Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄, πρώην Καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ των ΗΠΑ, εξελέγη από τους καρδινάλιους την Πέμπτη ως ο νέος ποντίφικας, τη δεύτερη ημέρα του κονκλάβιου για την επιλογή διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο μήνα. Είναι ο πρώτος Πάπας με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά διαθέτει διπλή υπηκοότητα με το Περού, όπου υπηρέτησε ως ιεραπόστολος για δεκαετίες πριν γίνει καρδινάλιος.

Διαβάστε: Πάπας Λέων ΙΔ': Η ταινία που είδε πριν το ραντεβού του με την Ιστορία - Η αποκάλυψη του αδερφού του

Το όνομα Λέων ΙΔ΄ και η συμβολική του σημασία

Το πρώτο κρυφό μήνυμα του νέου Πάπα ήταν η επιλογή του ονόματός του. Οι Πάπες συχνά χρησιμοποιούν αυτή την επιλογή για να στείλουν το πρώτο τους σημαντικό μήνυμα σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας παποσύνης τους. Ο Φραγκίσκος πήρε το όνομά του από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης του 13ου αιώνα, ο οποίος απέρριψε τον πλούτο και ήθελε να φροντίσει τους φτωχούς.

Ο τελευταίος Πάπας που πήρε το όνομα Λέων, ο Λέων ΙΓ΄, επικέντρωσε μεγάλο μέρος της παποσύνης του (1878-1903) στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ζητώντας δίκαιη αμοιβή, δίκαιες συνθήκες εργασίας και το δικαίωμα συμμετοχής σε συνδικάτα.

"Επιλέγοντας το όνομα Λέων ΙΔ΄, δείχνει ότι είναι προσηλωμένος στην κοινωνική διδασκαλία της εκκλησίας", δήλωσε ο Αιδεσιμότατος Τόμας Ρις, Ιησουίτης σχολιαστής που παρακολουθεί στενά την παποσύνη.

Τα κρυφά μηνύματα του Πάπα Λέων ΙΔ΄ στην πρώτη ομιλία

Το δεύτερο κρυφό μήνυμα του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ ήταν η επιλογή της γλώσσας και των λέξεων που χρησιμοποίησε, οι οποίες έδωσαν σαφή έμφαση στην ανάγκη για ειρήνη, κάτι στο οποίο επικεντρωνόταν συχνά και ο Φραγκίσκος.

Κανένα μέρος της ομιλίας του προς τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου δεν ήταν στα αγγλικά, αλλά στα ιταλικά, τη γλώσσα της παποσύνης, και μια σύντομη αναφορά στα ισπανικά για να χαιρετίσει την πρώην κοινότητά του στο Περού. Δεν ανέφερε τις ΗΠΑ.

"La pace sia con tutti voi!" (Ειρήνη σε όλους σας!), τα πρώτα δημόσια λόγια του Λέοντα, αντηχούσαν αυτά που χρησιμοποιούν οι Καθολικοί στις τελετές τους, αλλά πρόσφεραν επίσης ένα άμεσο μήνυμα ειρήνης σε έναν κόσμο διχασμένο από συγκρούσεις.

Πριν εισέλθουν στο μυστικό κονκλάβιο στις 7 Μαΐου, οι καρδινάλιοι του κόσμου εξέδωσαν μια δήλωση θρηνώντας για τις συγκρούσεις "στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και πολλά άλλα μέρη του κόσμου" και κάνοντας μια "εγκάρδια έκκληση" για ειρήνη.

Ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ΄ είπε ότι ήθελε να μοιραστεί την ειρήνη του Θεού, αποκαλώντας την "αφοπλισμένη ειρήνη και αφοπλιστική ειρήνη" που είναι "ταπεινή και επίμονη".

Τα κύρια μηνύματα του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στην πρώτη του ομιλία:

  • Έμφαση στην ειρήνη σε έναν κόσμο γεμάτο συγκρούσεις
  • Αναφορά στην κληρονομιά του Πάπα Φραγκίσκου
  • Προώθηση της κοινωνικής διδασκαλίας της Εκκλησίας
  • Επιβεβαίωση ότι "το κακό δεν θα επικρατήσει"

Ο Λέων ανέφερε επίσης τον Φραγκίσκο, ο οποίος έδωσε την τελευταία του ευλογία στα πλήθη στη Ρώμη την Κυριακή του Πάσχα, την ημέρα πριν πεθάνει από εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από εβδομάδες μάχης με διπλή πνευμονία.

"Έχουμε ακόμα στα αυτιά μας αυτή την αδύναμη, αλλά πάντα θαρραλέα φωνή του Πάπα Φραγκίσκου", είπε.

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ ζήτησε άδεια να προσφέρει την ίδια ευλογία που χρησιμοποίησε ο Φραγκίσκος μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, λέγοντας: "Ο Θεός μας αγαπά, ο Θεός αγαπά όλους, και το κακό δεν θα επικρατήσει. Είμαστε στα χέρια του Θεού".

Η συμβολική ενδυμασία του Πάπα Λέων ΙΔ΄

Το τρίτο κρυφό μήνυμα του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ ήταν στην επιλογή της ενδυμασίας του. Σε αντίθεση με τον Φραγκίσκο, ο οποίος απέρριψε όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της παποσύνης, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ημέρας που εξελέγη το 2013, ο Λέων φορούσε ένα παραδοσιακό κόκκινο παπικό ένδυμα πάνω από το λευκό του ράσο.

Αν και ο Λέων ακολουθεί την παράδοση του Φραγκίσκου, έδειξε ότι είναι ένας νέος και διαφορετικός Πάπας. Η επιλογή της παραδοσιακής ενδυμασίας υποδηλώνει μια πιθανή επιστροφή σε ορισμένες παραδόσεις του Βατικανού, ενώ παράλληλα διατηρεί τις κοινωνικές αξίες που προώθησε ο προκάτοχός του.

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ φαίνεται να επιδιώκει μια ισορροπία μεταξύ παράδοσης και ανανέωσης, ενσωματώνοντας στοιχεία από την κληρονομιά του Φραγκίσκου ενώ παράλληλα χαράζει τη δική του πορεία για το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας.