Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νέα επείγουσα έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του για τη Σεβίλη, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στην 4η Διεθνή Διάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης.

Τόνισε ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζοντάς την «τη χειρότερη από ποτέ σε αυτή τη μακρά και βίαιη κρίση». Επεσήμανε πως οι οικογένειες είναι επανειλημμένα εκτοπισμένες και πλέον περιορισμένες σε λιγότερο από το ένα πέμπτο της επικράτειας της Γάζας, με ακόμη και αυτές τις περιοχές να απειλούνται.

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε πως οι βόμβες πέφτουν σε σκηνές και κατοικίες αμάχων, ενώ οι άνθρωποι σκοτώνονται προσπαθώντας απλώς να εξασφαλίσουν τροφή για τις οικογένειές τους. Την ίδια στιγμή, οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, όπως είπε, «στραγγαλίζονται», καθώς τροφές, φάρμακα και καύσιμα παραμένουν αποκλεισμένα επί τρεις μήνες. Ιατρικό προσωπικό αναγκάζεται να επιλέξει ποιος θα λάβει τα τελευταία αποθέματα φαρμάκων ή αναπνευστήρων, ενώ ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής βοήθειας αντιμετωπίζουν την πείνα.


Γκουτέρες για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: "Ένα ρυάκι δεν αρκεί, πρέπει να γίνει ωκεανός"

Αναγνωρίζοντας την πρόσφατη αποστολή περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας, ο ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι «ένα ρυάκι βοήθειας δεν αρκεί» και ότι «αυτό που χρειάζεται είναι ένα κύμα, το ρυάκι πρέπει να γίνει ωκεανός». Ζήτησε να φτάσει η βοήθεια άμεσα και μαζικά σε όλους τους πληγέντες, όπου κι αν βρίσκονται.

Υπενθύμισε ότι το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, έχει νομική υποχρέωση να αποδέχεται και να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επισήμανε ακόμη ότι οποιαδήποτε επιχείρηση που οδηγεί αμάχους σε στρατιωτικοποιημένες περιοχές είναι εγγενώς επικίνδυνη και θανατηφόρα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες απέρριψε εναλλακτικά ή «πειραματικά» σχέδια διανομής βοήθειας, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΗΕ διαθέτει ένα έτοιμο, λεπτομερές σχέδιο βασισμένο σε ανθρωπιστικές αρχές, σχέδιο που λειτούργησε κατά την τελευταία κατάπαυση πυρός και πρέπει να εφαρμοστεί εκ νέου.

Απηύθυνε έκκληση προς όσους κατέχουν εξουσία να επιτρέψουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, όπως επιβάλλει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και προς όσους διαθέτουν επιρροή να τη χρησιμοποιήσουν για την επίτευξη αυτών των στόχων. Επανέλαβε το αίτημά του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς και για πλήρη, ασφαλή και συνεχή ανθρωπιστική πρόσβαση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η μόνη βιώσιμη οδός για την επανεγκαθίδρυση της ελπίδας είναι η πορεία προς τη λύση των δύο κρατών και κάλεσε τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με κατηγορίες παραπληροφόρησης εκ μέρους του ΟΗΕ, δήλωσε ότι «δεν επινοήσαμε τις εικόνες που όλοι είδαν». Σχετικά με την κρίση στο Σουδάν, επιβεβαίωσε τηλεφωνική επικοινωνία με τον στρατηγό Μπουρχάν και τόνισε την ανάγκη για εκεχειρία στην περιοχή του Ελ Φασερ.


ταν υπάρχει παραβίαση, πρέπει να υπάρχει και λογοδοσία"

Τέλος, σε ερώτηση για τις αποκαλύψεις της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz περί εντολών σε Ισραηλινούς στρατιώτες να πυροβολούν άοπλους Παλαιστινίους, σημείωσε ότι τέτοιες αναφορές επιβεβαιώνουν τις ήδη γνωστές μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ότι «όταν υπάρχει παραβίαση, πρέπει να υπάρχει και λογοδοσία».

Για τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς περί αφοπλισμού της Χαμάς ως όρο για ειρήνη, υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ αναγνωρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή ως τη νόμιμη αρχή στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στηρίζει κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της.