Ακραίες θερμοκρασίες, που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα σε πολλές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Κίνας, σύμφωνα με επίσημες πηγές και κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα, με επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα, ξηρασίες, αλλά και ισχυρές βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες.


Κίνα: Κλιματική κρίση και ρεκόρ ζέστης σε Χενάν, Χεμπέι και Λαντσόου

Ανάμεσα στις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από το κύμα καύσωνα είναι η Τσεντσόου, πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν, με 41°C τη Δευτέρα. Στη Λαντσόου, ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στους 43,2°C, ενώ η Σαχέ στην επαρχία Χεμπέι κατέγραψε 42,9°C, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας έως και 15 βαθμούς μέχρι την Παρασκευή.

Ανάμεσα στον άνθρακα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η Κίνα 

Ως η χώρα με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η Κίνα έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην αιολική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια, με στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2060. Το πρώτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), οι εκπομπές CO₂ στην Κίνα μειώθηκαν κατά 1,6% χάρη στην ανάπτυξη των καθαρών πηγών ενέργειας, παρά την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού. Για πρώτη φορά, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε εκείνη των θερμοηλεκτρικών σταθμών.



Βαριά παραμένει η σκιά του άνθρακα στην Κίνα

Παρά τις σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, η εξάρτηση της Κίνας από τον άνθρακα παραμένει κρίσιμη. Το 2024 ξεκίνησαν νέα έργα θερμικών σταθμών συνολικής ισχύος 94,5 γιγαβάτ, ενώ η παραγωγή άνθρακα αυξάνεται διαρκώς — από 3,9 δισ. τόνους το 2020 σε 4,8 δισ. το 2024. Παράλληλα, η χώρα υστερεί στον στόχο για μείωση της έντασης άνθρακα κατά 65% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.


Καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή: Ο Καύσωνας του 2025 ως Προειδοποίηση

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συχνότεροι καύσωνες στην Κίνα αποδεικνύουν πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι απειλή του μέλλοντος, αλλά του παρόντος. Η ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί κρίσιμο στοίχημα για την παγκόσμια κοινότητα, με την Κίνα στον πυρήνα των εξελίξεων.