Τραμπ: Fake news η εικόνα που έδειξε στον Ραμαφόζα - Ήταν από το Κονγκό και όχι από τη Νότια Αφρική
Τι έδειχνε το στιγμιότυπο
Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε ψευδείς αποδείξεις σχετικά με τις μαζικές δολοφονίες λευκών Νοτιοαφρικανών στον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα

Διαβάστε: Ο Τραμπ μπλοκάρει τη δυνατότητα του Χάρβαρντ να κάνει εγγραφές ξένων φοιτητών - "Παράνομη κίνηση", λέει το πανεπιστήμιο
Τραμπ: Fake news η εικόνα που έδειξε στον Ραμαφόζα για τις μαζικές δολοφονίες λευκών Νοτιοαφρικανών
Υπενθυμίζεται ότι ο Ραμαφόζα επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, θέλοντας να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις επίμονες επικρίσεις του Τραμπ τους τελευταίους μήνες σχετικά με τους νόμους περί γης, την εξωτερική πολιτική και τη φερόμενη κακομεταχείριση της λευκής μειονότητας της Νότιας Αφρικής, κάτι που η Νότια Αφρική αρνείται. Ο Τραμπ διέκοψε την τηλεοπτική συνάντηση με τον Ραμαφόζα, ώστε να προβάλει ένα βίντεο, το οποίο, όπως είπε, έδειχνε στοιχεία για τη γενοκτονία των λευκών αγροτών στη Νότια Αφρική. Στη συνέχεια, ο Τραμπ ξεφύλλισε αντίτυπα άρθρων που, όπως είπε, περιέγραφαν λεπτομερώς δολοφονίες λευκών Νοτιοαφρικανών, λέγοντας «θάνατος, θάνατος, θάνατος, φρικτός θάνατος».Forcing the South African President to watch politicians in South Africa call for white genocide is incredible diplomacy.
— Tim Young (@TimRunsHisMouth) May 21, 2025
Other administrations would’ve just had a standard meeting and press conference… Trump is actually trying to save lives.
pic.twitter.com/rss9PG231n
Ήταν από το Κονγκό και όχι από τη Νότια Αφρική
Στην πραγματικότητα, το βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Reuters στις 3 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια επαληθεύτηκε από την ομάδα επαλήθευσης γεγονότων του πρακτορείου, έδειχνε εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να σηκώνουν σακούλες με πτώματα στην πόλη Γκόμα του Κονγκό. Η εικόνα που έδειξε ο Τραμπ προέρχεται από πλάνα του Reuters, που τραβήχτηκαν ύστερα από φονικές μάχες με τους αντάρτες του ένοπλου αντικυβερνητικού κινήματος M23 που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα.President Trump showed a screenshot of Reuters video taken in the Democratic Republic of Congo as part of what he falsely presented as evidence of mass killings of white South Africans https://t.co/mWvVy5Jpxf 1/3 pic.twitter.com/RVOsXUzKmb
— Reuters (@Reuters) May 22, 2025
Το στιγμιότυπο που έδειξε ο Τραμπ στον Ραμαφόζα δημοσιεύτηκε από το American Thinker, ένα συντηρητικό διαδικτυακό περιοδικό, σχετικά με τις συγκρούσεις και τις φυλετικές εντάσεις στη Νότια Αφρική και το Κονγκό. Στην εικόνα δεν είχε λεζάντα, αλλά τη χαρακτήριζε «στιγμιότυπο οθόνης από το YouTube» με σύνδεσμο προς ένα βίντεο ειδήσεων για το Κονγκό στο YouTube, το οποίο απέδιδε στο Reuters.
Κανένα σχόλιο για το περιστατικό δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο, η Άντρεα Βίντμπουργκ, διευθύντρια σύνταξης στο American Thinker και συγγραφέας της εν λόγω ανάρτησης, έγραψε απαντώντας σε ερώτημα του Reuters ότι ο Τραμπ είχε «αναγνωρίσει λανθασμένα την εικόνα». Πρόσθεσε ότι η ανάρτηση, η οποία αναφερόταν σε αυτό που χαρακτήριζε «δυσλειτουργική, εμμονική με το φυλετικό ζήτημα, μαρξιστική κυβέρνηση» του Ραμαφόζα, είχε «επισημάνει την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στους λευκούς Νοτιοαφρικανούς».
Τι δείχνει το βίντεο
Το στιγμιότυπο τραβήχτηκε από βίντεο το οποίο δείχνει μια μαζική ταφή ύστερα από μια επίθεση του M23 στην Γκόμα, η οποία βιντεοσκοπήθηκε από τον δημοσιογράφο του Reuters Τζαφάρ Αλ Κατάντι. Όπως είπε: «Εκείνη την ημέρα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους δημοσιογράφους να μπουν... Έπρεπε να διαπραγματευτώ απευθείας με την M23 και να συντονιστώ με την ICRC για να μου επιτραπεί να κινηματογραφήσω. Μόνο το Reuters έχει βίντεο».Όπως είπε ο Αλ Κατάντι, το να βλέπει τον Τραμπ να κρατάει το άρθρο με το στιγμιότυπο οθόνης από το βίντεό του ήταν σοκ για εκείνον. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ενώπιον όλου του κόσμου, ο πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποίησε την εικόνα μου, χρησιμοποίησε αυτό που βιντεοσκόπησα στη ΛΔΚ για να προσπαθήσει να πείσει τον πρόεδρο Ραμαφόζα ότι στη χώρα του λευκοί σκοτώνονται από μαύρους».