Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον αναμένεται να έχουν έναν έκτο γύρο συνομιλιών για τη διευθέτηση της επί δεκαετίες διένεξης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να προβλέπει «καλά νέα». Με τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη να επιβεβαιώνουν την καλλιέργεια ενός πιο θετικού διμερούς κλίματος, το Ιράν γνωστοποιεί ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να αποστείλει Αμερικανούς επιθεωρητές σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εφόσον οι συνομιλίες της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στεφθούν με επιτυχία, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μοχαμάντ Εσλαμί.

Η Τεχεράνη βεβαιώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και θεωρεί κόκκινη γραμμή το θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου από τη βιομηχανία της. Για το θέμα της αποστολής Αμερικανών επιθεωρητών σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας τόνισε τα εξής: «Είναι φυσιολογικό να μην επιτρέπονται επιθεωρητές από εχθρικές χώρες, ωστόσο αν επιτευχθεί συμφωνία για τα πυρηνικά, θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε σε Αμερικανούς επιθεωρητές που εργάζονται για τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να επισκεφθούν τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις».

ΗΠΑ - Ιράν: Τι θα ισχύσει με το ζήτημα εμπλουτισμού ουρανίου

«Ο εμπλουτισμός είναι το θεμέλιο και ο πυλώνας της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας. Σκεφτείτε να επιτρέπεται κάποιος να έχει υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας και δίκτυο, αλλά να μην επιτρέπεται να φτιάξει ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό» πρόσθεσε ο Μοχαμάντ Εσλαμί.

Σημειώνεται ότι ΗΠΑ και Ιράν ερίζουν όσον αφορά το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη, κάτι που η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι συνιστά πιθανό δρόμο για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και πρέπει να μηδενιστεί.