Γερμανία: Υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ στο 5% - Τι δήλωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ
"Πρόθυμη η Γερμανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της"
Η Γερμανία συμφωνεί με τον Τραμπ ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ είναι απαραίτητη, δήλωσε ο Βάντεφουλ

Στο 5% ζητεί να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, από την Αττάλεια της Τουρκίας όπου βρέθηκε για τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Επίσης, ο Βάντεφουλ πρότεινε οι παραδοσιακές αμυντικές δαπάνες να φτάσουν στο 3% του ΑΕΠ και επιπλέον 1,5% για υποδομές οι οποίες δυνητικά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η κυβέρνηση Τραμπ, έχει ζητήσει επανειλημμένα την αύξηση των αμυντικών δαπανών για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, πρόταση, με την οποία ο Γερμανός υπουργός συμφώνησε στη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών Συμμαχίας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε: «Η Γερμανία συμφωνεί με την εκτίμηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ είναι απαραίτητη και είναι πρόθυμη και ικανή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Στο 2% οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας
«Θα πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι πράγματι το 5% που ζήτησε ο πρόεδρος Τραμπ», πρόσθεσε ο κ. Βάντεφουλ. Έως τώρα ίσχυε ο ΝΑΤΟϊκός όρος για δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ, με τη Γερμανία μέχρι πρόσφατα να υπολείπεται. Αυτή τη στιγμή οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες κυμαίνονται λίγο πάνω από το 2% και ο νεοεκλεγείς καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχει δηλώσει ότι κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα αντιστοιχεί σε περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Χθες πάντως, στις προγραμματικές του δηλώσεις στην Bundestag, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει «όλους τους οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι, προκειμένου η Bundeswehr να καταστεί ο ισχυρότερος συμβατικός στρατός στην Ευρώπη».
Για «σημαντική αλλαγή μοντέλου» έκανε λόγο ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής Ρόντεριχ Κιζεβέτερ και δήλωσε στην εφημερίδα BILD ότι ο στόχος του 5% θα επιτευχθεί σταδιακά, το αργότερο έως το 2030. «Δεν θα συμβεί σε μια νύχτα, αλλά πρέπει να συμβεί», τόνισε και υπενθύμισε ότι η Γερμανία πρέπει να παρέχει έως το 2030 το 10% των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ. Αυτό, εκτός από την δέσμευση για αντιαεροπορική άμυνα και ναυτικό, περιλαμβάνει και τρεις πλήρως επιχειρησιακές μεραρχίες στρατού. Προς το παρόν η Γερμανία διαθέτει μόνο μία «ημιέτοιμη» μεραρχία, διευκρίνισε.