Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ασκεί έντονες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μονομερείς μειώσεις δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των Financial Times. Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές διαμηνύουν πως χωρίς παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες, οι συνομιλίες για την αποφυγή των ανταποδοτικών δασμών 20% δεν θα προχωρήσουν, εντείνοντας την εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Διαβάστε: Bloomberg: Τι περιλαμβάνει η εμπορική πρόταση της ΕΕ για τους δασμούς στις ΗΠΑ



Οι απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ προς την ΕΕ

Ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας για το εμπόριο (USTR) Τζέιμισον Γκριρ αναμένεται να επισημάνει στον Ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς ότι το πρόσφατο «επεξηγηματικό σημείωμα» των Βρυξελλών δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει ένα συναινετικό πλαίσιο διαπραγματεύσεων, αλλά οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν εξαιρετικά απομακρυσμένες.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι δεν κατάφερε να επαληθεύσει άμεσα τις πληροφορίες, ενώ ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οι υπηρεσίες του USTR ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό του δημοσιεύματος.



Το τρέχον καθεστώς δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή τελωνειακούς δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, καθώς και δασμούς «βάσης» 10% σε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ. Η κυβέρνηση Τραμπ μείωσε προσωρινά στο μισό τους αρχικά ανακοινωθέντες «ανταποδοτικούς» δασμούς 20% για περίοδο 90 ημερών, προκειμένου να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Ως ανταπόκριση, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ ανέστειλαν τους δασμούς που είχαν προαναγγείλει ως αντίποινα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μάλιστα μηδενικούς δασμούς για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα και από τις δύο πλευρές, μια πρόταση που φαίνεται να μην ικανοποιεί την αμερικανική πλευρά.


Η διαδικασία διαπραγματεύσεων και έγκρισης εμπορικών συμφωνιών

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των 27 κρατών-μελών, και στη συνέχεια να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο με τις δύο πλευρές να διατηρούν απόσταση. Οι ΗΠΑ απαιτούν μονομερείς μειώσεις δασμών από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει μηδενικούς δασμούς για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα. Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί με επαναφορά των δασμών 20% εάν δεν υπάρξει πρόοδο.

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ενδεχόμενη αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη εμπορικό πόλεμο με σημαντικές επιπτώσεις για τις οικονομίες και των δύο πλευρών του Ατλαντικού.