Την εκτίμησή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις προτάσεις με στόχο μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, έδωσε ο Φρίντριχ Μερτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο WDR.

«Είναι σαφές ότι ο Πούτιν θεωρεί αδυναμία τις προτάσεις που γίνονται για συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, μετά την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών για επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.

«Αν η Ρωσία δεν ανταποκριθεί θετικά ακόμη και σε μια πρόταση για συνάντηση στο Βατικανό, τότε πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει περισσότερο από όσο επιθυμούμε ή μπορούμε να φανταστούμε», πρόσθεσε ο ίδιος στην συνέχεια.

Ο Γερμανός Καγκελάριος έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί το Βερολίνο την Τετάρτη για συναντήσεις με τον ίδιο αλλά και με τον Γερμανό ομοσπονδιακό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Πράσινο φως» από Μερτς στην Ουκρανία για πλήγματα μέσα στη Ρωσία

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι δόθηκε στην Ουκρανία το «πράσινο φως» να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύτηκε από τους συμμάχους της για να εξαπολύει πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει πλέον απολύτως κανένα όριο εμβέλειας για τα όπλα που παραδίδονται στην Ουκρανία, ούτε από τη Βρετανία, ούτε από τη Γαλλία, ούτε από εμάς, ούτε από τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Μερτς σε συνέδριο στο Βερολίνο τη Δευτέρα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της επιτιθέμενη σε στρατιωτικές θέσεις και στη Ρωσία».

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι μια τέτοια απόφαση δεν συνάδει με τις προσδοκίες για διπλωματική επίλυση της κρίσης.

«Εάν όντως έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις, τότε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες για πολιτική διευθέτηση (…) Επομένως, πρόκειται για μια αρκετά επικίνδυνη απόφαση», λέει ο Πεσκόφ σε βίντεο που μεταδόθηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στο Κρεμλίνο, αφού η Μόσχα εξαπέλυσε το μεγαλύτερο μπαράζ επιθέσεων με drones εναντίον της Ουκρανίας στα τρία χρόνια του πολέμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε νωρίτερα την απογοήτευσή του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την καθυστέρηση των προσπαθειών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Το Κρεμλίνο παραμέρισε την κριτική του Τραμπ ως «συναισθηματική αντίδραση» και υπερασπίστηκε τις φονικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία.

«Η έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, για την οποία η αμερικανική πλευρά κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στους Αμερικανούς, στον πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Μερτς, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του αυτόν τον μήνα μετά από μια εκστρατεία στην οποία εμφανίστηκε πιο «επιθετικός» από τον προκάτοχό του Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι μας» για να διατηρήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Ο Μερτς προειδοποίησε τον Νετανιάχου

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος επέκρινε έντονα σήμερα την κλιμάκωση της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι «δεν κατανοεί πλέον τον στόχο του στρατού» του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι δεν θα μπορεί πλέον να συνεχίσει να υποστηρίζει την ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι κάνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας και δεν διακρίνω ποιος είναι ο στόχος του επηρεάζοντας τον άμαχο πληθυσμό με αυτόν τον τρόπο, όπως συμβαίνει όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Μερτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο WDR.

«Πλήγματα του άμαχου πληθυσμού σε τέτοιο βαθμό, όπως συμβαίνει όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορούν πλέον να δικαιολογηθούν ως μάχη κατά της τρομοκρατίας της Χαμάς», τόνισε ο Γερμανός, καταδικάζοντας με σπάνια αυστηρότητα τις ενέργειες του Ισραήλ, του οποίου το Βερολίνο είναι ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους, μαζί με τις ΗΠΑ.

Παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση και κριτική, το Ισραήλ έχει εντείνει την επίθεσή του τις τελευταίες ημέρες στον κατεστραμμένο παλαιστινιακό θύλακα και στον εκεί λιμοκτονούντα πληθυσμό.

«Όταν τα σύνορα παραβιάζονται και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παραβιάζεται πραγματικά, τότε και η Γερμανία πρέπει να δράσει», δήλωσε.

«Έχουμε κάθε συμφέρον να παραμείνουμε στο πλευρό του Ισραήλ και, αντίστροφα, πιστεύω ότι η Γερμανία παραμένει ο σημαντικότερος εταίρος στην Ευρώπη και ελπίζω ότι αυτό θα παραμείνει, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει κάτι που οι καλύτεροι φίλοι της δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να αποδεχτούν», προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος.