Το διαχρονικό και άλυτο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έφερε ξανά στο προσκήνιο ο διάσημος ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ. Σε νέα του συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα», την οποία αναδημοσίευσε μάλιστα, η DailyMailο Τζορτζ Κλούνεϊ επανέλαβε με αποφασιστικότητα τη στήριξή του στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.


Τζορτζ Κλούνεϊ για Γλυπτά του Παρθενώνα: "Θα επιστρέψουν, το ξέρω"

Ο ηθοποιός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα επιστρέψουν. Το ξέρω». Ακόμη, τόνισε πως τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του και δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμάλ Κλούνεϊ , θα συνεχίσουν να πιέζουν μέχρι να γίνει. 

Η παρέμβασή του Τζορτζ Κλούνεϊ τοποθετείται σε μια περίοδο ευαίσθητων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, σχετικά με την τύχη των μαρμάρων, που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1817.

Παρά το γεγονός ότι ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του, ο Τζορτζ Κλούνεϊ εμφανίζεται απόλυτος στις απόψεις του. Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών, Τζάνετ Σούσμαν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πολλά ιστορικά αντικείμενα που πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς τους κατόχους, αλλά κανένα δεν είναι πιο σημαντικό από τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Σε πρόσφατη συνομολία των Κλούνει και Σούσμαν, ο γνωστός ηθοποιός επανέλαβε γι’ ακόμη μια φορά την άποψή του ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στον αρχικό τους κάτοχο. Οι δηλώσεις του πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπου αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στη θεατρική εκδοχή της ταινίας «Good Night, and Good Luck».

Πρώτη παρέμβαση του Κλούνεϊ για τα γλυπτά του Παρθενώνα το 2014 - Η οργή του Μπόρις Τζόνσον

Η πρώτη δημόσια παρέμβασή του για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, με αφορμή τη προώθηση της ταινίας "The Monuments Men" στο Βερολίνο. Η ταινία αυτή αφορούσε την προσπάθεια των Συμμάχων να επαναπατρίσουν έργα τέχνης που είχαν λεηλατηθεί από τους Ναζί και ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε τονίσει πως η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα είναι το σωστό.

Η δήλωσή του προκάλεσε την άμεση αντίδραση του τότε δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον ειρωνεύτηκε λέγοντας οτι «κάποιος πρέπει επειγόντως να επιστρέψει στον Κλούνεϊ τα δικά του μάρμαρα», κατηγορώντας τον ότι υποστηρίζει μια χιτλερική ατζέντα για τα πολιτιστικά κειμήλια του Λονδίνου.Απαντώντας με απόλυτο σαρκασμό, ο Τζορτζ Κλούνεϊ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τζόνσον «υπερβολές ποτισμένες με ουίσκι».

Η συμμετοχή της Αμάλ Κλούνεϊ στη διεκδίκηση των γλυπτών 

Το ίδιο έτος, η Αμάλ Κλούνεϊ συμμετείχε σε ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων που συνέταξε 600 σέλιδη έκθεση με προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για την νομική διεκδίκηση των Γλυπτών. Το υλικό κυκλοφόρησε ως βιβλίο με τίτλο "Who Owns History?", παρόλο που οι προτάσεις εκείνες δεν υιοθετήθηκαν τελικά. Μάλιστα, η ίδια χαρακτήρισε το έργο αυτό "κραυγή δικαιοσύνης", επισημαίνοντας ότι παρουσιάζεται τεκμηριωμένα το αίτημα επανένωσης των Γλυπτών στην Αθήνα, μια για πάντα.

Σε επίσημη διαδικτυακή του τοποθέτηση, το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι ο λόρδος Έλγιν ενήργησε με τη νόμιμη έγκριση των αρχών τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο. Επιπλέον, οι επιμελητές του υποστηρίζουν πως τα Γλυπτά προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο κοινό ως μέρος της παγκόσμιας συλλογής του Μουσείου. Το Μουσείο τονίζει επίσης ότι δεν έχει δεχτεί ποτέ επίσημο αίτημα δανεισμού από την Ελλάδα, αλλά μόνο αίτημα για την πλήρη και μόνιμη απομάκρυνσή τους, κάτι που αντιτίθεται στο υπάρχον νομικό πλαίσιο.