Κίνα: Κερδισμένη από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ - "Αντιστάθηκε" και πέτυχε τη µείωση των δασµών Τραµπ
16 δισ. δολάρια τα έσοδα των ΗΠΑ τον Απρίλιο
Οι Αμερικανοί θα φορολογούν τα κινεζικά προϊόντα με 30%, από 145%, ενώ την ίδια ώρα ο ασιατικός γίγαντας θα επιβαρύνει τις αμερικανικές εισαγωγές με 10%, από 125%

ΗΠΑ-Κίνα: Τι προβλέπει η διμερής συμφωνία για τους δασμούς
Η ανακοίνωση Τραµπ ήρθε έπειτα από έναν µίνι µαραθώνιο εµπορικών διαπραγµατεύσεων στη Γενεύη της Ελβετίας από αξιωµατούχους των δύο µεγαλύτερων οικονοµιών του κόσµου, κατά τις οποίες και οι δύο πλευρές διακήρυτταν «ουσιαστική πρόοδο». Η διµερής συµφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα µειώσουν προσωρινά τους δασµούς τους στα κινεζικά προϊόντα από 145% σε 30%, την ώρα που η Κίνα καλείται να κατεβάσει τους δασµούς της στις αµερικανικές εισαγωγές από 125% σε 10%. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τους δασµούς 20% που είχαν προηγουµένως ενεργοποιήσει στον απόηχο των ισχυρισµών Τραµπ για τον ρόλο της Κίνας στο δίκτυο µεταφοράς φαιντανύλης στην αµερικανική επικράτεια. Επίσης, θα διατηρήσουν τους δασµούς που ισχύουν για συγκεκριµένα κινεζικά προϊόντα, συµπεριλαµβανοµένων του χάλυβα και του αλουµινίου.
Οι υψηλοί δασµοί που επέβαλε ο Τραµπ στην Κίνα τον Απρίλιο ουσιαστικά οδήγησαν σε εµπορικό εµπάργκο µ’ έναν από τους µεγαλύτερους προµηθευτές αγαθών της Αµερικής, σε µια χρονική περίοδο που αµερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί εξαρτώνται από τις γραµµές παραγωγής στο κινεζικό έδαφος για τα προϊόντα τους.Τα περιοσμένα οφέλη της "Ηµέρα Απελευθέρωσης" του Τραμπ
Περισσότερο από έναν µήνα µετά τη λεγόµενη «Ηµέρα Απελευθέρωσης» του Ντόναλντ Τραµπ, που πυροδότησε διαδοχικά sell off στη Wall Street, τα οφέλη για τις ΗΠΑ παραµένουν περιορισµένα. Ουσιαστικά, το µόνο χειροπιαστό αποτέλεσµα ήταν µερικές παρατάσεις προθεσµιών και υποσχέσεις για µελλοντικές συνοµιλίες, που θα µπορούσαν να καταλήξουν σε επωφελείς εµπορικές και οικονοµικές συµφωνίες για τα αµερικανικά συµφέροντα. Λαµβάνοντας υπόψη αυτό το δεδοµένο, µόνο τυχαία δεν είναι η περιοδεία του Τραµπ στη Μέση Ανατολή και τα mega deals σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ στους τοµείς άµυνας, τεχνολογίας και µεταφορών. Τα συµβόλαια δισεκατοµµυρίων που εξασφάλισαν αµερικανικές εταιρείες, όπως η Boeing και η Nvidia, αποτελούν ανάσα µετά το ασφυκτικό πρέσινγκ που δέχτηκαν οι τεχνολογικές µετοχές στο ταµπλό του Nasdaq λόγω της πολιτικής Τραµπ στους δασµούς µε την Κίνα και τις άλλες χώρες.
Υπενθυµίζεται ότι πριν από το ταξίδι Τραµπ στη Μέση Ανατολή, το οποίο σηµατοδοτεί την πρόθεση για αλλαγή ατζέντας από τις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον είχε φροντίσει να δώσει έµφαση και στη νέα εµπορική συµφωνία µε το Ηνωµένο Βασίλειο. Και στην περίπτωση αυτή, όµως, τα οφέλη για τις ΗΠΑ ήταν πολύ µικρά."Αντιστάθηκε στον εκφοβισµό"
Στον απόηχο της ανακοίνωσης Τραµπ για τη µείωση δασµών στην Κίνα, η οικονοµική εταιρεία Capital Economics χαρακτήρισε τη συµφωνία µε το Πεκίνο ως «άλλη µία υποχώρηση» της κυβέρνησης Τραµπ από την έως τότε σκληρή στάση της. Σύµφωνα µε τους αναλυτές, το κύριο πρόβληµα είναι ότι δεν υπήρξε καµία δέσµευση από την Κίνα σε καίρια ζητήµατα, όπως η νοµισµατική της πολιτική ή η εµπορική ανισορροπία µε τις ΗΠΑ. Αναλυτές σηµειώνουν ότι η κινεζική πλευρά εµφανίστηκε σταθερή και αποτελεσµατική στις διαπραγµατεύσεις, γι’ αυτό και φαίνεται να βγαίνει κερδισµένη στη διελκυστίνδα µε τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση που έκανε ο οικονοµολόγος Μάρκους Νόλαντ του Peterson Institute. Όπως είπε, η Κίνα «αντιστάθηκε στον εκφοβισµό», µε τις ΗΠΑ να υποχωρούν χωρίς «να αποσπάσουν κάποια ουσιαστική παραχώρηση». Η Κίνα, από την πλευρά της, καλωσόρισε την έκβαση των διαπραγµατεύσεων, σηµειώνοντας -µέσα από επίσηµες και ανεπίσηµες δηλώσεις- ότι τα αντίποινα στους δασµούς Τραµπ είχαν απτό αντίκτυπο στην αµερικανική οικονοµία και εξανάγκασαν τις ΗΠΑ να µειώσουν τις επιβαρύνσεις.
Τα αμερικανικά έσοδα από την εφαρμογή των δασμών
Ο Λευκός Οίκος, πάντως, συνεχίζει να βλέπει µισογεµάτο το ποτήρι. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Κους Ντεσάι υπογράµµισε ότι οι συµφωνίες µε τη Βρετανία και την Κίνα ανοίγουν τον δρόµο για µεγαλύτερη πρόσβαση των αµερικανικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, ενώ διαβεβαίωσε πως αναµένονται περισσότερες εµπορικές ευκαιρίες στο µέλλον. Ο ίδιος ο Τραµπ, άλλωστε, έχει επανειληµµένως παρουσιάσει τους δασµούς ως πηγή σηµαντικών εσόδων για την οµοσπονδιακή κυβέρνηση. Τον Απρίλιο, τον πρώτο µήνα πλήρους εφαρµογής των περισσότερων δασµών, τα έσοδα από αυτούς ανήλθαν σε 16 δισεκατοµµύρια δολάρια -ένα ιστορικό υψηλό. Παρ’ όλ’ αυτά, αυτό το ποσόν φαντάζει µικρό σε σχέση µε το συνολικό έλλειµµα, που ξεπερνά τα 1 τρισεκατοµµύριο δολάρια. Μόνο οι τόκοι του χρέους κοστίζουν πάνω από 38 δισ. δολάρια µηνιαίως. Εν τω µεταξύ, τα οφέλη των δασµών ως εργαλείου για την επιστροφή της βιοµηχανίας στις ΗΠΑ παραµένουν αµφίβολα. Οι ειδικοί επισηµαίνουν ότι, παρά τις θετικές ενδείξεις στις αγορές, οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί. Η συµφωνία µε το Ηνωµένο Βασίλειο συνοδεύθηκε από αµερικανική απαίτηση να περιοριστεί η εξάρτηση από τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασµού -κάτι που το Πεκίνο καταδίκασε ανοιχτά. «Η κατάσταση παραµένει ρευστή και οι αναταράξεις στο εµπόριο δεν έχουν τελειώσει» προειδοποίησε ο Νόλαντ. Και κατέληξε, υπογραµµίζοντας: «Πιθανόν να δούµε κι άλλες συγκρούσεις και πισωγυρίσµατα, κάτι που οι αγορές δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως ακόµη».
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή