Εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων από ΗΠΑ και ΕΕ στη Μόσχα για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στα ουκρανικά εδάφη, τη στιγμή που Αμερική και Ευρώπη καταρτίζουν πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών, που σε περίπτωση απόρριψης από τη ρωσική πλευρά θα επισύρει κυρώσεις στο Κρεμλίνο, Σύνοδο Κορυφής των ηγετών για την Ουκρανία συγκαλούν, αύριο, Σάββατο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σερ Κιρ Στάρμερ. Σε αυτήν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 11:45 ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ουκρανία θα φιλοξενήσει συνάντηση των ηγετών της αποκαλούμενης «Συμμαχίας των Προθύμων», σύμφωνα και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Βρετανία, η συμμαχία αυτή σχηματίστηκε νωρίτερα φέτος υπό την ανησυχία των Ευρωπαίων ότι αποκλείονται από τις ΗΠΑ στη συμμετοχή των ειρηνευτικών εργασιών για την Ουκρανία. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και πάλι οι εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες εδώ καιρό προτάσσει ως αναγκαιότητα το Κίεβο, όπως και η πρόταση για εφαρμογή επιτήρησης της ειρήνης στα ουκρανικά εδάφη μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας εκεχειρίας.

Η «συμμαχία των προθύμων» εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμένης ανάπτυξης ξένων δυνάμεων στην Ουκρανία ως μέρος πιθανών εγγυήσεων. Ο Ζελένσκι δήλωσε, ένα 24ωρο νωρίτερα, ότι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι μια «30ήμερη εκεχειρία» είναι «πραγματικός δείκτης» προόδου προς την ειρήνη με τη Ρωσία και ότι το Κίεβο ήταν έτοιμο να την εφαρμόσει αμέσως. Μια 30ήμερη εκεχειρία προτάθηκε αρχικά από τον Τραμπ τον Μάρτιο και η Ουκρανία συμφώνησε, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μόνο όταν τεθούν σε εφαρμογή αξιόπιστα μέτρα παρακολούθησης και τήρησής της.

Ουκρανία: Τι ισχύει για την 30ήμερη κατάπαυση του πυρός που ετοιμάζουν ΗΠΑ και ΕΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ολοκληρώνουν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία.

Αν αυτή απορριφθεί, θα τους οδηγήσει στην από κοινού επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Η πηγή ανάφερε ότι η πρόταση δεν έχει λάβει ακόμη το πράσινο φως και θα μελετηθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Σύνοδο Κορυφής της «Συμμαχίας των Προθύμων».

H Σύνοδος μετά τη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα 

Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε ποιος από τους ηγέτες επρόκειτο να έρθει στο Κίεβο για τη συνάντηση του συνασπισμού, αλλά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι σκόπευε να επισκεφθεί την Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως ουκρανικά στρατεύματα καταβάλλουν επιπλέον προσπάθειες να παραβιάσουν τα ρωσικά σύνορα στις περιφέρειες του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε ηγέτες απ' όλο τον κόσμο στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι επιθέσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της τριήμερης κατάπαυσης πυρός που κήρυξε μονομερώς η Ρωσία από τις 8 έως τις 10 Μαΐου για να τιμήσει την 80ή επέτειο της νίκης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μητέρα των μαχών το Κουρσκ, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες 

Στο Κουρσκ, που θυμίζει μητέρα των μαχών, ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μεγάλη επιχείρηση τον περασμένο Αύγουστο και κράτησαν υπό τον έλεγχό τους ένα μέρος του ρωσικού εδάφους επί σειρά μηνών, όμως ο Πούτιν τον Απρίλιο κήρυξε «νίκη» στο Κουρσκ.

Ο Ρίμπαρ, φιλορώσος μπλόγκερ που ασχολείται με την εξέλιξη του πολέμου, δήλωσε ότι διεξάγονται «πολύ σφοδρές συγκρούσεις» μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων κοντά στο Τετκίνο, χωριό της περιοχής. Ο Ρίμπαρ και άλλοι μπλόγκερ δήλωσαν ότι οι ουκρανικές επιθέσεις σε πολλά χωριά στη γειτονική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ συνεχίζονταν μέχρι και σήμερα, Παρασκευή.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει από ανεξάρτητες πηγές τις πληροφορίες των μπλόγκερ ή τις αναφορές των δύο πλευρών για την κατάσταση στο πεδίο των μαχών.

Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη ότι παραβίασαν κατ’ επανάληψη την προηγούμενη εκεχειρία 30 ωρών του Πάσχα που είχε κηρύξει ο Πούτιν.