Το έντονο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στα Τίρανα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον τουρκικό τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η στιγμή, που ερμηνεύτηκε ως "ισχυρό μήνυμα μέσω της διπλωματικής γλώσσας του σώματος", δείχνει τον Τούρκο Πρόεδρο να αντιστέκεται στην προσπάθεια του Γάλλου ομολόγου του να επιδείξει κυριαρχία, αναδεικνύοντας τις υποβόσκουσες εντάσεις στις διμερείς σχέσεις.

Η χειραψία ανάμεσα σε Ερντογάν-Μακρόν που έγινε viral στα Τίρανα

Το βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνει τον Εμανουέλ Μακρόν να τείνει το χέρι του στον καθήμενο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χειραψία, χτυπώντας φιλικά τα χέρια του Τούρκου Προέδρου. Ωστόσο, αντί να ολοκληρωθεί η τυπική χειραψία, ο Ερντογάν αρπάζει ξαφνικά τον δείκτη του Γάλλου ηγέτη και τον κρατά για περισσότερα από 13 δευτερόλεπτα, κοιτάζοντας μακριά και επιδεικνύοντας έλεγχο της κατάστασης.

Ο Μακρόν, εμφανώς αιφνιδιασμένος, στέκεται όρθιος προσπαθώντας να ελευθερώσει το χέρι του, ενώ ο Ερντογάν παραμένει καθισμένος, δημιουργώντας μια ξεκάθαρη οπτική ιεραρχίας. Η σκηνή ολοκληρώνεται με τον Τούρκο Πρόεδρο να αφήνει τελικά το δάχτυλο του Γάλλου ομολόγου του, έχοντας ήδη στείλει το μήνυμά του.



Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το περιστατικό προκάλεσε καταιγισμό σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους Τούρκους χρήστες να εξυμνούν τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Αυτή είναι μια κίνηση δύναμης από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Απορρίπτοντας τις ενέργειες του Μακρόν, επιβεβαιώνει την κυριαρχία του", έγραψε χαρακτηριστικά ένας χρήστης στο X.

Η τουρκική εφημερίδα Sabah ανέλυσε το περιστατικό σημειώνοντας: «Ο Μακρόν προσπάθησε να επιβάλει ψυχολογική υπεροχή βάζοντας το χέρι του στον ώμο του προέδρου Ερντογάν, αλλά ο Ερντογάν δεν το επέτρεψε. Κράτησε σφιχτά το δάχτυλό του και δεν το άφησε

Ακόμη και στη Γαλλία υπήρξαν αντιδράσεις, με τον Florian Filippo, ηγέτη του γαλλικού κόμματος Πατριώτες, να κάνει λόγο για στιγμή ταπείνωσης του Γάλλου Προέδρου: «Ο Μακρόν ήθελε να φανεί πολύ έξυπνος μπροστά στον Ερντογάν, αλλά τελικά ταπεινώθηκε! Κατέληξε σαν μικρό αγόρι μπροστά στις κάμερες!»



Η γλώσσα του σώματος ως διπλωματικό εργαλείο

Οι αναλυτές της γλώσσας του σώματος χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως κλασικό παράδειγμα "σιωπηλής γλώσσας ισχύος" που χρησιμοποιείται συχνά στις διπλωματικές συναντήσεις. Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης PT περιέγραψε την κίνηση ως ξεκάθαρο παιχνίδι εξουσίας, αναφέροντας: "Ο Τούρκος πρόεδρος δεν ήταν ευχαριστημένος με την προσπάθεια να του βάλει το χέρι πάνω από το δικό του. Δεν μπήκε καν στον κόπο να σηκωθεί από τη θέση του. Το χαμόγελό του στο τέλος τα λέει όλα."

Τα στοιχεία που καθιστούν το περιστατικό ιδιαίτερα αξιοσημείωτο από πλευράς γλώσσας σώματος περιλαμβάνουν:

  • Τη διατήρηση της καθιστής θέσης από τον Ερντογάν
  • Το παρατεταμένο κράτημα του δαχτύλου του Μακρόν
  • Την αποφυγή οπτικής επαφής από τον Τούρκο Πρόεδρο
  • Το τελικό χαμόγελο του Ερντογάν μετά την απελευθέρωση του χεριού

Το γεωπολιτικό υπόβαθρο της έντασης Ερντογάν-Μακρόν

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διπλωματικών τριβών μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η αντίδρασή τους στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αναδειχθεί ως ηγετική φωνή κατά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί μια πιο ισορροπημένη στάση, προσπαθώντας ενεργά να μεσολαβήσει για την επίτευξη ειρηνικής συμφωνίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Τουρκία παραμένει το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εχθρικών χωρών της Ρωσίας.

Η Σύνοδος Κορυφής του EPC και άλλα αξιοσημείωτα στιγμιότυπα

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα συγκέντρωσε ηγέτες από 47 χώρες με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και την προώθηση της πολιτικής σταθερότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκτός από το περιστατικό Ερντογάν-Μακρόν, η σύνοδος σηματοδοτήθηκε και από άλλες αξιομνημόνευτες στιγμές.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η θεατρική υποδοχή της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος γονάτισε στο κόκκινο χαλί για να την υποδεχθεί. Η χειρονομία, που συνέπεσε με τα 48α γενέθλια της Μελόνι, τράβηξε επίσης την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτυακού κοινού, αποδεικνύοντας πως η γλώσσα του σώματος και οι συμβολικές κινήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης διπλωματίας.