Σε διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ο Καναδάς καθώς επιθυμεί να συμμετάσχει στο υπό σχεδιασμό αντιπυραυλικό σύστημα «Χρυσός Θόλος», το οποίο ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την αντιμετώπιση «εναέριων απειλών επόμενης γενιάς».

Όπως δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν τόσο υφιστάμενες όσο και νέες πρωτοβουλίες ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και ο «Χρυσός Θόλος». Η είδηση έρχεται εν μέσω εντατικών διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη την έναρξη του προγράμματος, αποκαλύπτοντας ότι η αρχική επένδυση θα ανέλθει στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ συνολικά το κόστος αναμένεται να φτάσει τα 175 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος της θητείας του. «Ο Καναδάς εξέφρασε ενδιαφέρον να συμμετάσχει. Θέλουν κι αυτοί προστασία, όπως πάντα, εμείς βοηθάμε τον Καναδά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Το νέο αμυντικό σύστημα, εμπνευσμένο εν μέρει από τον ισραηλινό Iron Dome, θα περιλαμβάνει αισθητήρες και αναχαιτιστικά μέσα σε τροχιά, με στόχο την αναχαίτιση πυραύλων ακόμη και από διαστημικές εκτοξεύσεις ή από την άλλη άκρη του πλανήτη. Όμως, η υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου σχεδίου σε τόσο μεγάλη γεωγραφική έκταση έχει προκαλέσει σκεπτικισμό σε στρατιωτικούς αναλυτές.

Ο συντάκτης θεμάτων άμυνας του Economist, Σασάνκ Τζόσι, σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα απαιτούσε «χιλιάδες δορυφόρους για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση απειλών, καθώς και αναχαιτιστικά όπλα σε τροχιά». Παρά την αποφασιστικότητα του αμερικανικού Πενταγώνου, εκτίμησε πως είναι μη ρεαλιστικό να ολοκληρωθεί το σχέδιο εντός της προεδρικής θητείας Τραμπ, ενώ το υπέρογκο κόστος θα μπορούσε να απορροφήσει μεγάλο μέρος του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού.