Κωνσταντινούπολη: Οι όροι της Ρωσίας που οδήγησαν στο φιάσκο - Τι συμφωνήθηκε και τι απάντησε η Μόσχα στο αίτημα του Κιέβου για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι
Παραμένει το θρίλερ
Χωρίς συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη

Στο ίδιο έργο θεατές όσοι παρακολουθούν στενά τις ειρηνευτικές διεργασίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, με τους αναλυτές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η 16η Μαΐου δεν αποτέλεσε ημέρα ορόσημο, όπως άλλωστε είχε προβλέψει και η αμερικανική πλευρά. Μετά το πέρας των απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφού προηγήθηκε μία διαδικασία διαρκών αναβολών που θύμισε θρίλερ, η στασιμότητα φάνηκε να χαρακτηρίζει και πάλι το αποτέλεσμα. Οι διεργασίες στην Κωνσταντινούπολη θύμισαν περισσότερο ένα παιχνίδι εντυπώσεων παρά μία προσπάθεια οικοδόμησης νέων συνθηκών επικοινωνίας, όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, εξηγώντας πως ήταν εμφανής η απουσία διάθεσης για συναινετικές λύσεις ειδικά από τη ρωσική πλευρά, με το αδιέξοδο έτσι να παραμένει. Το γεγονός εκείνο που προβληματίζει είναι η επιμονή του Βλαντιμίρ Πούτιν στα αιτήματα και τις αξιώσεις του καθώς εμφανίζεται προσκολλημένος σε μία ατζέντα αναβίωσης του μεγαλοϊδεατισμού.
Διαβάστε: Κωνσταντινούπολη: "Οι Ρώσοι μάς απείλησαν με διαρκή πόλεμο στη διάρκεια των συνομιλιών" - Η αποκάλυψη Ουκρανού αξιωματούχου
Κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι το ναυάγιο στις συνομιλίες ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα οφείλεται κυρίως στην άρνηση του Κρεμλίνου να αναγνωρίσει ως ουκρανικά τα εδάφη που θεωρεί δικά του. Πρόκειται για το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, τις τέσσερις περιοχές που η Ρωσία επιχείρησε να προσαρτήσει παράνομα το 2022. Η πλευρά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνείται, με τη σειρά της, να πέσει αμαχητί, πιο απλά να παραδώσει τα εδάφη της, απεναντίας επιδεικνύει πατριωτική στάση και δίνει τον δικό της αγώνα για τη διατήρηση της εδαφικής της κυριαρχίας. Το ζήτημα των εδαφών δυναμιτίζει εδώ και καιρό το κλίμα με τη Γηραιά Ήπειρο, κατά το προηγούμενο διάστημα, να θέτει, με έναν τρόπο, βέτο υπογραμμίζοντας ως απαραβίαστο τον όρο του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα.
Εύκολα γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι το θρίλερ πριν από την έναρξη των εργασιών στην Κωνσταντινούπολη διατηρήθηκε και στη συνέχεια, αφού καλά ενημερωμένη ουκρανική πηγή αποκάλυψε στο βρετανικό δίκτυο Sky News ότι στη διάρκεια των συνομιλιών Ρώσοι αξιωματούχοι απείλησαν τους Ουκρανούς με αέναο πόλεμο. Η πλευρά του Κιέβου έσπευσε, δε, να επισημάνει ότι οι όροι που έχει θέσει η Μόσχα για μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν είναι αποδεκτοί.
Προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εστιάσει στη σημασία της συνάντησης με τον Πούτιν, με τον τελευταίο - ενώ είχε εκδηλώσει πρόθεση για συνάντηση - στο παρά πέντε να προχωρά σε ανατροπή και ακύρωση. Ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε να παραστεί στις ειρηνευτικές διεργασίες στην Τουρκία, γεγονός που είναι ενδεικτικό της χαμηλής αξίας που έδωσε η Μόσχα στη διαδικασία. Αυτό, εξάλλου, τόνισε και η ουκρανική προεδρία, ότι δηλαδή ενώ εκείνοι αποστέλλουν αντιπροσωπεία με επικεφαλής υπουργό τους, για να επισημάνουν τη σημασία των συζητήσεων, η Μόσχα δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτήν τη διάθεση.
Η τουρκική πλευρά, μέσω του ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, προχώρησε, σε διαφορετικό, πιο αισιόδοξο μήκος κύματος, στην εξής δήλωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης των αντιπροσωπειών: «Σήμερα ήταν μια σημαντική μέρα για την παγκόσμια ειρήνη. Μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία πραγματοποίησαν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, με τη βοήθεια της Τουρκίας».
«Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, συμφώνησαν να ανταλλάξουν χίλιους αιχμαλώτους από κάθε χώρα ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Συμφώνησαν επίσης ότι οι όροι που θα καθιστούσαν δυνατή την επίτευξη εκεχειρίας θα μοιράζονταν γραπτώς» πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου από τη Δύση να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα και να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων. Η ρωσική στάση, πάντως, ανεβάζει ξανά στα ύψη το γεωπολιτικό θερμόμετρο αφού η Μόσχα δεν έχει αποδεχθεί τη συμφωνία που προέκριναν ΗΠΑ και ΕΕ για την 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα απαιτηθούν νέες μαραθώνιες διαβουλεύσεις, υπό τον φόβο πάντα ενός νέου φιάσκου.
Διαβάστε: Κωνσταντινούπολη: "Οι Ρώσοι μάς απείλησαν με διαρκή πόλεμο στη διάρκεια των συνομιλιών" - Η αποκάλυψη Ουκρανού αξιωματούχου
Κωνσταντινούπολη: Γιατί ναυάγησαν οι συνομιλίες
Κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι το ναυάγιο στις συνομιλίες ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα οφείλεται κυρίως στην άρνηση του Κρεμλίνου να αναγνωρίσει ως ουκρανικά τα εδάφη που θεωρεί δικά του. Πρόκειται για το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, τις τέσσερις περιοχές που η Ρωσία επιχείρησε να προσαρτήσει παράνομα το 2022. Η πλευρά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνείται, με τη σειρά της, να πέσει αμαχητί, πιο απλά να παραδώσει τα εδάφη της, απεναντίας επιδεικνύει πατριωτική στάση και δίνει τον δικό της αγώνα για τη διατήρηση της εδαφικής της κυριαρχίας. Το ζήτημα των εδαφών δυναμιτίζει εδώ και καιρό το κλίμα με τη Γηραιά Ήπειρο, κατά το προηγούμενο διάστημα, να θέτει, με έναν τρόπο, βέτο υπογραμμίζοντας ως απαραβίαστο τον όρο του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα. Εύκολα γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι το θρίλερ πριν από την έναρξη των εργασιών στην Κωνσταντινούπολη διατηρήθηκε και στη συνέχεια, αφού καλά ενημερωμένη ουκρανική πηγή αποκάλυψε στο βρετανικό δίκτυο Sky News ότι στη διάρκεια των συνομιλιών Ρώσοι αξιωματούχοι απείλησαν τους Ουκρανούς με αέναο πόλεμο. Η πλευρά του Κιέβου έσπευσε, δε, να επισημάνει ότι οι όροι που έχει θέσει η Μόσχα για μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν είναι αποδεκτοί.
Τι συμφωνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη
Ουκρανική και ρωσική αντιπροσωπεία, χωρίς να συντάξουν ένα ολοκληρωμένο προσχέδιο ειρήνευσης, συμφώνησαν να ανταλλάξουν η καθεμία πλευρά από 1.000 αιχμαλώτους, να εξετάσουν νέες προοπτικές για μελλοντική κατάπαυση, ενώ η πλευρά του Κιέβου ζήτησε κατ'ιδίαν συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, κάτι που η ρωσική - σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μεντίνσκι - δεν απέρριψε αλλά την επεξεργάζεται.Προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εστιάσει στη σημασία της συνάντησης με τον Πούτιν, με τον τελευταίο - ενώ είχε εκδηλώσει πρόθεση για συνάντηση - στο παρά πέντε να προχωρά σε ανατροπή και ακύρωση. Ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε να παραστεί στις ειρηνευτικές διεργασίες στην Τουρκία, γεγονός που είναι ενδεικτικό της χαμηλής αξίας που έδωσε η Μόσχα στη διαδικασία. Αυτό, εξάλλου, τόνισε και η ουκρανική προεδρία, ότι δηλαδή ενώ εκείνοι αποστέλλουν αντιπροσωπεία με επικεφαλής υπουργό τους, για να επισημάνουν τη σημασία των συζητήσεων, η Μόσχα δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτήν τη διάθεση.
Η τουρκική πλευρά, μέσω του ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, προχώρησε, σε διαφορετικό, πιο αισιόδοξο μήκος κύματος, στην εξής δήλωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης των αντιπροσωπειών: «Σήμερα ήταν μια σημαντική μέρα για την παγκόσμια ειρήνη. Μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία πραγματοποίησαν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, με τη βοήθεια της Τουρκίας».
«Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, συμφώνησαν να ανταλλάξουν χίλιους αιχμαλώτους από κάθε χώρα ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Συμφώνησαν επίσης ότι οι όροι που θα καθιστούσαν δυνατή την επίτευξη εκεχειρίας θα μοιράζονταν γραπτώς» πρόσθεσε.
Οι επόμενες κινήσεις Ζελένσκι, στα ύψη το διπλωματικό θερμόμετρο
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόσο πριν όσο και μετά τις συνομιλίες υπογράμμισε ότι η ρωσική πλευρά δεν φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν το σενάριο τερματισμού της σύρραξης και ότι ο Πούτιν επιθυμεί να δώσει συνέχεια στην αιματοχυσία. «H Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει τα ταχύτερα δυνατά βήματα για να φέρει πραγματική ειρήνη και είναι σημαντικό ο κόσμος να κρατήσει μια ισχυρή στάση απέναντι στην Πούτιν» διεμήνυσε ο Ζελένσκι στον Τραμπ, κατά τη νέα τηλεφωνική τους επικοινωνία. Ειδικότερα, την ανάγκη μίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός προέταξε και πάλι ο Ουκρανός πρόεδρος.Ο Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου από τη Δύση να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα και να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων. Η ρωσική στάση, πάντως, ανεβάζει ξανά στα ύψη το γεωπολιτικό θερμόμετρο αφού η Μόσχα δεν έχει αποδεχθεί τη συμφωνία που προέκριναν ΗΠΑ και ΕΕ για την 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα απαιτηθούν νέες μαραθώνιες διαβουλεύσεις, υπό τον φόβο πάντα ενός νέου φιάσκου.