Μια ακόμη τοπική αιρετή έπεσε νεκρή από πυρά στο δυτικό Μεξικό, μόλις δύο ημέρες μετά τη δολοφονία άλλης Δημάρχου στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές την Τρίτη. Η Μάρθα Λάουρα Μεντόσα, Δήμαρχος της κοινότητας Τεπαλκατεπέκ στην πολιτεία Μιτσοακάν, δέχθηκε ένοπλη επίθεση καθώς έβγαινε από το σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο πρώην Δήμαρχος της πόλης, Γκιγιέρμο Βαλένσια, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).


Διαβάστε: Μεξικό: Δολοφονήθηκαν και τα πέντε μέλη του συγκροτήματος Fugitivo - Ύποπτο το "Καρτέλ του Κόλπου"

Η δολοφονία της ακολουθεί εκείνη της δημάρχου Λίλια Γκαρσία στην πολιτεία Οαχάκα, η οποία εκτελέστηκε από ομάδα πέντε ενόπλων που εισέβαλαν στο δημαρχείο και την πυροβόλησαν μέσα στο γραφείο της. Οι επιθέσεις αυτές εντείνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τοπικών αξιωματούχων στο Μεξικό, ιδιαίτερα ενόψει πολιτικών διεργασιών και αυξημένης δραστηριότητας οργανωμένου εγκλήματος σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με δυο δημοσιογράφους στην περιοχή, ο σύζυγος της Δημάρχου είναι επίσης νεκρός.

Η Μάρθα Λάουρα Μεντόσα ήταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος MORENA. Στον λογαριασμό της στο X δήλωνε «κοινωνική αγωνίστρια, μητέρα, σύζυγος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Τεπαλκατεπέκ».


Μεξικό: Δεκάδες δολοφονίες αιρετών από το οργανωμένο έγκλημα

Η Μιτσοακάν, με έκταση 22.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι η πολιτεία με τη μεγαλύτερη παραγωγή αβοκάντο στο Μεξικό, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή του καρπού του ομώνυμου δέντρου στον κόσμο.

Το καρτέλ Nueva Familia Michoacana («νέα οικογένεια της Μιτσοακάν») είναι μια από τις οκτώ εγκληματικές οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής που εγγράφτηκαν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στη μαύρη λίστα των ξένων «τρομοκρατικών» οργανώσεων τον Φεβρουάριο.

Αφού δολοφονήθηκε την Κυριακή η Λίλια Γκαρσία, η Δήμαρχος της Σαν Ματέο Πίνιας, η εισαγγελία εξετάζει «πέντε πιθανά κίνητρα», ανέφεραν προχθές Δευτέρα οι αρχές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εξήγησαν πως εξετάζονται καταγγελίες για υπεξαίρεση 120.000 πέσος (κάπου 6.000 αμερικανικών δολαρίων) από το ταμείο της κοινότητας, πλαστογράφηση της υπογραφής της δημάρχου και «τη διέλευση ξυλείας από την περιοχή».

Δεκάδες αιρετοί ή τοπικοί δημόσιοι λειτουργοί έχουν δολοφονηθεί σε επιθέσεις ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος τα τελευταία χρόνια στο Μεξικό. Το κύμα βίας αυτό έπληξε πριν από έναν μήνα τη μεξικανική πρωτεύουσα, που συγκριτικά μένει αλώβητη, με τη δολοφονία δυο στενών συνεργατών της δημάρχου Κλάρας Μπρουγάδα εν μέση οδώ.