To «blackout challenge», μια επικίνδυνη διαδικτυακή πρόκληση στα social media ήταν ο λόγος που ένα 12χρονο αγόρι από την Αγγλία βρήκε τραγικό θάνατο.Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας του Δυτικού Γιόρκσαϊρ, το αγόρι πέθανε την Παρασκευή (27/6) στο Κάσλφορντ της Αγγλίας, όταν οι αρχές ειδοποιήθηκαν από διασώστες σε κατοικία.Άμεσα το αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του και όπως προέκυψε σχετίζεται με το επικίνδυνο trend στα social media.

Διαβάστε: Συναγερμός για τα θανάσιμα παιχνίδια του internet: Οι δοκιμασίες που οδηγούν στο θάνατο παιδιά και εφήβους προκαλούν ανατριχίλα

Αγγλία: Νεκρός 12χρονος στην Αγγλία μετά το “Blackout challenge” του TikTok - Τουλάχιστον 20 θάνατοι μέσα σε 18 μήνες

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Γιορκσάις σχετιικά με τον θάνατο του 12χρονου απο το "Blackout challenge": «Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από τους συναδέλφους του ασθενοφόρου για ένα περιστατικό σε διεύθυνση στη Manor Grove του Κάσλφορντ, στις 6:06 μ.μ., έπειτα από αναφορές για κίνδυνο στην υγεία ενός παιδιού.Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο και το παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διακριβωθούν τα ακριβή αίτια. Το περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται ως ύποπτο».

H συγκεκριμένη διαδικτυακή πρόκληση ενθαρρύνει νέα παιδιά να προκαλούν εσκεμμένα ασφυξία στον εαυτό τους – συνήθως με ένα μαντίλι – πράξη που μπορεί να στερήσει το οξυγόνο από τον εγκέφαλο με σκοπό τη στιγμιαία απώλεια αισθήσεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο. Το 2022, ο Independent είχε αναφέρει ότι τουλάχιστον 20 θάνατοι είχαν συνδεθεί με την online πρόκληση μέσα σε 18 μήνες, με 15 από τα θύματα να είναι ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα.


"Μια επικίνδυνη πρόκληση στο διαδίκτυο του στέρησε τη ζωή" 

Στην πλατφόρμα GoFundMe, η οργανώτρια της καμπάνιας, Agnieszka Czerniejewska, αναφέρθηκε στο αγόρι με το μικρό του όνομα, Σεμπάστιαν, γράφοντας: «Μια επικίνδυνη πρόκληση στο διαδίκτυο του στέρησε τη ζωή. Οι γονείς του τού έδωσαν όλη την αγάπη και τη φροντίδα του κόσμου – αλλά εκείνη η μία στιγμή στο διαδίκτυο άλλαξε τα πάντα».Η Agnieszka περιέγραψε τον Σεμπάστιαν ως ένα αγόρι «γεμάτο όνειρα, πάθος και απίστευτο ταλέντο. Έμαθε μόνος του να παίζει κιθάρα και πιάνο, του άρεσε το σχέδιο, πάντα χαμογελαστός και ευγενικός – όσοι τον γνώριζαν συγκινούνταν από την καλοσύνη του».

Συνέχισε λέγοντας: «Είχε γονείς που έκαναν τα πάντα για να του προσφέρουν μια ασφαλή και ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Θα του χάριζαν και τ’ αστέρια αν μπορούσαν. Δυστυχώς, μια στιγμή άλλαξε τα πάντα. Αυτό που συνέβη είναι μια τραγωδία πέρα από λόγια. Κανένας γονιός δεν θα έπρεπε να θάβει το παιδί του». Η καμπάνια, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 4.100 δολάρια για να στηρίξει την οικογένεια του παιδιού, καλεί και άλλους γονείς να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και να μιλούν μαζί τους για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες.

«Ρωτήστε τι βλέπουν, με ποιον μιλούν, τι τους εμπνέει. Μην υποθέτετε ότι “το δικό μου παιδί δεν θα το έκανε ποτέ”. Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνος με τον πραγματικό — ίσως και περισσότερο», σημειώνει η Agnieszka. «Ας αποτελέσει ο θάνατος του Σεμπάστιαν μια σιωπηλή έκκληση για εγρήγορση – μια υπενθύμιση να μείνουμε κοντά, να μιλάμε περισσότερο, να προστατεύουμε όσους αγαπάμε. Για να ζήσουν κι άλλα παιδιά. Για να μη βιώσει κανένας άλλος γονιός αυτόν τον αδιανόητο πόνο».

Νέα τραγωδία με 12χρονο Σεμπάστιαν

Ο θάνατος του 12χρονου Σεμπάστιαν έρχεται λίγους μήνες μετά την κατάθεση αγωγής στις ΗΠΑ από τους γονείς τεσσάρων Βρετανών εφήβων, που κατηγορούν το TikTok για τον θάνατο των παιδιών τους, τα οποία φέρονται να συμμετείχαν στην ίδια επικίνδυνη πρόκληση.

Σύμφωνα με το Guardian, η αγωγή που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο αναφέρει τα ονόματα Isaac Kenevan (13 ετών), Archie Battersbee (12), Julian «Jools» Sweeney (14) και Maia Walsh (13), οι οποίοι το 2022 έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να εκτελέσουν την πρόκληση.

Δικηγόρος από το Social Media Victims Law Center δήλωσε ότι ο αλγόριθμος του TikTok στοχεύει συνειδητά τα παιδιά με επικίνδυνο περιεχόμενο, προκειμένου να αυξήσει τον χρόνο παραμονής τους στην πλατφόρμα και τα κέρδη της εταιρείας. Πρόσθεσε πως αυτή η στρατηγική κόστισε τη ζωή σε αυτά τα παιδιά.

Από την πλευρά του, το TikTok υποστηρίζει ότι από το 2020 έχει μπλοκάρει τις αναζητήσεις σχετικών βίντεο και hashtags, ενώ οι κατευθυντήριες οδηγίες του απαγορεύουν την προβολή επικίνδυνων προκλήσεων. Επιπλέον, δηλώνει πως αφαιρεί γρήγορα τέτοιο περιεχόμενο και κατευθύνει τους χρήστες σε ενημερωτικό υλικό για την ασφάλεια.