«Στις μέρες μας, η εκκλησία προσφέρει σε όλους το θησαυροφυλάκιο της κοινωνικής της διδασκαλίας ως απάντηση σε μια άλλη βιομηχανική επανάσταση και στις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που θέτουν νέες προκλήσεις για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της εργασίας», ήταν ένα από τα μηνύματα που έστειλε ο Πάπας Λέων ΙΔ. Να συνεχίσει ορισμένες από τις βασικές προτεραιότητες του Πάπα Φραγκίσκου υποσχέθηκε ο Πάπας Λέων ΙΔ’, παρουσιάζοντας το όραμα της παποσύνης, επισημαίνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, λέγοντας ότι θέτει προκλήσεις για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της εργασίας.

Διαβάστε: Πάπας Λέων ΙΔ: "Ακολουθούμε τα χνάρια του Φραγκίσκου" - Έμφαση στους περιθωριοποιημένους στο πρώτο μήνυμα στους καρδινάλιους


Πάπας Λέων ΙΔ: Η επιλογή του ονόματός του

Συγκεκριμένα, ο Λέων, στην πρώτη επίσημη ακρόασή του, αναφέρθηκε επανειλημμένα στον εκλιπόντα Φραγκίσκο ενώ κατέστησε σαφή τη δέσμευση να γίνει η Καθολική Εκκλησία πιο περιεκτική, προσεκτική προς τους πιστούς και μια εκκλησία που φροντίζει όσους έχουν «απορριφθεί». Εξήγησε την επιλογή του ονόματός του, υπογραμμίζοντας ότι ο συνονόματός του, Πάπας Λέων ΧΙΙΙ, όντας Πάπας από το 1878 έως το 1903 έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης καθολικής κοινωνικής σκέψης.

Το έκανε δε πιο γνωστό με την εγκύκλιό του Rerum Novarum του 1891, η οποία αφορούσε στα δικαιώματα των εργαζομένων και τον καπιταλισμό στην αυγή της βιομηχανικής εποχής. Ο τότε Πάπας επέκρινε τόσο τον καπιταλισμό όσο και τον κρατικοκεντρικό σοσιαλισμό, εστιάζοντας σε μια ξεκάθαρα «καθολική φλέβα» οικονομικής διδασκαλίας.

Στις παρατηρήσεις του, ο νέος Πάπας είπε ότι ταυτίστηκε με τον προκάτοχό του, ο οποίος ασχολήθηκε με το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα της εποχής που έθεσε η βιομηχανική επανάσταση στην τότε εγκύκλιο.