Σε μία περίοδο αυξημένου ενδιαφέροντος από την Ευρώπη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η Κύπρος πατάει γκάζι µε την αξιοποίηση του υπεράκτιου κοιτάσματος υδρογονανθράκων «Αφροδίτη», φιλοδοξώντας να κατοχυρώσει μία θέση ανάμεσα στους στρατηγικούς ενεργειακούς παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ερχόμενη εβδομάδα, μάλιστα, αναμένεται -υπό την πίεση και της ανοιχτής συμφωνίας µε τη Chevron- συνάντηση των αντιπροσωπειών Κύπρου και Ισραήλ, για να δουν τις λεπτομέρειες γύρω από τη διακρατική συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο χώρες περιλαμβάνοντας και το σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη».

Διαβάστε: Νετανιάχου: "Μέσα στο 2025 οι υπογραφές για την ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου και Ισραήλ" - Προανήγγειλε τριμερή με Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη

Η πολιτική κατεύθυνση που έχει δοθεί κατά τις πρόσφατες συνομιλίες των δύο χωρών, οι οποίες διεξήχθησαν υπό τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, είναι, στην επικείμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών που θα γίνει 19-25 Μαΐου, να κλείσει το σχέδιο αξιοποίησης του «Αφροδίτη» µε συμφωνία. Στόχος των διαπραγματευτών είναι ο καθορισμός του μεριδίου της κάθε χώρας µε βάση την ΑΟΖ της, ένα θέμα που εκκρεμεί από το 2011. Κομβικό ρόλο στη διευθέτηση των όποιων διαφορών εκτιμάται πως θα παίξουν οι ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική εταιρεία Chevron, που διαχειρίζεται το κοίτασμα «Αφροδίτη», επιθυμεί να προχωρήσει συντόμως. Η θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού, Chevron Cyprus, και οι εταίροι της, BG Cyprus (Shell) και NewMed Energy, ήδη έχουν συμφωνήσει µε τη Λευκωσία για ένα επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων «Αφροδίτη» ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου.

Η ανακάλυψη του «Αφροδίτη» και η σημασία για την Κύπρο

Η ανακάλυψη του «Αφροδίτη», η οποία έγινε αρχικά µε τη γεώτρηση Α-1 τον Σεπτέμβριο του 2011, αξιολογήθηκε µε τη γεώτρηση Α-2 το 2013 επιβεβαιώνοντας ότι διαθέτει περίπου 98 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm) - µε δυνατότητα για επιπλέον 26 bcm. Ο ταμιευτήρας του κοιτάσματος, που βρίσκεται 160 χλµ. νότια της Λεµεσού και 30 χλµ. βορειοδυτικά του κοιτάσματος Λεβιάθαν του Ισραήλ, έχει θαλάσσιο βάθος 1.700 μέτρα. Υπενθυμίζεται πως η Λευκωσία ενέκρινε άδεια παραγωγής στο «τεμάχιο 12» για 25 έτη τον Νοέμβριο του 2019. Η παρουσία της Chevron αλλά και των άλλων μεγάλων εταιρειών ενέργειας στην περιοχή εκτιμάται πως φρενάρει τις κινήσεις της Άγκυρας, αν και δεν αποκλείεται να αντιδράσει στέλνοντας δικά της ερευνητικά σε άλλο σημείο της κυπριακής ΑΟΖ - όπως έχει πράξει και κατά το παρελθόν. Θυμίζουμε πως το πρόγραμμα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ µε την Αίγυπτο έχει προκαλέσει πολλάκις την αντίδραση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, καθώς στοχεύουν στο πάγωμα κάθε ερευνητικής δραστηριότητας και γεωτρήσεων από τη Λευκωσία στην περιοχή και διεκδικούν ευθέως τμήμα ακόμη και της οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ.