Ανατροπή από Τραμπ: "Παγώνει" έως τις 9 Ιουλίου τους δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση - "Πολύ καλές" οι συζητήσεις με τη Φον ντερ Λάιεν
Διπλωματικός ελιγμός
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την παράταση αναστολής των ανταποδοτικών δασμών 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από συνομιλία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε επίσημα την απόφασή του να παρατείνει την αναστολή των ανταποδοτικών δασμών ύψους 20% προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 9 Ιουλίου 2024. Η απόφαση αυτή ήρθε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία χαρακτήρισε ως «πολύ καλή συζήτηση».
Διαβάστε: Επικοινωνία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με Τραμπ για δασμούς - Η ΕΕ ζητά προθεσμία έως τις 9 Ιουλίου για "καλή συμφωνία"
«Μου τηλεφώνησε και ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία της 1ης Ιουνίου και είπε ότι θέλει να κάνουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στην πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ. Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Είχαμε πολύ καλή συζήτηση και δέχτηκα να παραταθεί η προθεσμία έως την 9η Ιουλίου. Δέχτηκα και μου είπε πως οι ομάδες διαπραγματευτών των δυο πλευρών θα συναντηθούν σύντομα για να διερευνήσουμε πιθανές λύσεις στο ζήτημα των εμπορικών δασμών».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε μέσω της πλατφόρμας X ότι είχε «καλή συνδιάλεξη» με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως θα χρειαστούν εντατικές διαπραγματεύσεις μέχρι τις 9 Ιουλίου προκειμένου οι δύο πλευρές να «καταλήξουν σε καλή συμφωνία» για το εμπορικό ζήτημα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την έκφραση δυσαρέσκειας του Τραμπ την περασμένη Παρασκευή σχετικά με τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει να αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα στο 50% από την 1η Ιουνίου, εάν δεν υπήρχε πρόοδος στις συνομιλίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Απριλίου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε θέσει χρονικό περιθώριο 90 ημερών για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελική προθεσμία λήγει στις 9 Ιουλίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την παράταση που μόλις ανακοινώθηκε.
Το υφιστάμενο καθεστώς δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει:
Διαβάστε: Επικοινωνία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με Τραμπ για δασμούς - Η ΕΕ ζητά προθεσμία έως τις 9 Ιουλίου για "καλή συμφωνία"
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Τραμπ και ΕΕ για τους δασμούς
«Μου τηλεφώνησε και ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία της 1ης Ιουνίου και είπε ότι θέλει να κάνουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στην πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ. Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Είχαμε πολύ καλή συζήτηση και δέχτηκα να παραταθεί η προθεσμία έως την 9η Ιουλίου. Δέχτηκα και μου είπε πως οι ομάδες διαπραγματευτών των δυο πλευρών θα συναντηθούν σύντομα για να διερευνήσουμε πιθανές λύσεις στο ζήτημα των εμπορικών δασμών».Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε μέσω της πλατφόρμας X ότι είχε «καλή συνδιάλεξη» με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως θα χρειαστούν εντατικές διαπραγματεύσεις μέχρι τις 9 Ιουλίου προκειμένου οι δύο πλευρές να «καταλήξουν σε καλή συμφωνία» για το εμπορικό ζήτημα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Good call with @POTUS.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 25, 2025
The EU and US share the world’s most consequential and close trade relationship.
Europe is ready to advance talks swiftly and decisively.
To reach a good deal, we would need the time until July 9.
Το ιστορικό των δασμών Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την έκφραση δυσαρέσκειας του Τραμπ την περασμένη Παρασκευή σχετικά με τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει να αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα στο 50% από την 1η Ιουνίου, εάν δεν υπήρχε πρόοδος στις συνομιλίες.Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Απριλίου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε θέσει χρονικό περιθώριο 90 ημερών για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελική προθεσμία λήγει στις 9 Ιουλίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την παράταση που μόλις ανακοινώθηκε.
Το τρέχον καθεστώς δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το υφιστάμενο καθεστώς δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει:
- Δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στο αλουμίνιο και στον χάλυβα
- Δασμούς «βάσης» 10% σε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ