Μια πρωτοφανής φυσική καταστροφή συγκλόνισε την Ελβετίαόταν τεράστιο τμήμα του παγετώναBirch κατέρρευσε στις Άλπεις, προκαλώντας καταστροφική χιονοστιβάδα από πάγο, λάσπη και βράχια που σάρωσε το χωριό Blatten στη νότια κοιλάδα Lötschental. Η έγκαιρη εκκένωση του χωριού από τις ελβετικές αρχές απέτρεψε μαζική τραγωδία, ωστόσο ένας 64χρονος κάτοικος αγνοείται και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού του με τη βοήθεια drone εξοπλισμένου με θερμική κάμερα. Οι αρχές είχαν εκκενώσει το χωριό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από ενδείξεις για επιταχυνόμενη κίνηση του παγετώνα, με αποτέλεσμα να αποτραπούν ανθρώπινες απώλειες σε ευρεία κλίμακα.
Ελβετία: Η έκταση της καταστροφής στο ελβετικό χωριό μετά την κατολίσθηση παγετώνα
Σύμφωνα με τον Stephane Ganzer, επικεφαλής ασφαλείας της περιοχής Valais, περίπου το 90% του χωριού Blatten έχει καλυφθεί ή καταστραφεί από τη μάζα πάγου, λάσπης και βράχων. «Περίπου το 90% του χωριού έχει καλυφθεί ή καταστραφεί. Μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν σπίτια και υποδομές μισοθαμμένα κάτω από εκτεταμένη μάζα συντριμμιών, με τον παγετώνα να έχει καταρρεύσει από μεγάλο υψόμετρο.
Η κυβέρνηση του καντονιού Valais ανακοίνωσε ότι η κατάρρευση του παγετώνα είχε ως αποτέλεσμα την κάλυψη της κοίτης του ποταμού Lonza, αυξάνοντας τον κίνδυνο φραγμένων ροών και πιθανού πλημμυρικού φαινομένου στην περιοχή. «Υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να επιδεινωθεί», προειδοποίησε ο Ganzer.
Κινητοποίηση αρχών της Ελβετίας και επιχείρηση διάσωσης
Οι ελβετικές ένοπλες δυνάμεις είχαν κινητοποιηθεί από τις προηγούμενες ημέρες, όταν επιστήμονες εντόπισαν επιταχυνόμενη κίνηση του παγετώνα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού του αγνοούμενου 64χρονου με τη χρήση drone εξοπλισμένου με θερμική κάμερα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ελβετίας, Albert Rösti, χαρακτήρισε την καταστροφή απίστευτο γεγονός και δεσμεύτηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα στηρίξει τους πληγέντες κατοίκους που έχασαν τα σπίτια τους.
Η έγκαιρη απόφαση των αρχών για εκκένωση αποδείχθηκε σωτήρια. Περίπου 300 κάτοικοι του Blatten και όλο το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής είχαν απομακρυνθεί προληπτικά τις προηγούμενες ημέρες. Οι επιστήμονες είχαν εκτιμήσει ότι ο παγετώνας, όγκου 1,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης.
Κλιματική αλλαγή: Η απειλή για τους παγετώνες της Ελβετίας
Οι Ελβετοί επιστήμονες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η επιταχυνόμενη τήξη των παγετώνων στη χώρα οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή και στην άνοδο της θερμοκρασίας. Η Ελβετία, που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό παγετώνων στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει δραματική κατάσταση:
• Το 2023 έχασε το 4% του συνολικού όγκου των παγετώνων
• Το 2022 είχε χάσει το 6%, τη μεγαλύτερη ετήσια απώλεια που έχει καταγραφεί
• Η τάση επιδεινώνεται συνεχώς λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών
Η καταστροφή στο Blatten αποτελεί ένα ακόμη δραματικό παράδειγμα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην Ελβετία και τις Άλπεις, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.