Στο Κίεβο, για διήμερη επίσκεψη, θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, αφού είχε συνομιλίες στην Μόσχα για τις ειρηνευτικές προσπάθειες στον πόλεμο στη Ουκρανία, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται πως ο Φιντάν συναντήθηκε στη Μόσχα την Δευτέρα και την Τρίτη με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους Ρώσους αξιωματούχους.

Διαβάστε: Φιντάν μετά τη συνάντηση με Λαβρόφ: "Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει και τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων"

Οι επαφές του Χακάν Φιντάν στο Κίεβο και τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι

Στο Κίεβο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ, τον υπουργό Εξωτερικών Αντριι Σιμπίχα και τον υπουργό Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, τον επικεφαλής διαπραγματευτή στις συνομιλίες με την Μόσχα. Κατά την διάρκεια των συνομιλιών του στην Ουκρανία, ο Φιντάν αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση για την διεξαγωγή στην Τουρκία των ουκρανορωσικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, θα υπογραμμίσει τις όλο και σοβαρότερες αρνητικές συνέπειες του πολέμου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη τερματισμού του πολέμου δια της διπλωματικής οδού « για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης».

Ακόμη, ο Χακάν Φιντάν θα συζητήσει θέματα διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και της ασφάλειας και θα επαναλάβει την ετοιμότητα της Τουρκίας να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία δέχεται πιέσεις για να συναινέσει σε μια εκεχειρία, ενώ η Άγκυρα τονίζει εκ νέου την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, μετά τις πρώτες απευθείας συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη από τον Μάρτιο του 2022. Ρωσικές πηγές έχουν δηλώσει ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που έχει διατηρήσει καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές μπορεί να είναι ο τόπος διεξαγωγής των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών.