Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο X, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επαινεί τη νέα, μεγάλη επίγεια επίθεση του IDF στη Λωρίδα της Γάζα, δηλώνοντας ότι στόχος της είναι να νικήσει τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.

«Ξεκινήσαμε μια μαζική εκστρατεία εναντίον της Χαμάς... Οι δυνάμεις του IDF προωθούνται δυναμικά στη Λωρίδα της Γάζας με διττό στόχο: την ήττα της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων μας — δύο στόχοι που είναι αλληλένδετοι και θα τους επιτύχουμε και τους δύο», δηλώνει ο πρωθυπουργός.

«Έχω επίσης ακούσει τα μέσα ενημέρωσης να επαναλαμβάνουν την παλιά τους ρητορική — «Δεν μπορείτε να νικήσετε»», συνεχίζει ο Νετανιάχου, χωρίς να διευκρινίζει σε ποια «μέσα ενημέρωσης» αναφέρεται.

«Πρέπει να σταματήσουν. Δεν έχουμε κερδίσει τη Χεζμπολάχ; Δεν έχουμε κερδίσει τον [πρώην πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ] αλ-Άσαντ; Δεν έχουμε [κερδίσει μάχες] σε άλλα μέρη;»

«Φυσικά, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις — έχουμε το Ιράν, έχουμε ακόμα τη Χαμάς», λέει.«Το καταλαβαίνουμε αυτό, αλλά θα ολοκληρώσουμε τη νίκη που έχουμε θέσει ως στόχο μας στη Λωρίδα της Γάζας. Θα επιτευχθεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης όλων των ομήρων μας».



Όσον αφορά τους αντάρτες Χούτι στη Υεμένη, ο Νετανιάχου καυχιέται ότι το Ισραήλ τους χτυπά «με τεράστια δύναμη». Αναγνωρίζει ότι θα είναι μια «ανταλλαγή χτυπημάτων», με το Ισραήλ να δέχεται το μεγαλύτερο μέρος της επίθεσης, αλλά λέει ότι η ομάδα της Υεμένης «το νιώθει και θα το νιώσει ακόμα περισσότερο».

Λέει ότι το Ισραήλ δεν έχει ξεχάσει ότι η ομάδα υποστηρίζεται από το Ιράν.

«Ξέρουμε ποιος στέκεται πίσω τους, ποιος τους υποστηρίζει, ποιος τους δίνει τη δυνατότητα να δράσουν και ποιος τους ωθεί να δράσουν — είναι το Ιράν. Και τα μάτια μας είναι ανοιχτά και προς αυτή την κατεύθυνση», λέει.

Κοιτώντας πιο κοντά στο εσωτερικό, ο Νετανιάχου επαινεί επίσης την «ιστορική» απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας νωρίτερα σήμερα να κατασκευαστεί ένα φράγμα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας κατά μήκος των ανατολικών συνόρων με την Ιορδανία, προκειμένου να ενισχυθεί η ισραηλινή παρουσία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη.

«Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο λάβαμε μια ιστορική απόφαση», λέει ο πρωθυπουργός για το προγραμματισμένο έργο.

Λέει ότι το φράγμα θα «εμποδίσει μεμονωμένους τρομοκράτες ή μικρές ομάδες» να εισέλθουν στο Ισραήλ.

Είναι κάτι κρίσιμο για την ασφάλεια των συνόρων της χώρας. Προσθέτουμε επίσης άλλα μέτρα για την αποτροπή μαζικής εισόδου. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά [γίνονται] πολλά, πολλά πράγματα», υπόσχεται.

Νετανιάχου: Εγκρίνει την άμεση επανέναρξη της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου ενέκρινε την άμεση επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας νωρίτερα το απόγευμα.

Σε δήλωση που επιβεβαιώνει την απόφαση, το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη «κατόπιν σύστασης του IDF και λόγω της επιχειρησιακής ανάγκης να καταστεί δυνατή η επέκταση των έντονων μαχών για την ήττα της Χαμάς».

Αναφέρει ότι το Ισραήλ «θα επιτρέψει την είσοδο βασικών ποσοτήτων τροφίμων για τον πληθυσμό, προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη μιας κρίσης πείνας στη Λωρίδα της Γάζας», καθώς μια τέτοια κρίση «θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση της επιχείρησης για την ήττα της Χαμάς».

«Το Ισραήλ θα ενεργήσει για να στερήσει από τη Χαμάς τη δυνατότητα να αναλάβει τον έλεγχο της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η βοήθεια δεν θα φτάσει στους τρομοκράτες της Χαμάς», καταλήγει.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης προς το Ισραήλ να τερματίσει τον μηνών αποκλεισμό της παράδοσης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και να αποτρέψει έτσι την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να το πράξει, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς κλέβει τη βοήθεια προς όφελος των μελών της και ότι δεν θα επαναλάβει τις παραδόσεις έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος μηχανισμός για την παράκαμψη της Χαμάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ειδήσεων Walla, η επανέναρξη της μεταφοράς της βοήθειας θα διευκολυνθεί μέσω διαφόρων διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και η World Central Kitchen, έως ότου αρχίσει να λειτουργεί ο νέος μηχανισμός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αργότερα αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με το Ynet, ο Νετανιάχου ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ότι ήταν απαραίτητο να επανεκκινηθούν αμέσως οι παραδόσεις λόγω της αυξανόμενης πίεσης από τις ΗΠΑ.

Δεν προχώρησε σε επίσημη ψηφοφορία για το θέμα, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτή ήταν η απόφαση που είχε ληφθεί.



Εντολή εκκένωσης περιοχών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πριν από επίθεση

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε σήμερα στα αραβικά εντολή εκκένωσης αρκετών περιοχών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πριν από "μια επίθεση".

"Προς όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας που βρίσκονται στις περιοχές της Αλ Καράρα, στην κοινότητα Αλ Σάλκαχ, νοτίως της Ντέιρ αλ Μπάλα, και στις συνοικίες Αλ Τζαφαράουι, Αλ Σάουαρ Αμπού Χαντέμπ και Αλ-Σατρ, αυτή είναι μια τελευταία προειδοποίηση πριν από την επίθεση", έγραψε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι "ένα ισχυρό πλήγμα" θα διεξαχθεί κατά των περιοχών που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση ρουκετών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά μήκος της βόρειας και νότιας Γάζας, στο πλαίσιο μιας νέας εκστρατείας που ονόμασε «Άρματα του Γεδεών».

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι δυνάμεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), που αποτελούνται από τακτικές και εφεδρικές μονάδες της Νότιας Διοίκησης, εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις στη βόρεια και νότια Γάζα, στο πλαίσιο της έναρξης της Επιχείρησης «Άρματα του Γεδεών».

Την περασμένη εβδομάδα, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε μια προπαρασκευαστική επιδρομή που επιτέθηκε σε περισσότερους από 670 στόχους της Χαμάς σε όλο τον θύλακα, με στόχο τη διακοπή των εχθρικών επικοινωνιών και την υποστήριξη της χερσαίας επιχείρησης. Οι στόχοι περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, υπόγειες διαδρομές και σημεία εκτόξευσης ATGM.