ρωμαϊκής φυλακής. Ωστόσο, οι πόροι αυτοί δεν προορίζονται για προσωπική ικανοποίηση. 

Στην πραγματικότητα, ο ρόλος του Πάπα συνοδεύεται από ευθύνες δια βίου, ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ', ο οποίος έζησε εντός του Βατικανού μέχρι τον θάνατό του το 2022.

Το ίδιο το Βατικανό βασίζεται σε ένα μείγμα δωρεών, επενδυτικών αποδόσεων και εσόδων από τον τουρισμό και τα Μουσεία του Βατικανού. Μια από τις πιο γνωστές πηγές εσόδων του Βατικανού είναι οι Πένες του Πέτρου, δωρεές απευθείας στην Αγία Έδρα, που αποφέρουν περίπου 20 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Οι μεγαλύτερες εισφορές προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ιταλία.