Σε νέες ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την ομιλία του σε συνέδριο στη Ρωσία, απορρίπτοντας το Βατικανό σαν έδρα για τις διαπραγματεύσεις αυτές, ενώ προχώρησε και σε αιχμηρές δηλώσεις για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς επίσης και για τη νομιμότητα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαβάστε: Ουκρανία-Ρωσία: "Στα σκαριά" νέα συνάντηση Κιέβου-Μόσχας στο Βατικανό την επόμενη εβδομάδα - Τι αποκάλυψε ο Φινλανδός πρόεδρος


Λαβρόφ: Βγάζει εκτός το Βατικανό σαν έδρα για νέες διαπραγματεύσεις 

Ο Λαβρόφ υποστήριξε αρχικά ότι το Κίεβο «θεώρησε πως η στήριξη της Δύσης, και ειδικά των ΗΠΑ, θα ήταν αιώνια», ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η στάση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έρχεται να ανατρέψει αυτή την προσδοκία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο πρόεδρος Τραμπ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι αυτός δεν είναι ο δικός του πόλεμος, είναι ο πόλεμος του Μπάιντεν. Και έχει δίκιο», προσθέτοντας ότι οι σημερινές ενέργειες των ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν αντανακλούν εθνικά συμφέροντα, αλλά «συνεχίζουν τις επιδιώξεις της προηγούμενης Δημοκρατικής διοίκησης» για άσκηση διαρκούς πίεσης στη Ρωσία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Λαβρόφ σχολίασε τις φήμες για διεξαγωγή της δεύτερης συνάντησης στο Βατικανό, χαρακτηρίζοντας το σενάριο «μη ρεαλιστικό» και «λίγο... άκομψο». Όπως είπε με ειρωνικό ύφος: «Θα ήταν άβολο για δύο Ορθόδοξες χώρες, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, να συζητούν σε έναν καθολικό χώρο», απορρίπτοντας εμμέσως τον ρόλο του Βατικανού ως ενδιάμεσου.


Δεν αποκλείει τις επαφές με τον Ζελένσκι

Παρά τις επικρίσεις, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν αποκλείει τις επαφές με τον Ζελένσκι και την κυβέρνησή του για μια συμφωνία επί αρχών διευθέτησης της σύγκρουσης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η τελική υπογραφή τέτοιας συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τη «νομιμότητα του καθεστώτος». Μάλιστα, σημείωσε ότι: «Όταν φτάσουμε στο σημείο της υπογραφής, τότε το ζήτημα της νομιμότητας θα είναι καθοριστικό. Αν εκείνοι που υπογράφουν δεν πείθουν για τη νομιμότητά τους, οι διάδοχοί τους μπορεί να αμφισβητήσουν τις συμφωνίες».

Επιπροσθέτως, αποκάλυψε ότι η Μόσχα εργάζεται πάνω σε μνημόνιο για την ουκρανική διευθέτηση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή, διέψευσε κάθε οριστική πληροφορία για τη διεξαγωγή νέου γύρου συνομιλιών με το Κίεβο, λέγοντας: «Οι ημερομηνίες δεν έχουν καθοριστεί. Πολλοί φαντασιώνονται πότε και πού θα γίνει, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει στους ρωσόφωνους της Ουκρανίας να παραμείνουν υπό το καθεστώς της "χούντας", όπως την αποκάλεσε, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα είναι "έγκλημα" αν η Ρωσία επιτρέψει να συμβεί αυτό. Τέος πρόσθεσε ότι ο πιο απλός τρόπος να επιλυθεί η σύγκρουση θα ήταν αν η διεθνής κοινότητα απαιτούσε από την Ουκρανία να καταργήσει τους νόμους, που κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ρωσόφωνων.