Γάζα: Ο Νετανιάχου που χάνει φίλους στη Δύση και η έρευνα-σοκ για το πώς αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί την καταστροφή
"Καίει" τον Ισραηλινό πρωθυπουργό το Axios
Ο Νετανιάχου έχασε πολλούς φίλους του στη Δύση, εκτός των ΗΠΑ, αφότου τερμάτισε την εκεχειρία τον Μάρτιο και μπλόκαρε όλες τις παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Γάζα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις τραγικές εξελίξεις στη Γάζα. Όπως σημειώνει σε σχετική ανάλυσή του στο Axios ο αρθρογράφος Μπαράκ Ραβίντ, «το Ισραήλ χάνει σχεδόν όλους τους συμμάχους του καθώς συνεχίσει την επέλασή του στη Γάζα». Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί από τους στενότερους διεθνείς συμμάχους του Ισραήλ έχουν διακόψει δημόσια τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου για τον αδιάκοπο βομβαρδισμό της Γάζας και το πάγωμα της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας».
Διαβάστε: Νετανιάχου: Υπόσχεται πως θα φέρει πίσω όλους τους ομήρους - 52 νεκροί σύμφωνα με την πολιτική προστασία
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «ο Νετανιάχου είχε πρωτοφανή διεθνή νομιμοποίηση για να αντιμετωπίσει τη Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου». «Αλλά η σταδιακή μείωση της υποστήριξης, καθώς ο πόλεμος συνεχιζόταν, έχει πλέον μετατραπεί σε διπλωματικό τσουνάμι», εξηγεί ο Ραβίντ. Κατά το Axios, ο Νετανιάχου έχασε πολλούς από τους εναπομείναντες φίλους του στη Δύση, εκτός των ΗΠΑ, τους τελευταίους δύο μήνες, αφότου τερμάτισε την εκεχειρία τον Μάρτιο και μπλόκαρε όλες τις παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Γάζα. Η πίεση κλιμακώθηκε απότομα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν ξεκίνησε μια επιχείρηση για την ανακατάληψη και ισοπέδωση της Γάζας. «Η απομόνωση του Ισραήλ ξεπερνά τα όρια της απλής ρητορικής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ραβίντ.
Το Axios υπενθυμίζει ότι:
- Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και επέβαλε νέες κυρώσεις την Πέμπτη εναντίον Ισραηλινών εποίκων που εμπλέκονται σε βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.
- Η Γαλλία αναμένεται να συνδιοργανώσει μια διάσκεψη με τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα για να πιέσει για μια λύση δύο κρατών και αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος.
- Η Ισπανία αναγνώρισε πέρυσι παλαιστινιακό κράτος, μαζί με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ «κράτος γενοκτονίας» και ζήτησε να αποκλειστεί από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.
- 17 από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ υποστήριξαν πρόταση που κατέθεσε η Ολλανδία, ένας άλλος βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, για επανεξέταση της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας της ΕΕ με το Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το The Conversation, «οι Ισραηλινοί έχουν μια στρεβλή άποψη για την έκταση της πείνας στη Γάζα, η οποία οφείλεται στη λογοκρισία και στα μέσα ενημέρωσης που υποβαθμίζουν την ανθρωπιστική κρίση». Όπως σημειώνεται σε σχετική έρευνα της ίδια ιστοσελίδας, περισσότερο από το ένα τρίτο των Ισραηλινών πιστεύει ότι πάνω από το 90% των Παλαιστινίων στη Γάζα υποστηρίζουν τη Χαμάς. «Μια συνηθισμένη φράση που ακούσαμε ήταν ότι “δεν υπάρχουν αμέτοχοι” στη Γάζα. Πολλοί ερωτηθέντες δικαιολόγησαν ρητά την αντίθεσή τους στην ανθρωπιστική βοήθεια με δηλώσεις όπως “όλοι στη Γάζα εμπλέκονται σε αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου” ή “Δεν αξίζουν να τους φροντίσουμε αφού χάρηκαν για αυτό που μας έκαναν”», αναφέρει χαρακτηριστικά το theconversation.com.
Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Ερευνών , που διεξήχθη στις αρχές Μαΐου 2025, μόνο το 37% των Παλαιστινίων στη Γάζα θεωρούσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν «σωστή». Επιπλέον, οι μισοί από όλους τους ερωτηθέντες στη Γάζα δήλωσαν ότι υποστήριξαν τις πρόσφατες διαδηλώσεις που ζητούσαν από τη Χαμάς να παραδώσει τον έλεγχο της πολύπαθης περιοχής. «Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, η απόδοση συλλογικής ευθύνης από τους Ισραηλινούς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δημιουργεί έναν ανησυχητικό ηθικό λογισμό που δικαιολογεί τα βάσανα των αμάχων. Και πάλι, υποδεικνύει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι λανθασμένες αντιλήψεις στη συνεχιζόμενη σύγκρουση και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση», παρατηρεί το The Conversation.
Να σημειωθεί ότι οι νεκροί στη Γάζα από τις επιθέσεις του Ισραήλ αγγίζουν πλέον τους 54.000, μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά, σύμφωνα με τις αρμόδιες παλαιστινιακές αρχές.