Εκλογές µε παρατηρητές στην Αλβανία: Θα καταφέρει ο Ράμα να εξασφαλίσει 4η θητεία; Το αμιγώς... ποινικό προφίλ και ο παράγοντας "Βορειοηπειρώτες"
Οι σκιές και οι δυσώδεις υποθέσεις
Ρευστό το τοπίο στην Αλβανία. Υπό το βλέµµα στελεχών του ΟΑΣΕ στις κάλπες οι ψηφοφόροι

Με τη συµµετοχή δεκάδων παρατηρητών του ΟΑΣΕ (Οργανισµού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) άνοιξαν σήµερα οι κάλπες στην Αλβανία, όπου ο πρωθυπουργός Εντι Ράµα διεκδικεί 4η συνεχόµενη θητεία, ο Σαλί Μπερίσα την επάνοδό του στην εξουσία έπειτα από 12 χρόνια και τα µικρότερα κόµµατα τη συµµετοχή τους σε ενδεχόµενη κυβέρνηση συνασπισµού, σε περίπτωση που το Σοσιαλιστικό Κόµµα δεν λάβει ποσοστό αυτοδυναµίας. Ενας στους 3 ψηφοφόρους ζει εκτός αλβανικής επικράτειας, όπου κατοικούν µόνιµα περίπου 2 εκατοµµύρια άνθρωποι.
Το προφίλ των υποψηφίων είναι αµιγώς... ποινικό. Ο Μπερίσα επί 2 έτη, από τον ∆εκέµβριο 2022 έως τον Νοέµβριο 2024, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισµό και ο Ολσι Ράµα, αδελφός του πρωθυπουργού, κατηγορείται για συµµετοχή σε κύκλωµα διακίνησης τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών. Ο Ράµα χαρακτηρίζεται «ναρκοπρόεδρος» από τους αντιπάλους του, ενώ, ακολουθώντας την πεπατηµένη του Ενβέρ Χότζα, φυλακίζει όσους απειλούν την ηγεµονία του, όπως το 2023 τον Φρέντη Μπελέρη, τον οποίο έστειλε φυλακή για 1 χρόνο και 7 µήνες, εκλέγοντας στο µεσοδιάστηµα δήµαρχο της αρεσκείας του στη Χειµάρρα. Στις τελευταίες µετρήσεις ο Αλβανός πρωθυπουργός προηγείται µε διαφορά άνω των 11 µονάδων (46% έναντι 33%-35%) του βασικού του αντιπάλου, όταν το 2021 είχε κερδίσει µε ποσοστό 48,8%, έναντι 39,5% που είχε λάβει ο τότε επικεφαλής του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος Λουζλίµ Μπασά. Τώρα διεκδικεί να είναι ο µακροβιότερος ηγέτης µετά τον σταλινικό Χότζα, που διοίκησε µε πρωτοφανή αγριότητα από το 1944 έως τον θάνατό του το 1985. Στο πλαίσιο αυτό ο µηχανισµός του έχει βά λει πούλµαν, πλοία, αεροπλάνα για να µεταφέρει δωρεάν τους ψηφοφόρους στις κάλπες, αφού η πρωτοεφαρµοζόµενη και στην Αλβανία επιστολική ψήφος δεν έχει απήχηση.
Το τοπίο παραµένει ρευστό, µε 11 κόµµατα και συνασπισµούς να διεκδικούν την ψήφο σε µια αναµέτρηση όπου η κυριαρχία του Σοσιαλιστικού Κόµµατος (P.S.) αµφισβητείται περισσότερο από τη φθορά του παρά από τη συνοχή της αντιπολίτευσης, η οποία παραµένει κατακερµατισµένη. Η δυναµική εµφάνιση νέων σχηµατισµών, όπως το NSHB, αντανακλά τη δυσαρέσκεια µέρους των εκλογέων απέναντι στο δίπολο P.S. - P.D. (∆ηµοκρατικό Κόµµα), ενώ η αυξηµένη αβεβαιότητα ως προς την πρόθεση ψήφου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο εκπλήξεων την τελευταία στιγµή. Σε έκτακτο οµόφωνο ψήφισµα την προηγούµενη εβδοµάδα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα είναι άκρως επικριτικό, επισηµαίνοντας ότι µε ευθύνη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης -που επιδιώκει πάση θυσία ην εκλογική νίκη- τόσο οι εκλογές όσο και η ίδια η δηµοκρατία στην Αλβανία είναι εκτεθειµένες και υπό απειλή. Οι δε παρατηρητές του ΟΑΣΕ επισηµαίνουν τη µη εφαρµογή προηγούµενων συστάσεων του οργανισµού για τη διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας, κάτι που σε συνδυασµό µε την πολιτική πόλωση που επικρατεί θα οδηγήσουν για άλλη µία φορά στην αµφισβήτηση του αποτελέσµατος, µε ό,τι τούτο συνεπάγεται µετεκλογικά. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόµµα κατηγορείται για χειραγώγηση της ενηµέρωσης, καθώς ελέγχει πλήρως τα συστηµικά ΜΜΕ, ενώ η κρατική µηχανή είναι στην υπηρεσία της προεκλογικής εκστρατείας του. Να σηµειωθεί ότι µε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση απαγόρευσε την λειτουργία του TikTok στην αλβανική επικράτεια.
Από την πλευρά της η βορειοηπειρώτικη Οµογένεια αυτή τη φορά κατεβαίνει ενωµένη υπό τον Πέτρο Γκικουρία, τον οποίο στηρίζει απερίφραστα ο ευρωβουλευτής της Ν.∆., Φρέντης Μπελέρης. Η δε σχέση τους µε το καθεστώς -όπως το αποκαλούν- Ράµα είναι πολύ αρνητική. Και τούτο διότι ο Ράµα είναι πραγµατικός πολέµιος των οµογενών, όπως φάνηκε στα γεγονότα της Χειµάρρας και νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2018, µετά τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στις Βουλιαράτες. Σε οµιλία του (σ.σ. και µάλιστα στη Θεσσαλονίκη) τον Νοέµβριο του 2024 είχε πει ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων: «Το ‘‘Βορειοηπειρώτες’’ είναι ένας νεκρός όρος, µε τον καιρό έχει πεθάνει. Και έχει πεθάνει µαζί µε κάθε όνειρο των ατόµων που προσπαθούν να το γελοιοποιήσουν. Οποιος χρησιµοποιεί αυτόν τον όρο όταν µιλάει για τον Νότο της Αλβανίας δείχνει να µη θέλει να ζήσει στον 21ο αιώνα. Είναι απολιθώµατα και κρίµα».
Μόλις προ ηµερών ο Μπερίσα και ο συνήγορός του κατέθεσαν στην Ειδική Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς (SPAK) το έγγραφο της απόφασης του ∆ικαστηρίου Ιωαννίνων, το οποίο επιβεβαιώνει ότι η εκλεκτή του Ε. Ράµα, δικαστίνα Ιρένα Γκιόκα (Irena Gjoka), έχει καταδικαστεί από το εν λόγω δικαστήριο. Σύµφωνα µε τον ίδιο, απέκρυψε µε δόλο την καταδίκη της, ώστε να µην αποτελέσει εµπόδιο στην ένταξή της στο δικαστικό σώµα της Αλβανίας. Πρόκειται για µια καταδίκη που η ίδια είχε αποκρύψει, παρότι είχε διατελέσει για ένα διάστηµα και προσωρινή πρόεδρος του Ειδικού ∆ικαστηρίου κατά της ∆ιαφθοράς και του Οργανωµένου Εγκλήµατος (GJKKO), ενώ είχε υπογράψει το αίτηµα του SPAK για την υπόθεση «Partizani» και τα µέτρα ασφαλείας εις βάρος του ηγέτη του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος, Σαλί Μπερίσα, του γαµπρού του Τζαµάρ Μαλτέζι (Jamar Malltezi) και άλλων εµπλεκόµενων στην υπόθεση. Η δικαστίνα είχε εµπλακεί και στην εκδίκαση της υπόθεσης του Φρέντη Μπελέρη για εκλογική διαφθορά στον ∆ήµο Χειµάρρας, ως µία από τους 3 δικαστές στη δίκη.