Στον «αέρα» παραμένουν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη διπλωματική κινητικότητα να έχει «ανάψει» για τα καλά και τον κίνδυνο να «τιναχθούν στον αέρα» να είναι ορατός. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, δεν θα δώσει το «παρών» σε αυτό που ζήτησε ως «επανάληψη των συνομιλιών» του 2022 (από τις οποίες είχε αποσυρθεί η Ουκρανία), με το Κίεβο να ανέμενε κάτι τέτοιο και πλέον να καλείται να λάβει αποφάσεις, καθώς τώρα η μπάλα περνά στο δικό του τερέν. Το ενδεχόμενο ενός «Βατερλώ» σαφώς δεν μπορεί να αποκλείεται, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σκέφτεται σοβαρά αν έχουν οποιοδήποτε νόημα αυτές να διεξαχθούν.

Σημειώνεται πως, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, το «παρών» δεν θα δώσουν ούτε ο Ρώσος πρόεδρος ούτε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Kommersant, με της αποστολής να ηγείται ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, με μέλη τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μιχαήλ Γκαλούζιν, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχο Ιγκόρ Κοστιούκοφ, τον υφυπουργό Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν.

Η σύνθεση των εμπειρογνωμόνων έχει επίσης εγκριθεί και περιλαμβάνει τους Ζόριν Αλεξάντερ - Πρώτο Αναπληρωτή Αρχηγό Πληροφοριών της Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ποντομπρέφσκαγια Έλενα - Αναπληρώτρια Αρχηγό της Διεύθυνσης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Κρατική Πολιτική στον Ανθρωπιστικό Τομέα, Πολίσκουκ Αλεξέι - Διευθυντή του Δεύτερου Τμήματος των Χωρών της ΚΑΚ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και Σεβτσόφ Βίκτορ - Αναπληρωτή Αρχηγό της Κύριας Διεύθυνσης Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

*Διαβάστε: Ζελένσκι: Πιστεύω πως ο Πούτιν φοβάται και δεν δύναται να συναντηθεί μαζί μου

Συνομιλίες για το ουκρανικό: Τα ανέκδοτα του Πούτιν, "σφίγγα" μέχρι... τέλους το Κρεμλίνο και η διαμεσολάβηση από τη Βραζιλία

Και μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος, ενδεχομένως θέλοντας να «κατευνάσει» τον Τραμπ, να ήταν εκείνος που πρότεινε την Κωνσταντινούπολη για τη διεξαγωγή των συνομιλιών, ωστόσο σαφή μηνύματα δεν έστειλε μέχρι και την ύστατη ώρα ως προς το αν θα δώσει ο ίδιος το «παρών», επιβεβαιώνοντας τελικά ότι αυτό δεν θα γίνει. Υπενθυμίζεται πως για τρίτη διαδοχική ημέρα το Κρεμλίνο δεν αποσαφήνισε αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη ή ποιος θα εκπροσωπήσει τη Μόσχα, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να αναφέρει πως δεν υπάρχει ακόμα «έγκριση» από τον Ρώσο πρόεδρο προκειμένου να αναφέρει τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας. Το μήνυμα της Μόσχας είναι πως ετοιμάζεται κανονικά για τις διαπραγματεύσεις και θα αναμένει στην Κωνσταντινούπολη την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Το Κίεβο από την πλευρά του, το βράδυ της Τετάρτης (14/5) και πριν από τη γνωστοποίηση των μελών της ρωσικής αντιπροσωπείας, απάντησε πως ίσως αποσυρθεί εντελώς η ουκρανική αποστολή, εφόσον ο Πούτιν τελικά δεν δώσει το «παρών». Όπως είπε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντόλιακ στο RBK Ukraine: «Αν δεν μεταβεί ο Πούτιν, σίγουρα δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις», για να προσθέσει πως αν ο Πούτιν προσπαθήσει να αποφύγει τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, τότε ο Ζελένσκι θα είναι αυτός που θα αποφασίσει για τη συμμετοχή ή μη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις. «Αλλά ακόμη και αν γίνουν [οι διαπραγματεύσεις], σίγουρα δεν θα γίνουν σε προεδρικό επίπεδο», ανέφερε. Για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άλλωστε, είναι δεδομένο ότι δεν θα θελήσει να υποστεί μια «ταπείνωση», συναντώντας κάποιον άλλον αξιωματούχο πλην του Πούτιν, κάτι που θα συμβεί για δεύτερη μόλις φορά στα χρονικά.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δεν αναγνωρίζει τον Ουκρανό ομόλογό του, με τη Μόσχα να έχει επαναλάβει πολλές φορές πως η προεδρία Ζελένσκι δεν είναι νόμιμη, κάτι που σημαίνει πως αν ο Πούτιν συναντούσε τον Ζελένσκι (για πρώτη φορά από το 2019), θα σημαίνει έμμεσα μια υπαναχώρηση από την πάγια ρωσική στάση, όπως σημειώνει το CNN. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θέλει να «κόψει» τον πιο αξιόπιστο δίαυλο επικοινωνίας του με τη Δύση, που είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που ίσως τον οδήγησε (έστω και πρόσκαιρα) στο να σκεφθεί τη συμμετοχή του στις «άμεσες» συνομιλίες, ιδίως εφόσον ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσιζε να... κάνει μια παράκαμψη από το ταξίδι του στον Αραβικό Κόλπο.

Μπορεί, λοιπόν, να υπήρχε ένα «θρίλερ» για γερά νεύρα, ωστόσο το... γέλιο δεν έλειψε χθες, Τετάρτη (14/5): Και αυτό γιατί ο Πούτιν ενώ «κρατούσε» κλειστά τα χαρτιά του για το αν θα είναι ο ίδιος ή κάποιος άλλος στην Κωνσταντινούπολη (π.χ. ο Σεργκέι Λαβρόφ, για τον οποίο η Kommersant έγραψε πως δεν θα είναι εκεί), εκείνος συνάντησε τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραΐμ, και έκανε το εξής ανέκδοτο, απευθυνόμενος σε αυτόν: «Εδώ στέκονται τρεις θρόνοι, ένας για τον τσάρο, ο δεύτερος θρόνος είναι για τη σύζυγό του, την τσαρίνα. Ο τρίτος θρόνος για ποιον νομίζετε ότι είναι;».

«Για τη δεύτερη σύζυγο», του είπε ο Ανουάρ Ιμπραΐμ, με τον Ρώσο πρόεδρο να του λέει ότι είναι «απάντηση ενός αληθινού μουσουλμάνου».


Την ίδια ώρα, υπήρξε και μια προσπάθεια μεσολάβησης από την πλευρά του Βραζιλιάνου προέδρου, Λούλα ντα Σίλβα. Ο Λούλα, από το Πεκίνο όπου βρισκόταν για εμπορικές συνομιλίες, θέλησε να «παροτρύνει» τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, ενώ αναμενόταν μια σύντομη συνάντησή του στη Μόσχα κατά την επιστροφή στην πατρίδα του, τελικά αρκέστηκαν σε μια τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του πως συνήφθη μια κοινή δήλωση με την Κίνα, προς υποστήριξη των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

Με το «θρίλερ» να είναι σε εξέλιξη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει διαμηνύσει πως σήμερα θα είναι στην Άγκυρα, προκειμένου να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο εφόσον ο Πούτιν έλεγε το «ναι», η συνάντηση των δύο ηγετών θα διεξαγόταν στην Κωνσταντινούπολη. 

Τι γίνεται με την αμερικανική αντιπροσωπεία - Το "ενδιαφέρον" στην Αττάλεια

Από την κουβέντα δεν πρέπει να λείπουν οι ΗΠΑ. Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ άφηνε ανοικτό το να παραστεί στην Κωνσταντινούπολη, αν μετείχε και ο Πούτιν, η Ουάσινγκτον συνέχιζε τον προγραμματισμό της, με πρώτιστο το ενδιαφέρον όχι στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στην Αττάλεια. Και αυτό γιατί φιλοξενεί την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ (με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα, Μαρκ Ρούτε), ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου στη Χάγη. Εκεί προσγειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (14/5) ο Μάρκο Ρούμπιο, που θα έχει μάλιστα και συνάντηση με τον Σύρο ΥΠΕΞ, Αλ-Σαμπαϊνί (σε συνέχεια της συνάντησης Τραμπ-Αλ Σάρα στο Ριάντ). Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη θα μετείχαν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, από κοινού με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, αλλά και τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στίβεν Γουίτκοφ. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό χθες (14/5) μέσα από ρεπορτάζ του Reuters, Ρούμπιο και Γουίτκοφ θα κάνουν το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή (16/5), αφού τελειώσει δηλαδή η προπαρασκευαστική Σύνοδος της Αττάλειας.