Στον Λευκό Οίκο είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) αναμένεται το τηλεφώνημα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον -ενδεχομένως και φιλόδοξο- στόχο της εκεχειρίας και του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία. Σε άλλη μια περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει την προτεραιότητα στον δίαυλο με τη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social, θα έχει επικοινωνία πρώτα με τον Ρώσο πρόεδρο και μετά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Ο διπλωματικός μαραθώνιος φαίνεται πως φτάνει σε μια κορύφωση, την ώρα που οι πρώτες, άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη δεν απέφεραν κάποιο απτό αποτέλεσμα, πλην της ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Η μεγάλη ανησυχία για το Κίεβο φαίνεται πως είναι η εξής: οποιαδήποτε αποκαλούμενη ειρηνευτική συμφωνία δημιουργηθεί από την επικοινωνία Τραμπ και Πούτιν να είναι στην πραγματικότητα μια «συμφωνία αυτοκτονίας, take it or leave it», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής του Sky News, Michael Clarke. Άλλωστε, και αυτό αποτελεί κάτι που έχει τη δική του σημασία, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να είναι επικριτικός απέναντι στον Ουκρανό πρόεδρο και σε συνέντευξη που έδωσε στο Fox News, επαναφέροντας τη ρητορική που έχει χρησιμοποιήσει σε βάρος του: «Είναι ο καλύτερος trader στον κόσμο, πολύ καλύτερος από εμένα, αλλά όπως πάντα έλεγα, δεν έχει ατού», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στον Ζελένσκι, στον οποίο άλλωστε είχε στείλει και το μήνυμα να ανταποκριθεί «άμεσα» και στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, που είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την προηγούμενη εβδομάδα.

*Διαβάστε: Τραμπ-Πούτιν: "Μαγειρέματα" πριν από το τηλεφώνημα - Οι συναντήσεις Βανς στη Ρώμη και η "έκκληση" Ευρωπαίων ηγετών να μιλήσουν άμεσα με τον Αμερικανό πρόεδρο
 

Bloomberg: Το πλεονέκτημα Πούτιν έναντι Τραμπ - Ποιος ο στόχος του Ρώσου προέδρου

Για «πλεονέκτημα» του Πούτιν, άλλωστε, ενόψει της σημερινής συνομιλίας με τον Τραμπ κάνει λόγο και το Bloomberg, που αναφέρει χαρακτηριστικά πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να αποτρέψουν τον Αμερικανό πρόεδρο από το να προωθήσει εσπευσμένα μια συμφωνία. Ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι οι δυνάμεις του μπορούν να διασπάσουν τις άμυνες της Ουκρανίας μέχρι το τέλος του έτους για να πάρουν τον πλήρη έλεγχο τεσσάρων περιοχών που έχει διεκδικήσει για τη Ρωσία, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τις σκέψεις του Ρώσου προέδρου και ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας ιδιωτικές συνομιλίες. Αυτό σημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι απίθανο να προσφέρει ουσιαστικές παραχωρήσεις στον Τραμπ όταν οι δύο ηγέτες μιλήσουν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Τραμπ μπορεί να προσπαθήσει να επιβάλει μια διευθέτηση ανεξαρτήτως των όρων αυτής».

«Ο Τραμπ θέλει ο Πούτιν να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία, αλλά δεν το θέλει καθόλου», δήλωσε από την πλευρά του στο Bloomberg ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός σύμβουλος με στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, επιχειρώντας να αποτυπώσει τα κίνητρα της Μόσχας πίσω από τη διπλωματία. «Αλλά ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την κατάρρευση των συνομιλιών. Προσπαθεί να ελιχθεί έτσι ώστε αυτές οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν παράλληλα με τη στρατιωτική επίθεση», σημείωσε.

Αυτά, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, φάνηκε να αληθεύουν και για τη Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου η Ρωσία συμμετείχε, χωρίς πάντως μια αναμενόμενη (από τη Δύση) υψηλόβαθμη εκπροσώπηση, προωθώντας -κατά την ουκρανική πλευρά- και όρους που θα ήταν δύσκολο να τους δεχθεί το Κίεβο.

Την ίδια ώρα, ο Στιβ Γουίτκοφ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ο οποίος έχει καθοδηγήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Πούτιν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μίλησε στην εκπομπή This Week του ABC για την τηλεφωνική κλήση της Δευτέρας και δήλωσε ότι θα μπορούσε να «ξεκαθαρίσει μέρος του αδιεξόδου και να μας οδηγήσει στο σημείο που πρέπει να φτάσουμε». «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα έχει μια επιτυχημένη τηλεφωνική κλήση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Γνωρίζονται μεταξύ τους. Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να κάνει κάτι εδώ... Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτός, τότε κανείς δεν μπορεί», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα έχει διαμηνύσει πως τα εθνικά συμφέροντά της πρέπει να γίνουν σεβαστά, κάτι που επανέλαβε και την Κυριακή ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη Ρωσία να μη δείχνει διατεθειμένη να συναινέσει σε μια «άνευ όρων» εκεχειρία, όπως ζητεί το Κίεβο και η Δύση.

Οι κινήσεις των Ευρωπαίων και η αγωνία τους να μη μείνουν εκτός κάδρου στο Ουκρανικό

Πριν από την πολυαναμενόμενη κλήση Τραμπ-Πούτιν, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας δήλωσαν ότι μίλησαν την Κυριακή με τον Τραμπ. Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι προτρέπει «τον Πούτιν να λάβει σοβαρά υπόψη του τις ειρηνευτικές συνομιλίες». Οι εν λόγω ηγέτες «συζήτησαν επίσης τη χρήση κυρώσεων εάν η Ρωσία αποτύχει να συμμετάσχει σοβαρά σε μια κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες», ανέφερε η δήλωση - κάτι με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει τη Μόσχα στο παρελθόν.

«Αύριο, ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να δείξει ότι θέλει την ειρήνη, αποδεχόμενος την 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο πρόεδρος Τραμπ και υποστηρίζεται από την Ουκρανία και την Ευρώπη», ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια ώρα, χθες, τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Ρώμη και στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντος ΙΔ', γεγονός που αποτέλεσε άλλη μια ευκαιρία για το δυτικό στρατόπεδο για «ζυμώσεις». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι ντι Βανς, αλλά και ο ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, συναντήθηκαν με τον ποντίφικα, ωστόσο υπήρξε και μπαράζ επαφών με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (για πρώτη φορά μετά την ανοιχτή αντιπαράθεσή τους στον Λευκό Οίκο) και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρεται στα διεθνή Μέσα. Οι Ευρωπαίοι δεδομένα κινούνται με στόχο να αναπτύξουν έναν καλό δίαυλο με την Ουάσινγκτον και επιζητώντας να πείσουν να «φέρουν τον Τραμπ στο πλευρό τους», ωστόσο πρόκειται δεδομένα για μια δύσκολη εξίσωση, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η τεράστια διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων μηνών.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, επί του πεδίου οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας συνεχίστηκαν με εντατικό ρυθμό. Ρωσικό drone έπληξε το Σάββατο ένα μικρό λεωφορείο στην επαρχία Σούμι, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων, ενώ πλήγμα στην επαρχία του Κιέβου σκότωσε χθες μία γυναίκα, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές.

Τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε 273 drones εναντίον της Ουκρανίας, αριθμός-ρεκόρ, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Γιούλια Σβιριντένκο. Παράλληλα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την κατάληψη μιας νέας περιοχής στην επαρχία Ντονέτσκ.