“Κατηγορώ” κατά Τουρκίας στον ΟΗΕ για τους αγνοούμενους: Αθήνα και Λευκωσία αποκάλυψαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Άγκυρα παρακωλύει τις έρευνες στην Κύπρο
Αντιπαράθεση στον ΟΗΕ
Το ζήτημα των αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του ’74 στην Κύπρο όξυνε την αντιπαράθεση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη Πέμπτη

Το ζήτημα των αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του ’74, που ταλανίζει ακόμη πολλές οικογένειες στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου, όξυνε την αντιπαράθεση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη Πέμπτη, που είχε ως αντικείμενο την εφαρμογή του Ψηφίσματος 2474 του 2019, το οποίο αφορά τον εντοπισμό των αγνοουμένων από ένοπλες συγκρούσεις. Αθήνα και Λευκωσία κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι παρακωλύει τις έρευνες και συγκεκριμένα η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Μαρία Μιχαήλ, υποστήριξε πως η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) που δημιουργήθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ.
Διαβάστε: Αγνοούμενοι Κύπρου: Αθήνα και Λευκωσία κατά της Άγκυρας στο ΣΑ του ΟΗΕ
Όπως είπε η κυρία Μιχαήλ, κατά τη διάρκεια της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο εξαφανίστηκαν 2.000 άνθρωποι. Με τη συμβολή της ΔΕΑ έχουν εκταφιαστεί και ταυτοποιηθεί τα λείψανα 1.054 Ελληνοκυπρίων τα οποία παραδόθηκαν στους συγγενείς τους. Ωστόσο, όπως είπε, «το έργο απέχει πολύ από την ολοκλήρωση» και αυτό διότι η Τουρκία παρακωλύει το έργο της Επιτροπής αφού «αρνείται την πρόσβαση σε στρατιωτικά αρχεία και χώρους ταφής, παρεμποδίζοντας το έργο της». Μάλιστα η κυρία Μιχαήλ ζήτησε από το Συμβούλιο του ΟΗΕ να στηρίξει την εφαρμογή του Ψηφίσματος 2474 ως ηθική επιταγή και προϋπόθεση για την ειρήνη.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, υποστήριξε την ανάγκη να αυξηθεί η πίεση από τη διεθνή κοινότητα προς την Τουρκία προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τους αγνοούμενους, ενώ εξήρε τη συμβολή του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού προς αυτόν τον στόχο. Παράλληλα χαρακτήρισε το ψήφισμα «ορόσημο» για την προστασία των αγνοουμένων και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο. Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Αχμέτ Γιλντίζ, έκανε λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες» της Κύπρου και «επιλεκτική και μονομερή ερμηνεία της Ιστορίας», καθώς υποστήριξε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά, παρά το αίτημά της, αποκλείστηκε από τη συμμετοχή της στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους χαρακτηρίζοντας τον αποκλεισμό της «άδικο και απαράδεκτο».
Ο κ. Γιλντίζ υποστήριξε ότι το ζήτημα των αγνοουμένων επηρεάζει και τις δύο πλευρές, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους. Όπως είπε: «Δεν πρέπει να πολιτικοποιείται, ούτε να παρουσιάζεται ως θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Ελληνοκυπρίους». Και επανέλαβε τις θέσεις της Τουρκίας ότι από το 1963 μέχρι την εισβολή του 1974 εξαφανίστηκε μεγάλος αριθμός Τουρκοκύπριων. Για τον Τούρκο πρέσβη στον ΟΗΕ, Αχμέτ Γιλντίζ, το ζήτημα των αγνοουμένων είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και προειδοποίησε ότι «δεν μπορεί να εξεταστεί ούτε να αντιμετωπιστεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία». Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε, με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Κιάρι, να υπογραμμίζει την ανάγκη λογοδοσίας από την πλευρά της Τουρκίας.