Φουντώνει ο διπλωματικός πυρετός για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δίνει μια προσεκτική και διπλωματική απάντηση στην «προσφορά» του Βλαντιμίρ Πούτιν για απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα περίμενε κανείς ότι θα κατακεραύνωνε τον Βλαντιμίρ Πουτιν επειδή δεν δεσμεύτηκε για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, όπως απαίτησαν το Σάββατο το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του. Αντ' αυτού, γράφοντας στο Χ, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι άρχισαν επιτέλους να εξετάζουν το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου». Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα περίμενε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει ότι θα τηρούσε την προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία, η οποία θα άρχιζε τη Δευτέρα. Είναι δύσκολο να πει κανείς αν ο Ζελένσκι θεωρεί ότι η προσφορά του Πούτιν για απευθείας συνομιλίες είναι «θετικό σημάδι».
It is a positive sign that the Russians have finally begun to consider ending the war. The entire world has been waiting for this for a very long time. And the very first step in truly ending any war is a ceasefire.
There is no point in continuing the killing even for a single…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 11, 2025
Σχεδόν την ίδια ώρα ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που προτείνει το Κρεμλίνο στην Τουρκία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα της διακοπείας διαπραγμάτευσης του 2022 και την κατάσταση «στο πεδίο». «Λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την πραγματική κατάσταση» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Ουσακόφ μετά από σχετική ερώτηση. Απαντώντας, δε, στην ερώτηση ποιος θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις, είπε: «Ο Πρόεδρος θα δώσει την εντολή και μετά θα το ανακοινώσουμε».
Όπως σχολιάζει το BBC, η απάντηση Ζελένσκι είναι «προσεκτική και διπλωματική» με την αναφορά του σε «θετικό βήμα» αντικατοπτρίζει το ότι ούτε ο Πούτιν ούτε ο Ζελένσκι δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι αποτελούν εμπόδιο στο ενδεχόμενο ειρήνης.
Η πρόταση Πούτιν για άμεσες διαπραγματεύσεις στην Τουρκία
Απάντηση στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών και του Ντόναλντ Τραμπ για άμεση έναρξη εκεχειρίας με την Ουκρανία τη Δευτέρα έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με μια μεταμεσονύκτια (2 τα ξημερώματα ώρα Ρωσίας) συνέντευξη τύπου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε ρελάνς καθώς πρότεινε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία την Πέμπτη (15/5) στην Τουρκία.
«Προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβει τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και να ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε έκτακτη συνέντευξή Τύπου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ώρες σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
O Πούτιν, ο οποίος μίλησε για 18 λεπτά χωρίς να δεχθεί καμία ερώτηση αφού είχε αφήσει τους δημοσιογράφους να τον περιμένουν για επτά ώρες, είπε ότι «δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ' όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβει τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. Τώρα εξαρτάται από την Ουκρανία».
Ερντογάν σε Πούτιν: Σας περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Τη βούληση της Τουρκίας να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συνομίλησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις που έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τα ξημερώματα, που πρότεινε την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, υποστήριξε ότι μια συνολική κατάπαυση πυρός θα δημιουργούσε το κατάλληλο περιβάλλον για τη διεξαγωγή των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ότι η δήλωσή του ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συνεχιστούν στην Κωνσταντινούπολη από το σημείο όπου είχαν διακοπεί είναι ευπρόσδεκτη και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις που θα εξασφαλίσουν μια μόνιμη λύση. Ο Πρόεδρός μας δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες», σημειώνει η τουρκική προεδρία.
Ο ρόλος και η αντίδραση του Τραμπ
Ούτε ο Πούτιν ούτε ο Ζελένσκι θέλουν να θεωρηθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως το εμπόδιο για την ειρήνη. Η αντίδραση του Τραμπ ήταν εμφανώς αισιόδοξη. Γράφοντας νωρίτερα στο Truth Social, άφησε για άλλη μια φορά να εννοηθεί ότι αυτός ο πόλεμος πλησιάζει προς το τέλος του. «Μια δυνητικά μεγάλη μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που θα σωθούν όταν τελειώσει, ελπίζουμε, αυτό το ατέλειωτο "λουτρό αίματος". Θα είναι ένας εντελώς νέος και πολύ καλύτερος ΚΟΣΜΟΣ. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι και με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί. Οι ΗΠΑ θέλουν να επικεντρωθούν, αντίθετα, στην ανοικοδόμηση και το εμπόριο. Μια ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα μας περιμένει!» έγραψε ο Τραμπ.
Τι επιδιώκει ο Πούτιν
Ο Πούτιν δήλωσε ότι θέλει να δει και να αντιμετωπίσει «τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης». Από τη δική του οπτική γωνία, βλέπει απαράδεκτη τη φιλοδοξία της Ουκρανίας να αποτελέσει μέρος μιας ευημερούσας, δημοκρατικής Ευρώπης αντί να επιστρέψει στην τροχιά της Μόσχας και να γίνει ένα πειθήνιο έθνος όπως η Λευκορωσία. Θα θέλει επίσης μια σταθερή δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα απαίτησε το Σάββατο ότι, πριν αρχίσει οποιαδήποτε εκεχειρία, η Δύση πρέπει να σταματήσει να εξοπλίζει την Ουκρανία. Αυτό φυσικά θα άφηνε τη χώρα αυτή ευάλωτη και απροστάτευτη και πολύ λιγότερο ικανή να αποκρούσει τη Ρωσία στη γραμμή του μετώπου- ή, χειρότερα να αντιμετωπίσει μια νέα επίθεση πλήρους κλίμακας για την κατάληψη περισσότερων εδαφών.
Τι χρειάζεται η Ουκρανία και η μεγαλύτερη ανησυχία
Αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ουκρανία από τους συμμάχους της είναι μια αδιάλειπτη ροή αεράμυνας για την απόκρουση του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύονται από τα κοινά σύνορα προς το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις.
Λίγο μετά τα ξημερώματα της Κυριακής, το Κίεβο ξύπνησε από συναγερμό αεροπορικής επιδρομής καθώς η πόλη δέχτηκε επιθέσεις από ρωσικά μη επανδρωμένα.
Στις 9 Μαΐου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο εξέδωσε προειδοποίηση προς τους πολίτες της ότι υπήρχε «σημαντικός κίνδυνος αεροπορικών επιδρομών τις επόμενες ημέρες».
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ότι το Κρεμλίνο μπορεί να εκτοξεύσει έναν άλλο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik, όπως εκείνον που οι δυνάμεις του εκτόξευσαν σε εργοστάσιο στο Ντνίπρο τον περασμένο Νοέμβριο. Με την ταχύτητά του να πλησιάζει 10 φορές την ταχύτητα του ήχου, η Ρωσία υπερηφανεύεται ότι ο πύραυλος αυτός είναι «ασταμάτητος». Έτσι, τώρα το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνει στη συνέχεια ο Τραμπ.