Ο Σουμπάνσου Σούκλα πέρασε σήμερα στο πάνθεον της διαστημικής ιστορίας, καθώς έγινε ο πρώτος Ινδός αστροναύτης που εισήλθε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η αποστολή Axiom-4 (Ax-4) προσδέθηκε επιτυχώς στο τροχιακό εργαστήριο, με τα τέσσερα μέλη του πληρώματος να περνούν στο εσωτερικό του ISS. Πρόκειται για μια ιδιωτική διαστημική αποστολή υπό την Axiom Space, με επικεφαλής την πρώην αστροναύτη της NASA, Πέγκι Γουίτσον.

Ο Σούκλα, που υπηρετεί ως σμηναγός της ινδικής αεροπορίας, εκτελεί χρέη πιλότου στην αποστολή. Πρόκειται μόλις για τον δεύτερο Ινδό που ταξιδεύει στο Διάστημα, 41 χρόνια μετά τον Ρακές Σάρμα, ο οποίος πέταξε με ρωσικό Soyuz το 1984.

Το πλήρωμα του Ax-4 συμπληρώνεται από έναν Πολωνό και έναν Ούγγρο αστροναύτη, που επιστρέφουν τις χώρες τους στο Διάστημα για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες. Όλοι μαζί θα παραμείνουν δύο εβδομάδες στον ISS, συμμετέχοντας σε πειράματα και τεχνολογικές δοκιμές.


To πλήρωμα διαστημικής αποστολής θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του διεξάγοντας 60 επιστημονικά πειράματα

Πρόκειται για εμπορική πτήση που διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία Axiom Space με έδρα το Χιούστον. Απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Nasa στη Φλόριντα στις 02:31 (09:31 ώρα Ελλάδας) χθες Τετάρτη.

Με την άφιξή τους, η συνολική δύναμη του πληρώματος του ISS ανέρχεται πλέον σε 11 άτομα.

Η αποστολή είναι μια συνεργασία μεταξύ της NASA, της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας Isro, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (Esa) και της SpaceX.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους διάρκειας δύο εβδομάδων, το πλήρωμα θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του διεξάγοντας 60 επιστημονικά πειράματα, συμπεριλαμβανομένων επτά που σχεδιάστηκαν από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (Isro).

Η Isro, η οποία κατέβαλε 5 δισ. ρουπίες (περίπου 42 εκατ. ευρώ) για να εξασφαλίσει μια θέση για τον σμηναγό Σούκλα στο Ax-4 και την εκπαίδευσή του, λέει ότι η πρακτική εμπειρία που θα αποκτήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στον ISS θα βοηθήσει την Ινδία στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις της.

Η Isro έχει δηλώσει ότι θέλει να ξεκινήσει την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση της χώρας το 2027 και έχει ανακοινώσει φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού έως το 2035 και την αποστολή ενός αστροναύτη στη Σελήνη έως το 2040.