Ξεκίνησε λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη η άμεση σύνοδος της Ρωσίας με την Ουκρανία, με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Η συνάντηση θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν απευθείας μεταξύ τους από τις αρχές της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2022. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ξεκίνησε την ομιλία του με χαιρετισμό πριν από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τη μετάδοση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Είναι σημαντικό οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη να αποτελέσουν τη βάση για μια συνάντηση ηγετών (σ.σ.: Πούτιν - Ζελένσκι), είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε πως είναι «κρίσιμης σημασίας η επίτευξη εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό».


Χακάν Φιντάν ενόψει Συνόδου Ρωσίας - Ουκρανίας: "Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη είναι σημαντικές για την προετοιμασία μιας πιθανής συνάντησης Πούτιν και Ζελένσκι"

Μεταξύ άλλων, ο Χακάν Φιντάν ανέφερε στην ομιλία του: «Η Τουρκία χαίρεται που βλέπει τους εκπροσώπους των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη. Η Άγκυρα θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι η Ρωσία και η Ουκρανία άκουσαν τις εκκλήσεις του Τραμπ και του Ερντογάν για ειρήνη. Οι αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους αν θα καταλήξουν σε ειρήνη ή αν θα συνεχίσουν την καταστροφική σύγκρουση». «Η πρώτη συνάντηση σε τρία χρόνια μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί, καθώς κάθε μέρα της σύγκρουσης οδηγεί σε θύματα. Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη είναι σημαντικές για την προετοιμασία μιας πιθανής συνάντησης των ηγετών των χωρών. Η Άγκυρα πιστεύει ειλικρινά ότι η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να οδηγήσει στην ειρήνη, εάν τα μέρη υιοθετήσουν μια εποικοδομητική προσέγγιση», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Σημειώνεται πως χωρίς παρουσία δημοσιογράφων διεξάγονται οι απευθείας συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας - Τουρκίας. Στην αίθουσα στο Ντολμά Μπαχτσέ υπάρχουν 9 μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας (επικεφαλής ο Μεντίνσκι) και 11 μέλη της ομάδας των Ουκρανών (επικεφαλής ο Ουμέροφ). Συντονιστής είναι ο Χακάν Φιντάν, ενώ οι δημοσιογράφοι αποχώρησαν.

synodos-oukrania

Παρ' ολίγον βραχυκύκλωμα πριν από τη Σύνοδο Ρωσίας-Ουκρανίας - Το νέο "θρίλερ"

Την ίδια ώρα, το θρίλερ καλά κρατεί, καθώς ένα βραχυκύκλωμα της τελευταίας στιγμής στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης για το Ουκρανικό φαίνεται πως προέκυπτε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν λίγο πριν από την άφιξη της ρωσικής αποστολής τα διεθνή Μέσα. Ειδικότερα, ουκρανική διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία απαιτεί να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες με την Ουκρανία χωρίς εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ανατρέποντας τον αρχικό σχεδιασμό.

Πηγή από την ουκρανική αντιπροσωπεία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «υπονομεύει την ειρηνευτική προσπάθεια» απαιτώντας αλλαγές στη μορφή της αναμενόμενης συνάντησης σήμερα το πρωί, όπως αναφέρει το Reuters. Η Ρωσία φαίνεται ότι προσπάθησε να παραμερίσει τις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Τουρκίας και να επιμείνει στη συνάντηση με τη συμμετοχή μόνο της Ρωσίας και της χώρας στην οποία εισέβαλε το 2022. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ολοκληρώθηκε -και ύστερα από διάστημα μιας περίπου ώρας- η πρώτη τριμερής Σύνοδος της ημέρας μεταξύ Ουκρανίας, ΗΠΑ και Τουρκίας.


synodos-oukrania-ipa-tourkia

Ουκρανία: Οι Ρώσοι προβάλλουν όρους, ήρθαν για να καθυστερήσουν τη διαδικασία και θέλουν να το κρύψουν από τις ΗΠΑ - Πρέπει να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

«Ακόμα ένα σημάδι ότι η ρωσική πλευρά υπονομεύει την ειρηνευτική προσπάθεια. Εμείς ήρθαμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση, ενώ οι Ρώσοι προβάλλουν απαιτήσεις, όρους. Αυτό μας κάνει να αμφιβάλλουμε αν ο Πούτιν τους έστειλε για να λύσουν ζητήματα ή απλώς να καθυστερήσουν τη διαδικασία», δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων υπό τον όρο της ανωνυμίας, πριν την έναρξη της δεύτερης Συνόδου της ημέρας. «Υπάρχει μόνο ένας λόγος για να φοβούνται οι Ρώσοι την παρουσία των ΗΠΑ στο δωμάτιο - ήρθαν για να καθυστερήσουν τη διαδικασία, όχι για να λύσουν ζητήματα, και θέλουν να το κρύψουν αυτό από τις ΗΠΑ».

Η ίδια πηγή ανέφερε για τις συνομιλίες ότι: «Καταλαβαίνουμε ότι για να έχει αποτέλεσμα οποιαδήποτε διπλωματία, πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Πραγματική, διαρκής και καλά παρακολουθούμενη». «Πρέπει επίσης να υπάρξουν ανθρωπιστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η επιστροφή των ουκρανικών παιδιών, των κρατούμενων αμάχων, η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου στη βάση «όλα για όλα»».

Ουκρανία: Είμαστε έτοιμοι για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός

Έτοιμη για ειρήνη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός είναι η Ουκρανία, όπως δηλώνει εν τω μεταξύ ο Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Αντρέι Γέρμακ. «Η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι στην Κωνσταντινούπολη σήμερα για να επιτύχει άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας του Κιέβου για τις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε από την πλευρά του νωρίτερα ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για «άμεσες διαπραγματεύσεις στο υψηλότερο επίπεδο» και «πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram, ο Ουμέροφ ανέφερε ότι η Ουκρανία συντόνισε τη στάση της με τους βασικούς συμμάχους της – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας – πριν από τη συνάντηση, χαρακτηρίζοντάς την ως μια προσπάθεια «να βρεθούν πραγματικοί τρόποι για την επίτευξη μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης».

«Η ειρήνη είναι δυνατή μόνο αν η Ρωσία δείξει ετοιμότητα για συγκεκριμένες ενέργειες», δήλωσε ο Ουμέροφ, περιγράφοντας τα αιτήματά του, τα οποία περιλαμβάνουν «πλήρη κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες», την επιστροφή των Ουκρανών παιδιών που απελάθηκαν με τη βία και την ανταλλαγή κρατουμένων με βάση τη φόρμουλα «όλοι για όλους».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», δήλωσε, «και δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξή της».

Σύνοδος της ρωσικής και της αμερικανικής αντιπροσωπείας πριν την «άμεση» Σύνοδο Μόσχας και Κιέβου

Ενόψει της δεύτερης τριμερούς της ημέρας, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνομίλησαν με Ρώσους διαπραγματευτές όπως ανέφερε πηγή του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS και μετέδωσε το Sky News. Σε αυτήν έδωσε το «παρών» ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μόσχας, Βλάντιμιρ Μεντίνσκι

Κρεμλίνο: Οι επαφές Πούτιν - Τραμπ είναι εξαιρετικά σημαντικές για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης

Οι επαφές των προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί «τελευταία ευκαιρία» για την επίλυση της σύγκρουσης.

«Αναμφίβολα, οι επαφές των προέδρων Πούτιν και Τραμπ είναι εξαιρετικά σημαντικές στο πλαίσιο της επίλυσης της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Συμφωνούμε, φυσικά, με αυτή τη θέση. Η σημασία της είναι ανεκτίμητη», πρόσθεσε. Συνεχίζοντας κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι ελπίζει ότι οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη θα ξεκινήσουν σύντομα. Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Φυσικά, τώρα όλη η προσοχή είναι στραμμένη στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη. Ελπίζουμε ότι οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν. Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα να πούμε, πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν» δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου.

Αναφορές για εκρήξεις πριν την άμεση Σύνοδο Ουκρανίας και Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, πριν τη νέα τριμερή Σύνοδο, υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις στην πόλη Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας. Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Suspilne μετέδωσε τις εκρήξεις, εν μέσω αεροπορικού συναγερμού στην περιοχή. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας είχε προειδοποιήσει για έναν πύραυλο στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ, της οποίας το Ντνίπρο είναι η πρωτεύουσα, λίγα λεπτά πριν αναφερθούν οι εκρήξεις.

Ρούμπιο: Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον άξονα Ε3

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, πραγματοποιεί την ίδια ώρα συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με συμβούλους εθνικής ασφάλειας από τις χώρες του «E3» (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία), όπου συζητούν την κατάσταση γύρω από το Ιράν και την Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.

Κομισιόν και ΝΑΤΟ κατά Πούτιν: "Έκανε λάθος στέλνοντας μια δευτεροκλασάτη ομάδα, δεν θέλει ειρήνη στην Ουκρανία"

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, μονοπώλησαν τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της «υπουργού Εξωτερικών» της Ε.Ε., Κάγια Κάλας και του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην Αλβανία για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Είναι η πρώτη φορά από το 2022 που αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Και τότε, στην Κωνσταντινούπολη είχαν συναντηθεί. Όπως και τότε έτσι και τώρα παρών δεν είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά έστειλε τον ίδιο διαπραγματευτή με την προηγούμενη φορά προφανώς για να δώσει το μήνυμα ότι «συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως όλοι περίμεναν, σνόμπαρε τις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να φύγει από την Τουρκία και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στην Αλβανία, μαζί με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. και εκείνους από άλλες 20 ευρωπαϊκές χώρες. Η στάση του Ρώσου προέδρου σχολιάστηκε, προφανώς αρνητικά, από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και τον γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Και οι δυο, όπως και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, ότι η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ο πρόεδρος Πούτιν δεν εμφανίστηκε. Αυτό δείχνει ένα πράγμα…»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα μέχρις ότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι «έτοιμος για ειρήνη» στις συνομιλίες με την Ουκρανία. Αντίθετα, έκρινε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «ήταν έτοιμος για μια συνάντηση». «Ο πρόεδρος Πούτιν δεν εμφανίστηκε. Αυτό δείχνει ένα πράγμα: ο πρόεδρος Πούτιν δεν θέλει ειρήνη», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν. «Εμείς θέλουμε ειρήνη και πρέπει να αυξήσουμε την πίεση μέχρις ότου ο πρόεδρος Πούτιν να είναι έτοιμος γι’ αυτήν», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ετοιμάζονται νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Κάγια Κάλας: «Η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη, να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα»

Νωρίτερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας είχε εκτιμήσει πως οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συνομιλίες για την Ουκρανία δείχνουν πως η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη και κάλεσε «να ασκηθεί πίεση» στη Μόσχα. «Βλέπουμε σαφώς πως η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη και πως όλοι οι υπόλοιποι θέλουν», είπε κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε «λάθος» στέλνοντας μια «δευτεροκλασάτη» ομάδα

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε «λάθος» στέλνοντας μια «δευτεροκλασάτη» ομάδα στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. «Πιστεύω πως ο Πούτιν έκανε τεράστιο λάθος», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα. «Ξέρει πολύ καλά ότι η μπάλα είναι στο δικό του γήπεδο, ότι είναι σε δύσκολη θέση και ότι έκανε ένα τεράστιο λάθος», συνέχισε. «Πιστεύω πως όλη η πίεση είναι πλέον στον Πούτιν», πρόσθεσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όμως όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι του πρότεινε να μεταβεί «προσωπικά» στην Κωνσταντινούπολη για να διαπραγματευθεί μαζί του, ο Ρώσος πρόεδρος δεν το έκανε. Της ρωσικής αντιπροσωπείας ηγείται ένας σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν που δεν είναι πρώτης γραμμής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, πρώην υπουργός Πολιτισμού. Για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, το Κίεβο, αντίθετα από τη Μόσχα, υιοθέτησε εποικοδομητική στάση. «Πιστεύω πως είναι πολύ καλά που οι Ουκρανοί είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο Ρούτε. «Έστειλαν μια αντιπροσωπεία που είναι πραγματικά έτοιμη να διαπραγματευθεί μια κατάπαυση του πυρός».