Πούτιν: Ανυποχώρητος στο θέμα τον εθνικών συνόρων - Κερδίζει χρόνο στο πεδίο και καταλαμβάνει το ένα χωριό μετά το άλλο
"Αμετακίνητο" από τις γραμμές του το Κρεμλίνο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φαίνεται να υποχωρεί στα "κόκκινα" εθνικά σύνορα, ενώ και ο Ουκρανός πρόεδρος από τη μεριά του δηλώνει πως δεν παραχωρεί εδάφη

Το διπλωματικό θρίλερ γύρω από την Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτο. Τραμπ και Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά για πάνω από δύο ώρες, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη χώρα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει στις αμετακίνητες «κόκκινες» γραμμές των εθνικών συνόρων, ενώ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει ουκρανικά εδάφη. Η ειρηνευτική διαδικασία φαίνεται πως θα κριθεί σε έναν ακόμη κρίσιμο γύρο διαπραγματεύσεων.
O Πούτιν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο πεδίο της μάχης, καταλαμβάνοντας διαδοχικά ουκρανικά χωριά. Το Κρεμλίνο παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του, με τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας να μην επιδέχονται αμφισβήτηση και κάθε απόπειρα προόδου να μένει μετέωρη. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, μεταθέτει τις ευθύνες στην Ευρώπη, δηλώνοντας: «Πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει. Αν όχι, θα αποσυρθώ και θα πρέπει να συνεχίσουν μόνοι τους. Είναι θέμα που αφορά την Ευρώπη».
Αναλυτές ότι το τηλεφώνημα του Τραμπ στον Πούτιν όχι μόνο δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά οι Αμερικανοί φαίνονται έτοιμοι να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις. Να συνομιλήσουν μεταξύ τους κάλεσε Μόσχα και Κίεβο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν είπε ούτε λέξη για επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία. Η επικοινωνία των δύο ηγετών δεν προχώρησε πέρα από το πλαίσιο της Κωνσταντινούπολης, ούτε φαίνεται να φέρνει πιο κοντά την κατάπαυση του πυρός. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν δεσμεύτηκε, μίλησε για διαδικασίες που απαιτούν χρόνο. Δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με το Κίεβο για την κατάρτιση μνημονίου με τις αρχές της διευθέτησης και το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά σε ένα μνημόνιο για μια πιθανή μελλοντική συνθήκη ειρήνης». Πάντως, το τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν δεν ήταν μόνο για πολιτική. Μίλησαν για τη Μελάνια, τα παιδιά τους και τα εγγόνια. Ο ίδιος ο Τραμπ ήταν αποκαλυπτικός: «Ο Πούτιν είπε: «Σέβονται πολύ τη γυναίκα σου». Είπα: «Κι εμένα;» Όχι, τους αρέσει περισσότερο η Μελάνια».
Οι Ευρωπαίοι, χωρίς υπομονή πια, πιέζουν τον Πούτιν με την απειλή νέων κυρώσεων μετά το άκαρπο τηλεφώνημα με τον Τραμπ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα ότι, μολονότι οι «27» μόλις υιοθέτησαν τη 17η δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ετοιμάζεται ήδη το 18ο πακέτο που θα περιλαμβάνει περαιτέρω σκληρά μέτρα.
«Ήρθε η ώρα να εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ, υπογράμμισε την προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να εξετάσουν την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει διάθεση για σοβαρές διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι θα είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο συνάντησης με ομολόγους του της ΕΕ, ο Βάντεφουλ εξέφρασε την απογοήτευση της Δύσης για τη στάση της Μόσχας. «Είναι αποθαρρυντικό να βλέπει κανείς ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει αυτό το βήμα. Θα πρέπει να αντιδράσουμε» σημείωσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός από τη ρωσική πλευρά.
Ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε επίσης πως οι προσδοκίες από την Ουάσιγκτον είναι σαφείς: «Έχουμε επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι περιμένουμε ένα και μόνο πράγμα από τη Ρωσία - μια άμεση κατάπαυση του πυρός, χωρίς προϋποθέσεις. Αναμένουμε και από τους Αμερικανούς συμμάχους μας να μην ανεχτούν την απουσία αυτής της δέσμευσης από τη Μόσχα».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαριστεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την απόφαση της Ευρώπης να εντείνει τις κυρώσεις και στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζητεί να χαμηλώσει το πλαφόν που έχει επιβληθεί στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης, σε μια προσπάθεια να πιεστεί περαιτέρω οικονομικά η Ρωσία.
Κατά την ακρόαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε τον Ρούμπιο για τις πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι στην Μόσχα, με την Σαχίν να λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει «να κερδίσει χρόνο» ελλείψει αμερικανικής πίεσης ή νέων κυρώσεων, όπως αυτές που υιοθέτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Πούτιν είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, χωρίς απτά αποτελέσματα, παρόλο που ο Τραμπ δήλωσε ότι Ρώσοι και Ουκρανοί θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι ο Τραμπ δεν θέλει να επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας επειδή «πιστεύει ότι αυτήν τη στιγμή, αν αρχίσει να απειλεί με κυρώσεις, οι Ρώσοι θα σταματήσουν τις συνομιλίες και είναι χρήσιμο να μπορούμε να μιλάμε μαζί τους και να τους πιέζουμε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
O Πούτιν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο πεδίο της μάχης, καταλαμβάνοντας διαδοχικά ουκρανικά χωριά. Το Κρεμλίνο παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του, με τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας να μην επιδέχονται αμφισβήτηση και κάθε απόπειρα προόδου να μένει μετέωρη. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, μεταθέτει τις ευθύνες στην Ευρώπη, δηλώνοντας: «Πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει. Αν όχι, θα αποσυρθώ και θα πρέπει να συνεχίσουν μόνοι τους. Είναι θέμα που αφορά την Ευρώπη».
"Άκαρπο" το τηλεφώνημα σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές
Αναλυτές ότι το τηλεφώνημα του Τραμπ στον Πούτιν όχι μόνο δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά οι Αμερικανοί φαίνονται έτοιμοι να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις. Να συνομιλήσουν μεταξύ τους κάλεσε Μόσχα και Κίεβο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν είπε ούτε λέξη για επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία. Η επικοινωνία των δύο ηγετών δεν προχώρησε πέρα από το πλαίσιο της Κωνσταντινούπολης, ούτε φαίνεται να φέρνει πιο κοντά την κατάπαυση του πυρός. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν δεσμεύτηκε, μίλησε για διαδικασίες που απαιτούν χρόνο. Δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με το Κίεβο για την κατάρτιση μνημονίου με τις αρχές της διευθέτησης και το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά σε ένα μνημόνιο για μια πιθανή μελλοντική συνθήκη ειρήνης». Πάντως, το τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν δεν ήταν μόνο για πολιτική. Μίλησαν για τη Μελάνια, τα παιδιά τους και τα εγγόνια. Ο ίδιος ο Τραμπ ήταν αποκαλυπτικός: «Ο Πούτιν είπε: «Σέβονται πολύ τη γυναίκα σου». Είπα: «Κι εμένα;» Όχι, τους αρέσει περισσότερο η Μελάνια».
Με κυρώσεις πιέζουν οι Ευρωπαίοι
Οι Ευρωπαίοι, χωρίς υπομονή πια, πιέζουν τον Πούτιν με την απειλή νέων κυρώσεων μετά το άκαρπο τηλεφώνημα με τον Τραμπ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα ότι, μολονότι οι «27» μόλις υιοθέτησαν τη 17η δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ετοιμάζεται ήδη το 18ο πακέτο που θα περιλαμβάνει περαιτέρω σκληρά μέτρα.«Ήρθε η ώρα να εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ, υπογράμμισε την προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να εξετάσουν την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει διάθεση για σοβαρές διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι θα είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο συνάντησης με ομολόγους του της ΕΕ, ο Βάντεφουλ εξέφρασε την απογοήτευση της Δύσης για τη στάση της Μόσχας. «Είναι αποθαρρυντικό να βλέπει κανείς ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει αυτό το βήμα. Θα πρέπει να αντιδράσουμε» σημείωσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός από τη ρωσική πλευρά.
Ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε επίσης πως οι προσδοκίες από την Ουάσιγκτον είναι σαφείς: «Έχουμε επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι περιμένουμε ένα και μόνο πράγμα από τη Ρωσία - μια άμεση κατάπαυση του πυρός, χωρίς προϋποθέσεις. Αναμένουμε και από τους Αμερικανούς συμμάχους μας να μην ανεχτούν την απουσία αυτής της δέσμευσης από τη Μόσχα».
Προβληματισμός στο Κίεβο για το άκαρπο τηλεφώνημα Τραμπ στον Πούτιν
Ανησυχία επικρατεί στο Κίεβο και μάλλον μη ικανοποίηση μετά την επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν καθώς δεν εξασφάλισε ουσιαστικές παραχωρήσεις εκ μέρους της Μόσχας για την εκεχειρία που διεκδικεί το Κίεβο, μετέδωσε η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews στην Ουκρανία, Ελβίρα Κρίθαρη. Πρόσθεσε ότι «ενώ η Αμερική πιστεύει ότι είναι ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο χωρών οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν έχουν παύσει. Μάλιστα ήταν ένα δύσκολο 24ώρο για την Ουκρανία, με τουλάχιστον 108 επιθέσεις με drones σε έξι επαρχίες της χώρας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 13, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές».Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαριστεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την απόφαση της Ευρώπης να εντείνει τις κυρώσεις και στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζητεί να χαμηλώσει το πλαφόν που έχει επιβληθεί στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης, σε μια προσπάθεια να πιεστεί περαιτέρω οικονομικά η Ρωσία.
Γιατί ο Τραμπ δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία
Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία «παραχώρηση» στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Τραμπ στην πολιτική που ακολουθεί σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν έλαβε την παραμικρή παραχώρηση», δήλωσε ο Ρούμπιο αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.Κατά την ακρόαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε τον Ρούμπιο για τις πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι στην Μόσχα, με την Σαχίν να λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει «να κερδίσει χρόνο» ελλείψει αμερικανικής πίεσης ή νέων κυρώσεων, όπως αυτές που υιοθέτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Πούτιν είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, χωρίς απτά αποτελέσματα, παρόλο που ο Τραμπ δήλωσε ότι Ρώσοι και Ουκρανοί θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι ο Τραμπ δεν θέλει να επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας επειδή «πιστεύει ότι αυτήν τη στιγμή, αν αρχίσει να απειλεί με κυρώσεις, οι Ρώσοι θα σταματήσουν τις συνομιλίες και είναι χρήσιμο να μπορούμε να μιλάμε μαζί τους και να τους πιέζουμε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».