Τη σημασία της ασφάλειας στη θάλασσα και τον κομβικό ρόλο της ναυτιλίας στην παγκόσμια σταθερότητα ανέδειξε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, κατά την παρέμβασή της σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Μάιο.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα την Τρίτη 20 Μαΐου, με θέμα: «Ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας μέσω διεθνούς συνεργασίας για την παγκόσμια σταθερότητα», και προεδρεύτηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στους κεντρικούς εισηγητές συγκαταλέγονταν ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, η Μελίνα Τραυλού και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κρίστιαν Μπούγκερ.

Η κ. Τραυλού τόνισε ότι η ασφάλεια των θαλασσών αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα και δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αγνοείται ή να θεωρείται δεδομένο. Επεσήμανε τη στρατηγική σημασία της ναυτιλίας στη λειτουργία του παγκόσμιου οικοσυστήματος και τη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία εκπροσωπεί πάνω από το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 61% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.


Μελίνα Τραυλού: "Η ναυτιλία είναι ο σιωπηλός φρουρός της παγκόσμιας ευημερίας"

Η πρόεδρος της ΕΕΕ σημείωσε ότι 110.000 εμπορικά πλοία μεταφέρουν καθημερινά το 90% του παγκόσμιου εμπορίου – από φάρμακα και τρόφιμα έως πρώτες ύλες και ενέργεια – ενώ 1,3 εκατ. χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων που έχουν τοποθετηθεί από πλοία, εξασφαλίζουν την παγκόσμια επικοινωνία και ενεργειακή μεταφορά. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, όπως ανέφερε, βρίσκονται οι 2 εκατομμύρια ναυτικοί που εργάζονται ακούραστα για την εύρυθμη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου.

Αναφερόμενη στις σύγχρονες προκλήσεις, υπογράμμισε ότι η ναυτιλία στοχοποιείται ολοένα και περισσότερο – πολιτικά, οικονομικά, αλλά και πρακτικά – εξαιτίας απειλών όπως η πειρατεία, οι γεωπολιτικές εντάσεις, το οργανωμένο έγκλημα στη θάλασσα και οι αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις. Επεσήμανε πως ο ναυτιλιακός κλάδος παραμένει ανθεκτικός, αλλά αυτό δεν αρκεί. Όπως τόνισε: «Η ανθεκτικότητα της ναυτιλίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, πρέπει να διασφαλίζεται».

Η Μελίνα Τραυλού ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει ενεργό ρόλο, με παγκόσμια δέσμευση και δράση για τη διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας ως μόνιμης πολιτικής προτεραιότητας των Ηνωμένων Εθνών, με συνεκτική διακυβέρνηση και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ναυτιλιακού τομέα.

Κλείνοντας την ομιλία της, χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη «synergy» (συνέργεια) ως μήνυμα ενότητας και συλλογικής δράσης, καλώντας τον ΟΗΕ να τιμήσει την αποστολή του και να προασπιστεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας ως παγκόσμια ευθύνη και θεμέλιο ειρήνης και ανθρωπισμού.