Οι δηλώσεις Καμμένου τρόμαξαν του Ευρωπαίους
Independent: Η Ελλάδα σκοπεύει να απελευθερώσει 3.500 μετανάστες με κατεύθυνση προς την Ευρώπη
«Η Αθήνα ετοιμάζει πλάνα απελευθέρωσης 3500 παράτυπων μεταναστών και να τους προωθήσουν προς την κεντρική Ευρώπη, γράφει η εφημερίδα Independent, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κίνηση αυτή, ως μια προσπάθεια να φτάσει στα άκρα τη διαμάχη της με τους εταίρους της. Το ρεπορτάζ, προφανώς, εδραιώνει την εκφοβιστική διάστασή του στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου που είχε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο επιχείρημα για να αντεπιτεθεί στις απαιτήσεις των δανειστών.
Ωστόσο, υπάρχει και η ανθρωπιστική διάσταση στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, καθώς παρατίθενται δηλώσεις μεταναστών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα και σκιαγραφούν τη ζοφερή καθημερινότητα που βιώνουν στο κέντρο κράτησης. Ο 34χρονος Μπιλάλ Χουσεΐν έχει περάσει από διάφορα κέντρα κράτησης για να καταλήξει στην Αμυγδαλέζα. «Ήταν τρομακτικά», αναφέρει, «τον προηγούμενο μήνα ήμουν στην Ξάνθη και μεταφέρθηκα στην Αμυγδαλέζα. Πέρασα άσχημα, καθώς φορούσα καλοκαιρινά ρούχα και το κρύο ήταν τσουχτερό».
Μας έδειραν
Εδώ και πέντε χρόνια ο Χουσεΐν αναγκάστηκε να φύγει από τον Σιαλκότ του Πακιστάν για οικογενειακούς λόγους και ενώ η πρόθεσή του ήταν να μεταβεί στην κεντρτική Ευρώπη, βρέθηκε στην Ελλάδα από την οποία δεν μπορεί να φύγει. «Τα πράγματα εδώ είναι άσχημα. Έχω δει συμπατριώτες μου να πεθαίνουν από ασθένειες λόγω αδιαφορίας ή έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης. Το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα είναι βρόμικο και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους αρρώστους. Όταν ζητήσαμε γιατρό μας έδειραν».
Εγκατάλειψη
Η εφημερίδα αναφέρει πως για τέτοιου είδους συμπεριφορές, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί αρκετές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ πρόσφατα οι «Γιατροί του Κόσμου» διαπίστωσαν πως οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών είναι πολύ κάτω του επιτρεπτού. Πάντως, στην έκθεσή τους δεν έκαναν λόγο για χρήση βίας από την πλευρά των ελληνικών αρχών.
Ο Νικήτας Κανάκης της οργάνωσης «Γιατροί Του Κόσμου» σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την κατάσταση: «Μοιάζει με στρατόπεδο συγκέντρωσης και λιγότερο με κέντρο κράτησης. Υπάρχουν σημάδια εγκατάλειψης, ενώ οι μετανάστες ζουν σε κατάσταση απομόνωσης, δίχως να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Σκεφτείτε, τις ημέρες που χιόνιζε τους βρήκαμε να φορούν καλοκαιρινά ρούχα».
Η Independent αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αλλάξει τις προηγούμενες πολιτικές και σκοπεύει να απελευθερώνει 20 μετανάστες κάθε μέρα, ενώ απώτερος στόχος είναι να κλείσουν εντελώς τα κέντρα κράτησης και να μετατραπούν σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής. Η υπουργός Μετανάστευσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου λέει στην εφημερίδα: «Υπάρχει μια τεράστια αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική μας. Θέλουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της ασφάλειας και της ελευθερίας».
Αντίθετη γνώμη εκφράζει ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που λέει: «Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή τη διαδικασία, όπου οι άνθρωποι μεταφέρονται στο κέντρο της πόλης, χωρίς καμία ανησυχία για το πού θα μείνουν, τι θα φάνε και πώς θα επιβιώσουν».
Η κα. Χριστοδουλοπούλου και η ελληνική πλευρά τονίζουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αναλάβει το βάρος της ευθύνης να υποδέχεται τόσους πολλούς μετανάστες. Επομένως θα πρέπει και η υπόλοιπη Ευρώπη να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί. Μάλιστα, έδειξε να μην συμφωνεί με τις δηλώσεις Καμμένου, τονίζοντας: «Το μεταναστευτικό δεν μπορεί να είναι μέρος μιας διαπραγμάτευσης».