Άλμα ανακούφισης στις αγορές μετά το deal ΗΠΑ-Κίνας: Πρωτοφανές ράλι ανόδου στη Wall Street - Οι ευκαιρίες που "βλέπει" το Πεκίνο
Μετά τις αναταραχές και τις μελανές προβλέψεις
Σημαντικά κέρδη στη Wall Street μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας - Ανέκτησαν την εμπιστοσύνη τους οι επενδυτές - Πώς βγαίνει κερδισμένο το Πεκίνο

Θετικά πρόσημα επικρατούν στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές που υποδέχθηκαν με ανακούφιση την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και τη συμφωνία για μείωση των δασμών για 90 ημέρες, συνθήκη που θα εφαρμοστεί από τις 14 Μαΐου. Kέρδη και άνοδος των δεικτών καταγράφηκαν, ύστερα από ένα πτωτικό σερί, τόσο στο άνοιγμα όσο και στο κλείσιμο της Wall Street, τη στιγμή που στο «πράσινο» βρέθηκαν - μετά το αμερικανοσινικό deal - τα ευρωπαϊκά κι όπως αναμενόταν και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Την ίδια στιγμή, πίσω από τη συμφωνία, τόσο οι διεθνείς αναλυτές όσο και η Κίνα διαβλέπουν το άνοιγμα του πεδίου των ευκαιριών για το Πεκίνο και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής του ισχύος, ενώ έχει σημασία το γεγονός ότι ο Ντόναλτ Τραμπ εξετάζει μέσα στην εβδομάδα επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του.
Διαβάστε: ΗΠΑ και Κίνα: Τι σηματοδοτεί η αναστολή του εμπορικού πολέμου - Η θετική πρώτη αντίδραση των αγορών και η σύνοδος-μήνυμα στην Ουάσινγκτον
Διαβάστε: ΗΠΑ και Κίνα: Τι σηματοδοτεί η αναστολή του εμπορικού πολέμου - Η θετική πρώτη αντίδραση των αγορών και η σύνοδος-μήνυμα στην Ουάσινγκτον
Στη Wall Street, oι αμερικανικές μετοχές ανέκαμψαν, ειδικότερα, τη Δευτέρα, με τους γενικούς δείκτες να κινούνται με ισχυρά κέρδη, τον Dow Jones να πραγματοποιεί άλμα άνω των 1.000 μονάδων, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με +2,81% στις 42.410,10 μονάδες. Φρενήρη άνοδο από τον Nasdaq, με τον τεχνολογικό δείκτη να προσθέτει +4,35%, τερματίζοντας τη συνεδρίαση στις 18.708,34 μονάδες. Άλμα 3,26% για τον S&P 500, με τον ευρύτερο να σταματά στις 5.844,19 μονάδες. Η Tesla σημείωσε άλμα 6%, ενώ η μετοχή της Apple και της Nvidia κέρδισαν 6% και 5%. Οι μετοχές των εταιρειών που εξαρτώνται περισσότερο από τα κινεζικά προϊόντα σημείωσαν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο. Η Best Buy σημείωσε άνοδο 6%, η Dell Technologies σκαρφάλωσε 8% και η Amazon προχώρησε κατά 8%.
Ράλι και στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς όλοι οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά με τον βιομηχανικό Dow Jones να καταγράφει άνοδο περίπου 1.000 μονάδων, δηλαδή ποσοστό 2,5% ενώ ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 2,5%. Οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες έχασαν σημαντική αξία τους προηγούμενους μήνες, η Nvidia, η Amazon, η Apple και η Tesla, σημείωσαν άνοδο 5%.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών φαίνεται να έχει ανακτηθεί ύστερα από μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας που επικρατούσε στις αγορές μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, την περιβόητη Ημέρα της Απελευθέρωσης, για τους δασμούς και την σταδιακή αυξητική πορεία που αυτοί ακολουθούσαν σε βάρος της Κίνας, φτάνοντας στο 145% για τις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ. Λίγο καιρό αφότου η εμπορική κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε οξυνθεί ανησυχητικά, οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι και οι επενδυτές έκρουαν τον κώδωνα για τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης. Τότε, ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε να αλλάζει κατεύθυνση, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με το Πεκίνο ώστε να υπάρξει μία συναινετική λύση.
Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Ικανοποίηση στο Πεκίνο
Ως νίκη «βλέπει» πλέον τη συμφωνία με την Ουάσινγκτον το Πεκίνο, με τη στάση που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα να χαρακτηρίζεται, από τους αναλυτές, σκληρή κι άκαμπτη, κάτι που αρχικά προκάλεσε ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα.
Διεθνή δίκτυα όπως το αμερικανικό CNBC, σχολιάζουν ότι η στάση αυτή δεν γύρισε μπούμερανγκ στην Κίνα, απεναντίας την ευνόησε καθώς η σινική πλευρά κατάφερε να «αποσπάσει» πιο ευνοϊκή μεταχείριση από τις ΗΠΑ. Ενθουσιασμός διακατέχει, την ίδια ώρα, πολίτες της Κίνας κάτι που φαίνεται στα κοινωνικά δίκτυα όπου αναπαράγεται σε πανηγυρικό τόνο το γεγονός της μείωσης των δασμών.
Την ίδια στιγμή, πίσω από το deal ΗΠΑ-Κίνας, το Πεκίνο «βλέπει» να αναδύονται ευκαιρίες. Μετά την εξέλιξη και την αποκλιμάκωση της εμπορικής κόντρας, που οδήγησε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, η θέση της Κίνας ως αξιόπιστου συνομιλητή στην παγκόσμια κοινότητα αποκτά άλλη δυναμική, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί ως αναβάθμιση δεδομένου ότι το Πεκίνο φαίνεται υπολογίσιμη δύναμη και όχι ένα κράτος που έχει τη φήμη εκείνου που παραβιάζει τα συμφωνηθέντα.
Έσπαγε ο «πάγος» στην Ελβετία
Οι γύροι συνομιλιών ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους, στη Γενεύη, καρποφόρησαν με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, να ανακοινώνει ότι επιτεύχθηκε πρόοδος, γεγονός που αντέστρεψε αυτόματα το αρνητικό κλίμα στο οποίο είχαν βυθιστεί και οι αγορές. Η ανάρτηση, δε, του Τραμπ στο κοινωνικό του δίκτυο Truth Social για πιθανότητα μείωσης των δασμών στο 80%, προϊδέαζε για το τι θα επακολουθούσε, για την άμβλυνση των διαφωνιών, με τις δύο χώρες, μετά τις θετικές διεργασίες στην Ελβετία, να συμφωνούν στη μείωση για 90 ημέρες των ανταποδοτικών δασμών κατά 115%.
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, οι ΗΠΑ θα μειώσουν προσωρινά τους δασμούς τους στα κινεζικά προϊόντα από 145% σε 30%, ενώ η Κίνα θα μειώσει τους δασμούς της στις αμερικανικές εισαγωγές από 125% σε 10%.
Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία για 90 ημέρες, ακόμη και αν οι δασμοί που ανεστάλησαν επιβληθούν εκ νέου έπειτα από 90 ημέρες, οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα θα αυξηθούν μόνο στο 54% και οι κινεζικοί στις ΗΠΑ στο 34%. Πάντως, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές πρόκειται να συνεχιστούν, οπότε ενδέχεται να επιτευχθεί περαιτέρω συμφωνία.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι καμία από τις δύο χώρες δεν επιθυμεί την αποσύνδεση από τις κοινές προσπάθειες αποκλιμάκωσης, ενώ το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν ένα βήμα για να «τεθούν τα θεμέλια για την άμβλυνση των διαφορών και την ενίσχυση της συνεργασίας».