Ισραήλ: 13χρονος βρήκε τυχαία δαχτυλίδι 1.800 ετών με τη θεά Αθηνά - Τι εκτιμούν οι αρχαιολόγοι (Βίντεο)
Σπάνιο εύρημα
Ο 13χρονος βρήκε το δαχτυλίδι κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στη Χάιφα

Ένα σπάνιο εύρημα βρήκε ένας 13χρονος στο Ισραήλ κατά την διάρκεια πεζοπορίας στην περιοχή Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ. Ο 13χρονος αρχικά νόμιζε ότι βρήκε απλά ένα παξιμάδι, αργότερα όμως κατάλαβε ότι είναι δαχτυλίδι και έπειτα η Αρχαιολογική Υπηρεσία τον ενημέρωσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο αρχαίο δαχτυλίδι, το οποίο απεικονίζει τη θεά Μινέρβα, τη ρωμαϊκή εκδοχή της Αθηνάς.
«Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, παρατήρησα ένα μικρό πράσινο αντικείμενο και το σήκωσα. Ήταν διαβρωμένο, οπότε στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ένα παξιμάδι βίδας. Σκέφτηκα να το λιώσω, αλλά ευτυχώς συνειδητοποίησα ότι ήταν ένα δαχτυλίδι», δήλωσε ο έ Yair Whitson. Αργότερα στο σπίτι του εντόπισε μια μικρή φιγούρα χαραγμένη στο δαχτυλίδι. «Με την πρώτη ματιά, σκέφτηκα ότι ήταν ένας πολεμιστής», είπε.
Η οικογένειά του επικοινώνησε με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, που εξέτασε δαχτυλίδι με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων. Διαπίστωσαν ότι απεικόνιζε μια γυμνή φιγούρα που φορούσε κράνος και κρατούσε στο ένα χέρι μια ασπίδα και στο άλλο ένα δόρυ.
«Ο Yair που αναγνώρισε έναν πολεμιστή δεν έπεσε πολύ μακριά. Η φιγούρα αντιπροσωπεύει τη θεά Μινέρβα από τη ρωμαϊκή μυθολογία, η οποία στην ελληνική μυθολογία είναι γνωστή ως Αθηνά», δήλωσε ο Nir Distelfeld της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
Η Μινέρβα ήταν δημοφιλής στην περιοχή εκείνη την εποχή ως θεά της σοφίας, του πολέμου και της στρατιωτικής στρατηγικής, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σε σύγκριση με τον Άρη, που αντιπροσώπευε τη νίκη στους πολέμους με βία, η Μινέρβα εστίαζε στη στρατηγική πολεμική τέχνη.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το δαχτυλίδι μπορεί να ανήκε σε κάποιον που ζούσε στην περιοχή που σήμερα είναι ο αρχαιολογικός χώρος Khirbet Shalala. Βρίσκεται σε έναν λόφο στο κέντρο του Όρους Κάρμηλος και φιλοξενεί μια έπαυλη της ρωμαϊκής εποχής κοντά σε ένα αρχαίο λατομείο.
Το δαχτυλίδι πιθανότατα ανήκε σε κάποιον που ζούσε στην έπαυλη. «Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ανήκε σε έναν εργάτη του λατομείου ή ίσως χρησιμοποιήθηκε ως κτέρισμα σε κάποιον από τους κοντινούς τάφους. Οι πιθανότητες είναι πολλές», λένε.