Μελανή πρόβλεψη επιστημόνων: "Το τέλος του κόσμου θα έρθει πολύ νωρίτερα απ'ο,τι το αναμένουμε"
Η έρευνα και η σύνδεση με την ακτινοβολία Χόκινγκ
Ποια μελέτη εκπονήθηκε για το σύμπαν, τους λευκούς νάνους, τους αστέρες νετρονίων, τις μαύρες τρύπες - Το πόρισμα της ερευνητικής ολλανδικής ομάδας

«Πιο σύντομα απ'ό,τι περιμέναμε». Αυτήν την απάντηση δίνουν οι επιστήμονες στην επίμαχη ερώτηση, την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Μάλιστα, η ερευνητική κοινότητα διατείνεται ότι ο κόσμος υφίσταται πολύ ταχύτερη φθορά απ'ό,τι υπολογιζόταν και υπογραμμίζουν ότι το τέλος δεν θα αργήσει τόσο, όσο αναμενόταν. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ του Ναϊμέχεν στην Ολλανδία, που ανέλαβε τη σχετική έρευνα και παρουσίασε το πόρισμα, διατείνεται ότι όλα τα αστέρια στο σύμπαν θα χάσουν το φως τους, πιο απλά θα σκοτεινιάσουν, σε ένα πεντηκονταεκατομμύριο χρόνια.
Τόσο οι αστέρες νετρονίων όσο και οι λευκοί νάνοι αποτελούν το τελικό στάδιο του κύκλου ζωής ενός αστέρα. Αυτά τα «νεκρά» αστέρια μπορούν να παραμείνουν για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Με πιο απλά λόγια, γνωρίζοντας οι επιστήμονες πόσος χρόνος χρειάζεται για να πεθάνει ένα αστέρι νετρονίων ή ένας λευκός νάνος, αυτό τους βοηθά να κατανοήσουν τη μέγιστη διάρκεια ζωής του σύμπαντος.
Προηγούμενες μελέτες δεν λάμβαναν υπόψη την ακτινοβολία Χόκινγκ και επομένως υπερεκτιμούσαν τη μέγιστη διάρκεια ζωής του σύμπαντος, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Χέινο Φάλκε, καθηγητή ραδιοαστρονομίας και αστροσωματιδιακής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ.
Το τέλος του κόσμου και η ακτινοβολία Χόκινγκ
Το διάστημα αυτό είναι πολύ μικρότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη. Η διαδικασία που πιστεύουν ότι οδηγεί στο θάνατο του σύμπαντος σχετίζεται με την ακτινοβολία Χόκινγκ, κατά την οποία οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία καθώς σταδιακά «εξατμίζονται» στο τίποτα. Αυτό θεωρείτο φαινόμενο που ισχύει αποκλειστικά για τις μαύρες τρύπες, αλλά οι ερευνητές έδειξαν ότι στοιχεία όπως τα αστέρια νετρονίων και οι λευκοί νάνοι μπορούν επίσης να εξατμιστούν παρόμοια με τις μαύρες τρύπες.Τόσο οι αστέρες νετρονίων όσο και οι λευκοί νάνοι αποτελούν το τελικό στάδιο του κύκλου ζωής ενός αστέρα. Αυτά τα «νεκρά» αστέρια μπορούν να παραμείνουν για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Με πιο απλά λόγια, γνωρίζοντας οι επιστήμονες πόσος χρόνος χρειάζεται για να πεθάνει ένα αστέρι νετρονίων ή ένας λευκός νάνος, αυτό τους βοηθά να κατανοήσουν τη μέγιστη διάρκεια ζωής του σύμπαντος.
Προηγούμενες μελέτες δεν λάμβαναν υπόψη την ακτινοβολία Χόκινγκ και επομένως υπερεκτιμούσαν τη μέγιστη διάρκεια ζωής του σύμπαντος, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Χέινο Φάλκε, καθηγητή ραδιοαστρονομίας και αστροσωματιδιακής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ.