Σκηνές πρωτοφανούς έντασης σημειώνονται στο Λος Άντζελες ενώ συνεχίζεται το σχέδιο μαζικών απελάσεων του Ντόναλντ Τραμπ και τα πρώτα γκρουπ της εθνοφρουράς έχουν φτάσει. Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, η πρώτη ομάδα της εθνοφρουράς έφτασε στην κομητεία του Σαν Μπερναρντίνο και ήδη έλαβαν θέσεις μπροστά από το κέντρο κράτησης του Λος Άντζελες, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής στις ΗΠΑ. Η απόφαση του Τραμπ να χρησιμοποιήσει σε ομοσπονδιακή υπόθεση την Εθνοφρουρά, η οποία συνήθως βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, είναι ασυνήθιστη. Ο ιστότοπος της στρατιωτικής δύναμης αναφέρει ότι τέθηκε υπό ομοσπονδιακό έλεγχο χρησιμοποιώντας τον Τίτλο 10 του Κώδικα των ΗΠΑ. Οι πρόεδροι Αϊζενχάουερ, Κένεντι και Τζόνσον χρησιμοποίησαν επίσης την Εθνική Φρουρά για να βοηθήσουν στην επιβολή των πολιτικών δικαιωμάτων και στη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

Διαβάστε: Τραμπ: Σταμάτησε τις διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες με την εθνοφρουρά - "Δεν θα ανεχτούμε τις πορείες της Αριστεράς"

Σύμφωνα με το CNN, η τελευταία φορά που ένας πρόεδρος ομοσπονδιοποίησε την Εθνική Φρουρά ήταν κατά τη διάρκεια των ταραχών του Λος Άντζελες το 1992, αφού τέσσερις λευκοί αστυνομικοί αθωώθηκαν για τον βιντεοσκοπημένο ξυλοδαρμό ενός μαύρου αυτοκινητιστή. Όσον αφορά στα μέλη της Εθνοφρουράς, έφτασαν στις 07:00, τοπική ώρα, στο Λος Άντζελες κι άλλα μέλη της Εθνοφρουράς (της Καλιφόρνια αυτή τη φορά), όπως είχε προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή τη στιγμή τα μέλη της Εθνοφρουράς συγκεντρώνονται έξω από το κέντρο κράτησης του Λος Άντζελες, όπου μεταφέρονται παράτυποι μετανάστες μετά τη σύλληψή τους.




Λος Άντζελες: Πυρκατωμένο σκηνικό, πρωτοφανείς εικόνες

Οι εντάσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν διαδηλωτές συγκρούστηκαν με υπαλλήλους των αρχών επιβολής του νόμου που πραγματοποιούσαν επιδρομές για το μεταναστευτικό σε πολλά σημεία στο κέντρο της πόλης, εφαρμόζοντας το νέο δόγμα του Τραμπ για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Το Σάββατο, οι αμερικανικές μεταναστευτικές αρχές επέκτειναν τη δράση επιβολής της νομοθεσίας στο Paramount, μια περιοχή με πλειοψηφία Λατίνων νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, και αντιμετωπίστηκαν με περισσότερες διαμαρτυρίες έξω από ένα βιομηχανικό πάρκο, μετέδωσε η Guardian.

Η πόλη της Καλιφόρνια γνώρισε μια δεύτερη ημέρα ταραχών το Σάββατο, καθώς κάτοικοι μιας κυρίως λατινοαμερικάνικης συνοικίας συγκρούστηκαν με ομοσπονδιακούς πράκτορες της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων.

Στο Λος Άντζελες είχαν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα έως και 118 συλλήψεις ως αποτέλεσμα επιχειρήσεων της υπηρεσίας Μετανάστευσης, εκ των οποίων 44 την Παρασκευή.

H κατάσταση έμοιαζε να έχει ξεφύγει, καθώς οι τοπικές αρχές αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές, ανέφεραν -φιλικά στον Αμερικανό πρόεδρο- ΜΜΕ. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες Σάββατο, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέχεια ενέκρινε την ανάπτυξη 2.000 στρατιωτών της εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες.