«Χάος» στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες, που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας (12.05), με το υπουργείο Εσωτερικών να απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους. Μετά τις 21:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας) σποραδικά πυρά βαρέων και μέσων διαμετρημάτων όπλων ακούγονταν σε τομείς της Τρίπολης, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει ανακοινώσεις για θύματα από τις αρχές.


Λιβύη: "Χάος" από σφοδρές συγκρούσεις ενόπλων στην Τρίπολη - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, οι συγκρούσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται σε νότιους τομείς της πόλης, ξέσπασαν ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες της Τρίπολης και αντίπαλες από τη Μισράτα, μεγάλη πόλη και λιμένα περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το βράδυ της Δευτέρας. Το υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με έδρα την Τρίπολη, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, κάλεσε σε ανακοίνωσή του «όλους τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους». Συνέπεια των ανωτέρω ήταν να αρχίσουν συγκρούσεις μεταξύ της 444ης Ταξιαρχίας και της Υπηρεσίας Υποστήριξης Σταθερότητας (SSA), μετά τη δολοφονία του Διοικητή της SSA Αμπντέλ Γάνι αλ-Κικλί, γνωστού και ως «Γκνέιβα». Η 444η Ταξιαρχία φέρεται να ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία του αλ-Κικλί.

Το βράδυ της Δευτέρας (12/5) πολλοί δήμοι της πρωτεύουσας της Λιβύης και προαστίων της, καθώς και το πανεπιστήμιο της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δε θα λειτουργήσουν σήμερα και μέχρι νεοτέρας. Νωρίτερα, η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL) κι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη απηύθυναν έκκληση να αποκατασταθεί η ηρεμία, παροτρύνοντας «όλα τα μέρη» να προχωρήσουν σε «αποκλιμάκωση», να «απόσχουν από οποιαδήποτε πρόκληση» και να «επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου».


Μοιρασμένη στα δύο η Λιβύη

Η Λιβύη παραμένει μοιρασμένη στα δύομε μια κυβέρνηση στην Τρίπολη, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, κι ανταγωνιστική στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προσκείμενη στην οικογένεια του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Όπως φαίνεται, δυσκολεύεται να γυρίσει τη σελίδα των χρόνων του πολέμου και του χάους που ακολούθησαν την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. 


Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται τα τελευταία χρόνια περισσότερη σταθερότητα, περιοδικά ξεσπούν συγκρούσεις ανάμεσα σε κάποιες ένοπλες δυνάμεις, που είναι παρούσες στη χώρα της βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο αγώνων για εξουσία ή για ζώνες επιρροής. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2023, συγκρούσεις ανάμεσα σε δυο ισχυρές ένοπλες οργανώσεις στην Τρίπολη στοίχιζαν τη ζωή σε τουλάχιστον 55 ανθρώπους.