Επίθεση εναντίον ηθοποιών σημειώθηκε στη Πορτογαλία χθες το βράδυ από μία ομάδα νεοναζί. Το συμβάν έλαβε χώρα έξω από ένα θέατρο στη Λισαβόνα, αναγκάζοντας τους να ακυρώσουν μία παράσταση αφιερωμένη στον εθνικό ποιητή της Πορτογαλίας, Λουίς ντε Καμόες. Να σημειωθεί ότι η σημαντική αυτή μορφή τιμάται με αφορμή την Ημέρα της Πορτογαλίας.

Το περιστατικό έσπευσε να σχολιάσει η υπουργός Πολιτισμού Μαργκαρίντα Μπαλσέιρο Λοπέζ, καταδικάζοντας αυτή την ανεπίτρεπτη πράξη, και χαρακτηρίζοντας της ως μια μια «δειλή επίθεση… στην ελευθερία της έκφρασης, στο δικαίωμα στη δημιουργικότητα, στις δημοκρατικές αξίες που μας καθορίζουν ως χώρα».

Τονίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι η ρητορική του μίσους παρουσιάζει άνοδο στην Πορτογαλία και η ακροδεξιά χαίρει υποστήριξης, αφότου το κόμμα Chega (Σέγκα) που τάσσεται κατά των μεταναστών έγινε το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη βουλή στις εκλογές του περασμένου μήνα.

Η επίθεση των νεοναζί στο θίασο του θεάτρου

Να σημειωθεί ότι, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε ένα άτομο μετά τη συμπλοκή το βράδυ της Τρίτης κοντά στο θέατρο Barraca στο κέντρο της Λισαβόνας. Ο ηθοποιός Αντερίτο Λοπέζ, ο οποίος υποδύεται τον ρόλο τον μονόφθαλμου ποιητή του 16ου αιώνα στο έργο με τίτλο «Η αγάπη είναι μια φλόγα που καίει αόρατα», διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο πρόσωπο.

Σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα της παράστασης Μαρία ντο Σέου Γκουέρα, η ομάδα των περίπου 30 νεοναζί είχε γυρίσει από μια πορεία στην οποία υπήρχαν πανό που έγραφαν «Η Πορτογαλία για τους Πορτογάλους». Αρχικά επιτέθηκαν φραστικά σε μία ηθοποιό που φορούσε ένα T-shirt που είχε της φωτογραφία ενός αστεριού που παρέπεμπε στην αριστερά και μετά επιτέθηκαν σε δύο άνδρες ηθοποιούς. Η επίθεση έγινε στην 30η επέτειο από τη δολοφονία ενός νεαρού μαύρου, του Αλψίντο Μοντέϊρο στη Λισαβόνα από σκίνχεντς και πάλι μετά τις εκδηλώσεις μνήμης για την Ημέρα της Πορτογαλίας. «Τριάντα χρόνια μετά, αυτή η χώρα δεν έχει βρει τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τους ναζί», δήλωσε ο Γκουέρα σε τηλεοπτικές δηλώσεις.

Πορτογαλία: Η άνοδος της ακροδεξιάς

Υπενθυμίζεται ότι, υπό το φασιστικό καθεστώς του Αντόνιο Σαλαζάρ, που κυβέρνησε τη χώρα για τέσσερις δεκαετίες μέχρι το 1974, η Ημέρα της Πορτογαλίας έγινε γνωστή ως Ημέρα της Πορτογαλικής Φυλής. Τα ακροδεξιά κινήματα τη σηματοδοτούν εδώ και χρόνια με συγκεντρώσεις κυρίως μικρής κλίμακας. Μετά την επίθεση της Τρίτης, τα αριστερά πολιτικά κόμματα κατηγόρησαν την κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο ότι δεν έλαβε μέτρα κατά των ακροδεξιών ομάδων.

«Οι νεοφασίστες επιτίθενται στα βιβλία, στο θέατρο και σε όσους ασχολούνται με τον πολιτισμό. Το κάνουν επειδή νομίζουν ότι μπορούν», έγραψε η βουλευτής του Αριστερού Μπλοκ, Μαριάνα Μορτάγκουα στο X. Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού Μπαλσέϊρο Λοπέζ αναφέρει σε ανακοίνωση της: «Ο πολιτισμός δεν πτοείται… Και δεν δέχεται μίσος μεταμφιεσμένο σε πολιτικό λόγο».

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο ακροδεξιές ομάδες προκάλεσαν συγκρούσεις στο κέντρο της Λισαβόνας, αμαυρώνοντας τους εορτασμούς για την 51η επέτειο της Επανάστασης των γαρυφάλλων, η οποία έθεσε τέλος στη δικτατορία.