Οι ΗΠΑ ενέκριναν την ένταξη πρώην τζιχαντιστών στον στρατό της Συρίας, καθώς οι ισλαμιστές μαχητές δηλώνουν πίστη στη νέα κυβέρνηση, η οποία με τη βοήθεια της Τουρκίας ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι τζιχαντιστές θα συγκροτήσουν την 84η Μεραρχία, στην οποία θα ενταχθούν και Ουιγούροι από την Κίνα. Ο Τόμας Μπάρακ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία και ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Συρία, δήλωσε ότι «υπάρχει μια συμφωνία, με διαφάνεια».

Με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ η ενσωμάτωση πρώην τζιχαντιστών στον στρατό της Συρίας

Σύμφωνα με τον Μπάρακ, είναι προτιμότερο αυτοί οι μαχητές, πολλοί εκ των οποίων είναι «πολύ πιστοί» στη νέα συριακή διοίκηση, να ενταχθούν σε ένα κρατικό σχέδιο, αντί να αποκλειστούν.

Η τύχη των αλλοδαπών που ενώθηκαν με τους αντάρτες της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ κατά τον 13χρονο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας ήταν ένα από τα θέματα που θεωρούνταν «αγκάθια» στην προσέγγιση της Δαμασκού με τη Δύση, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ήταν κάποτε παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαΐου, οι ΗΠΑ απαιτούσαν από τη νέα συριακή κυβέρνηση να αποκλείσει τους ξένους μαχητές από τις δυνάμεις ασφαλείας. Όμως, η στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στη Συρία άλλαξε εντελώς μετά την περιοδεία του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, τον περασμένο μήνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να άρει τις κυρώσεις στη Συρία, συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρόεδρο Άχμεντ αλ Σαράα στο Ριάντ και διόρισε τον Μπάρακ, έναν στενό φίλο του, ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία.

Δύο πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας της Συρίας είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Σαράα και οι συνεργάτες του επιχειρηματολογούσαν στους δυτικούς συνομιλητές τους ότι η ενσωμάτωση των αλλοδαπών πρώην ανταρτών στον στρατό θα συνιστούσε μικρότερο κίνδυνο ασφαλείας από την εγκατάλειψή τους, κάτι που θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην αγκαλιά της Αλ Κάιντα ή του Ισλαμικού Κράτους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ένας Σύρος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησαν σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Οι ανησυχίες της Κίνας

Χιλιάδες ξένοι σουνίτες μουσουλμάνοι ενώθηκαν με τους αντάρτες της Συρίας στις αρχές του εμφύλιου πολέμου εναντίον του Ασαντ, ο οποίος είχε τη στήριξη σιιτικών πολιτοφυλακών, βοηθούμενων από το Ιράν. Ορισμένοι από αυτούς τους μαχητές σχημάτισαν δικές τους ομάδες ενώ άλλοι εντάχθηκαν σε οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο επιχείρησε να ιδρύσει ένα «χαλιφάτο» σε συριακά και ιρακινά εδάφη αλλά τελικά διαλύθηκε, δεχόμενο επίθεση από δυνάμεις που στηρίζονταν από τις ΗΠΑ ή το Ιράν.

Οι αλλοδαποί μαχητές της HTS αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά των αποκαλούμενων «μονάδων αυτοκτονίας» της οργάνωσης. Πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος και άλλες φράξιες της Αλ Κάιντα μετά το 2016, όταν η HTS πήρε αποστάσεις από την οργάνωση που είχε ιδρύσει ο Οσάμα μπιν Λάιντεν.

Οι Ουιγούροι μαχητές από την Κίνα και την Κεντρική Ασία είναι μέλη του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκιστάν (TIP), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από το Πεκίνο. Σύρος αξιωματούχος και ξένος διπλωμάτης είπαν ότι η Κίνα επιδίωκε να απαγορευτεί η επιρροή της ομάδας στη Συρία.

«Η Κίνα ελπίζει ότι η Συρία θα αντισταθεί σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και εξτρεμιστικών δυνάμεων, ως απάντηση στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας», τόνισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Οσμάν Μπούγρα, πολιτικό στέλεχος του TIP απάντησε γραπτώς στο πρακτορείο Reuters ότι η ομάδα έχει διαλυθεί επισήμως και έχει ενσωματωθεί στον συριακό στρατό. «Λειτουργεί πλήρως υπό τις εντολές του υπουργείου Αμυνας, υιοθετεί την εθνική πολιτική και δεν διατηρεί δεσμούς με εξωτερικές οντότητες ή οργανώσεις», πρόσθεσε.

Τον Δεκέμβριο, ο διορισμός ξένων τζιχαντιστών, πρώην ηγετικών στελεχών της HTS, σε κορυφαίες θέσεις των ενόπλων δυνάμεων, θορύβησε τις Δυτικές κυβερνήσεις. Τα αιτήματα για πάγωμα των διορισμών και εκδίωξη των χαμηλόβαθμων αλλοδαπών μαχητών πολλαπλασιάζονταν, μέχρι τη συνάντηση του Τραμπ με τον Αλ Σάρα. Ο τελευταίος έχει δηλώσει ότι στους ξένους μαχητές και τις οικογένειές τους μπορεί να δοθεί η συριακή υπηκοότητα, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισαν στην ανατροπή του Ασαντ.

Ο Αμπάς Σαρίφα, ειδικός στις τζιχαντιστικές οργάνωσεις που εδρεύει στη Δαμασκό, είπε ότι οι μαχητές που ενσωματώνονται στον στρατό έχουν αποδείξει ότι είναι πιστοί στην ηγεσία της Συρίας και «ιδεολογικά φιλτραρισμένοι». Αλλά «αν τους εγκαταλείψουμε, θα γίνουν έρμαια του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων ριζοσπαστικών ομάδων», σημείωσε.