Μήνυμα ισχύος έστειλε το Πεκίνο για τις αυξανόμενες στρατιωτικές του δυνατότητες προς τους αντιπάλους του, προσγειώνοντας σε αμφισβητούμενο νησί στη Νότια Σινική Θάλασσα δύο από τα πιο προηγμένα βομβαρδιστικά της. Μάλιστα την κίνηση αυτή κατέγραψε και δορυφόρος.

Η ανάπτυξη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τα βομβαρδιστικά H-6 μεγάλου βεληνεκούς προσγειώνονται στο νησί Γούντι στα Παράσελς από το 2020 και η μετακίνηση του πλέον αναβαθμισμένου αεροσκάφους έρχεται εν μέσω εντάσεων με τις Φιλιππίνες, επιχειρήσεων κοντά στην Ταϊβάν και ενόψει του μεγαλύτερου φόρουμ άμυνας της περιοχής αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να εγκαινιάσει το τριήμερο φόρουμ διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη με ομιλία του την Παρασκευή, ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ θα παρουσιάσει την προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ στην περιοχή το Σάββατο. Ένα βρετανικό αεροπλανοφόρο αναμένεται στη Νότια Σινική Θάλασσα σε μια σπάνια ανάπτυξη τον επόμενο μήνα, αναφέρουν διπλωμάτες.

Κίνα: Δορυφορικές εικόνες από τα αεροσκάφη

Δορυφόροι κατέγραψαν δύο αεροσκάφη H-6 να πετούν πάνω από τον αμφιλεγόμενο ύφαλο Scarborough, επίσης στη Νότια Σινική Θάλασσα, λίγο πριν από την επίσκεψη του Χέγκσεθ στις Φιλιππίνες στα τέλη Μαρτίου, όταν επιβεβαίωσε την «ακλόνητη δέσμευση» των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον σύμμαχό τους στη συνθήκη.

Περιφερειακοί διπλωμάτες και αναλυτές λένε ότι οι αναπτύξεις του αεριωθούμενου H-6 εξετάζονται στενά, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η άτρακτός του από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει εκσυγχρονιστεί για να μεταφέρει πυραύλους κρουζ κατά πλοίων και χερσαίων επιθέσεων, ενώ ορισμένα από τα αεροσκάφη είναι ικανά να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνική κεφαλή.

Ως πιθανή απειλή για τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, τα βομβαρδιστικά H-6 αναπτύχθηκαν σε πολεμικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν τον Οκτώβριο και τον Ιούλιο πέταξαν κοντά στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ για πρώτη φορά.

Ούτε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ούτε το συμβούλιο ναυτιλιακής και εθνικής ασφάλειας των Φιλιππίνων απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό. Η κατοχή των Paracels από την Κίνα αμφισβητείται από το Βιετνάμ, του οποίου το υπουργείο Εξωτερικών επίσης δεν απάντησε για σχόλια.

Σοβιετικός σχεδιασμός

Αντηχώντας την ανάπτυξη του αμερικανικού B-52, το βασικό H-6 χρονολογείται από τα σοβιετικά σχέδια της δεκαετίας του 1950, αλλά παραμένει το πιο προηγμένο βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς της Κίνας, έχοντας ανακατασκευαστεί με βελτιωμένους κινητήρες και σύγχρονα συστήματα πτήσης, μαζί με τον υπερσύγχρονο οπλισμό του.

Εικόνες που παρασχέθηκαν στο Reuters από την Maxar Technologies δείχνουν δύο βομβαρδιστικά H-6 σε διάδρομο προσγείωσης στο Γούντι Άιλαντ στις 19 Μαΐου. Μια άλλη εικόνα της Maxar την ίδια ημερομηνία δείχνει δύο μεταγωγικά αεροσκάφη Y-20 και ένα αεροπλάνο έγκαιρης προειδοποίησης KJ-500 - ένα αεροσκάφος που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την Κίνα, ώστε να μπορεί να ελέγχει και να ασφαλίζει ολοένα και πιο πολύπλοκες αεροπορικές και θαλάσσιες επιχειρήσεις. Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι τα αεροπλάνα μπορεί να έφτασαν για πρώτη φορά στις 17 Μαΐου και να παρέμειναν εκεί μέχρι τις 23 Μαΐου.

Η Διοίκηση Νότιου Θεάτρου της Κίνας, η οποία καλύπτει τη Νότια Σινική Θάλασσα, διατηρεί δύο συντάγματα βομβαρδιστικών, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών με έδρα το Λονδίνο.

Τα βομβαρδιστικά φυλάσσονται γενικά σε ισχυρά οχυρωμένες βάσεις στην ηπειρωτική Κίνα, όπου θα είχαν μεγαλύτερη προστασία σε μια σύγκρουση από αμερικανικές επιθέσεις σε σενάρια σύγκρουσης. Οι ΗΠΑ διατηρούν πτέρυγες μαχητικών αεριωθούμενων στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου του προωθημένου αεροπλανοφόρου τους, και στο Γκουάμ, το οποίο φιλοξενεί επίσης B-52.

Η Κίνα διεκδικεί κυριαρχία σε σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που διεκδικούνται από το Μπρουνέι, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Μια απόφαση του 2016, την οποία ωστόσο η Κίνα απορρίπτει, από ένα διεθνές διαιτητικό δικαστήριο έκρινε ότι οι γενικοί ισχυρισμοί του Πεκίνου δεν είχαν καμία βάση βάσει του διεθνούς δικαίου.