Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν και Ζελένκσι τη Δευτέρα - "Θα μιλήσω τηλεφωνικά για να σταματήσει το λουτρό αίματος στην Ουκρανία"
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου
"Αυτός ο πόλεμος σκοτώνει κατά μέσο όρο περισσότερους από 5.000 Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες την εβδομάδα" έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτηση στο Truth Social

Ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση στο Truth Social ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά την Δευτέρα, τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει στην ανάρτησή του πως τη Δευτέρα στις 10:00 το πρωί θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συνέχεια θα επικοινωνήσει και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ενημέρωσε.
Διαβάστε: Τραμπ για πόλεμο στην Ουκρανία: Ο Πούτιν είναι κουρασμένος - Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία
Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι Ρώσοι διαπραγματευτές γνωστοποίησαν αυτά τα αιτήματα προφορικά και δεν κατέθεσαν κανένα έγγραφο που περιελάμβανε αυτούς τους όρους.
Υπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές συνομιλίες τους, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν εν τέλει σε τρία πράγματα:
Διαβάστε: Τραμπ για πόλεμο στην Ουκρανία: Ο Πούτιν είναι κουρασμένος - Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ για την επερχόμενη επικοινωνία με Πούτιν-Ζελένσκι
«Θα μιλήσω, τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τη δευτέρα, στις 10:00 π.μ. τα θέματα της κλήσης θα είναι, η διακοπή του λουτρού αίματος που σκοτώνει, κατά μέσο όρο, περισσότερους από 5.000 Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες την εβδομάδα, και το εμπόριο. Στη συνέχεια θα μιλήσω με τον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας και στη συνέχεια, μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι με διάφορα μέλη του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι θα είναι μια παραγωγική ημέρα, θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός και θα τερματιστεί αυτός ο πολύ βίαιος πόλεμος, ένας πόλεμος που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί. Ο θεός να μας ευλογεί όλους!», αναφέρει στην ανάρτησή του.Διαπραγμάτευση Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωσταντινούπουλη: Οι τέσσερις όροι που έθεσε η Μόσχα στο Κίεβο
Ο Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας για να αποκαλύψει λεπτομέρειες των συνομιλιών, είπε ότι οι Ρώσοι πρότειναν τους εξής όρους για μια ειρηνευτική συμφωνία:- Την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ και εφόσον αυτή λάβει χώρα μόνο τότε θα μπορέσει να υπάρξει εκεχειρία. Οι περιφέρειες τελούν σε μεγάλο ή μερικό έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να μάχονται για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τα εναπομείναντα τμήματα των περιοχών αυτών. Τέτοιο αίτημα δεν περιλαμβανόταν στο σχέδιο συμφωνίας που είχαν προετοιμάσει οι ΗΠΑ.
- Τη διεθνή αναγνώριση ότι πέντε τμήματα της Ουκρανίας—η Χερσόνησος της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, όπως και οι περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, είναι ρωσικά. Τα αμερικανικό σχέδιο είχε προτείνει μονάχα αμερικανική de jure αναγνώριση της Κριμαίας και αμερικανική de facto αναγνώριση για τις περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι σε άλλες περιφέρειες.
- Η Ουκρανία θα γίνει ένα ουδέτερο κράτος, δεν θα διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν θα διατηρούν καθόλου δυνάμεις τους σε ουκρανικό έδαφος. Αυτό το αίτημα απουσίαζε από την αμερικανική πρόταση.
- Όλες οι πλευρές στη σύρραξη αποκηρύσσουν τις αξιώσεις τους να λάβουν αποζημίωση για ζημιές λόγω πολέμου. Η αμερικανική πρόταση προέβλεπε ότι η Ουκρανία θα λάβει πολεμική αποζημίωση.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι Ρώσοι διαπραγματευτές γνωστοποίησαν αυτά τα αιτήματα προφορικά και δεν κατέθεσαν κανένα έγγραφο που περιελάμβανε αυτούς τους όρους.
Πού συμφώνησαν Ρωσία-Ουκρανία
Υπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές συνομιλίες τους, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν εν τέλει σε τρία πράγματα:
- Πρώτον συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή μεγάλης κλίμακας 1000 αιχμαλώτων, ωστόσο δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία στην δημοσιότητα.
- Δεύτερον συμφώνησαν στο ότι θα ανταλλάξουν ιδέες για μια πιθανή εκεχειρία για ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο.
- Τρίτον συζήτησαν μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν το οποίο είναι και το πλέον ζητούμενο.