Την διπλωματία προτάσσουν ως λύση για τον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δυό τους είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με βασικό αντικείμενο τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις. 

Διαβάστε: Live οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Οι δύο στόχοι του Νετανιάχου για τον πόλεμο με το Ιράν - "Έχουμε τον πλήρη αεροπορικό έλεγχο πάνω από την Τεχεράνη", το μήνυμα του Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «ο κύκλος βίας που ξεκίνησε με τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, ότι η παράνομη στάση της κυβέρνησης Νετανιάχου αποτελεί σαφή απειλή για το διεθνές σύστημα και ότι η περιοχή δεν μπορεί να αντέξει έναν νέο πόλεμο». Παράλληλα, ο Ερντογάν φέρεται να είπε στον συνομιλητή του ότι η χώρα του «από την πρώτη ημέρα έδωσε έμφαση στις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό των επιθέσεων, ότι η μόνη λύση για τα ζητήματα με το Ιράν είναι η διπλωματία και ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι «δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή από τη γενοκτονία στη Γάζα εξαιτίας των επιθέσεων του Ισραήλ κατά του Ιράν» και υποστήριξε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ισραήλ να προχωρήσει σε τετελεσμένα στην περιοχή».

Από την πλευρά της ρωσικής προεδρίας, έγινε γνωστό πως ο Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ερντογάν για τη συνεισφορά της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας.