Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως αν δεν μεταβεί, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να επιβάλουν στη Μόσχα πρόσθετες κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα. Ερωτηθείς αν μεταξύ αυτών των κυρώσεων περιλαμβάνεται και η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως αυτό δεν θα ήταν νόμιμο από την άποψη του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε: Εμανουέλ Μακρόν: Το βίντεο από την επίσκεψη στο Κίεβο - "Ντόναλντ να σε πάρω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;"

Ο Γάλλος πρόεδρος, ακόμη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εφ' όλης της ύλης στον σταθμό TF1, τόνισε ότι κανένας δεν επιθυμεί να κηρύξει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες και ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να εισέλθει αποφασιστικά σε διαπραγματεύσεις που αφορούν την εδαφική της ακεραιότητα. Σημείωσε επίσης ότι η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας προς το Κίεβο είναι η παροχή βοήθειας για τη δημιουργία ενός αξιόμαχου ουκρανικού στρατού, ικανού να αντιμετωπίσει στο μέλλον οποιασδήποτε μορφής ρωσική επιθετικότητα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι η χώρα του, η Βρετανία και άλλες χώρες είναι πρόθυμες να στείλουν - εφόσον υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο και κατόπιν απόφασης του ΟΗΕ - στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες θα εγκατασταθούν κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Ερωτηθείς αν και κατά πόσο πιστεύει ότι θα πρέπει η Γαλλία να έχει «οικονομία πολέμου», ο Μακρόν ανέφερε πως το 2017 η Γαλλία δαπανούσε για την άμυνά της 32 δισεκ. ευρώ, ενώ σήμερα δαπανά περί τα 50 δισεκ. ευρώ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έχει τριπλασιαστεί η παραγωγή αεροπλάνων Rafale.

Ως προς το ζήτημα της χρησιμοποίησης της ικανότητας πυρηνικής αποτροπής που διαθέτει η Γαλλία προς όφελος του συνόλου της Ευρώπης, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως πάντα υπήρχε μία ευρωπαΐκή διάσταση στις δυνατότητες πυρηνικής αποτροπής που διαθέτει Γαλλία, σημειώνοντας ωστόσο πως τον τελευταίο λόγο στο ζήτημα αυτό θα τον έχει πάντα ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας.

Τέλος, ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι σταδιακά τα αμερικανικά συμφέροντα θα είναι όλο και λιγότερα στην Ευρώπη.

Ο Μακρόν δήλωσε πως δεν προτίθεται να προκηρύξει δημοψήφισμα για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε υπέρ της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας και υπογράμμισε πως δεν προτίθεται να προκηρύξει δημοψήφισμα για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σημείωσε, επίσης, ότι λόγω της πανδημίας κορονοϊού αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι με αυτές τις κρατικές δαπάνες προστατεύτηκε η γαλλική παραγωγική ικανότητα και η απασχόληση. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στη Γαλλία, σημειώνοντας, όμως, ότι με το μέτρο αυτό δεν θα ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο πρόεδρος Μακρόν τάχθηκε επίσης κατά της αύξησης της φορολόγησης των μεγάλων κληρονομιών, λέγοντας πως η φορολόγηση στη Γαλλία είναι ήδη υψηλή και ότι επιδίωξη του είναι η παροχή σε όλους τους Γάλλους της δυνατότητας να αυξάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο Μακρόν καταδίκασε τις δράσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δράσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας λέγοντας πως «συνιστούν ντροπή», ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για αναθεώρηση της οικονομικής του συμφωνίας με την Ευρωπαΐκή Ένωση.

Τέλος, ανέφερε πως πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση η οποία είναι απαράδεκτη, ενώ ερωτηθείς αν θα χαρακτήριζε την πολιτική του Ισραήλ «γενοκτονία», σημείωσε πως αυτό ειναι αρμοδιότητα των ιστορικών και όχι ενός προέδρου της Δημοκρατίας.