Με σφοδρότητα το κύμα καύσωνα πλήττει την Ιταλία όπου τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την ακραία ζέστη. Από την αρχή της εβδομάδας, έξι άνθρωποι πέθαναν ενώ βρίσκονταν σε θέρετρα στην Ιταλία ή εργάζονταν κάτω από τον ήλιο σε συνθήκες σκληρού καύσωνα. Στα νοσοκομεία της χώρας έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον άλλοι 10 ηλικιωμένοι, οι οποίοι είχαν εισαχθεί στα επείγοντα περιστατικά με έντονα συμπτώματα αφυδάτωσης.

Στη Ρώμη, στο μεταξύ, συνεχίζουν να σημειώνονται συνεχή μπλακ άουτ εξαιτίας της υπερβολικής φόρτωσης του ηλεκτρικού δικτύου. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας ξέσπασε σειρά πυρκαγιών. Σήμερα οι πόλεις σε ύψιστο επίπεδο επιφυλακής είναι 18, ενώ η θερμοκρασία στην Κάτω Ιταλία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Από την Κυριακή, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υδράργυρος αναμένεται να σημειώσει αισθητή πτώση.

Εξαιτίας της μεγάλης ζέστης, τέλος, έμεινε κλειστός για αρκετές ωρες ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Μιλάνο με την Βενετία. Σε πολλά σημεία του, η άσφαλτος έλιωσε και χρειάστηκε άμεση κινητοποίηση των συνεργείων για την αποκατάσταση του οδοστρώματος.

Αντιμέτωπη με ακραίο κύμα καύσωνα η Ευρώπη: Ποιες περιοχές πλήττονται περισσότερο

Το κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη και έχει δώσει θερμοκρασίες έως 46 βαθμούς Κελσίου φαίνεται να εξασθενεί στη Γαλλία. Ωστόσο, μετακινείται προς τα ανατολικά και τη Γερμανία. Στη Νότια Γαλλία το θερμόμετρο έδειξε περισσότερους από 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Παρίσι έφτασε τους 38 βαθμούς Κελσίου. Όμως, ο «κόκκινος συναγερμός», το ύψιστο επίπεδο, παραμένει σε ισχύ μόνο σε τέσσερις περιοχές στην Κεντρική Γαλλία.

Από σήμερα είναι η σειρά της Γερμανίας να αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου στο Βερολίνο.

Ζέστη επικρατεί και στο Βέλγιο, με περισσότερους από 35 βαθμούς Κελσίου, με το Atomium, την εμβληματική κατασκευή στις Βρυξέλλες, να παραμένει κλειστή για τους επισκέπτες μέχρι και σήμερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Αν και τα κύματα ζέστης δεν είναι κάτι καινούργιο έπειτα από δεκαετίες υπερβολικής χρήσης του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι καύσωνες παρατηρούνται ολοένα και νωρίτερα το καλοκαίρι και συχνά διαρκούν ως τις αρχές του φθινοπώρου, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τη λειτουργία των σχολείων.

Στη Γαλλία η απουσία κλιματισμού στις σχολικές αίθουσες προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, με τον Εθνικό Συναγερμό (ακροδεξιά) να ζητεί την κατάρτιση ενός σχεδίου.

Ακόμα και η Ισπανία, μια χώρα όπου ο κλιματισμός είναι πιο διαδεδομένος, πνίγεται από τη ζέστη. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αν και θα σημειωθούν και καταιγίδες.

Στην επαρχία Λερίδα της Καταλονίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, οι πυροσβέστες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο πτώματα μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς.

Λίγες ώρες νωρίτερα, επίσης στην Καταλονία, η Αστυνομία επεσήμανε ότι ένα αγόρι 2 ετών, το οποίο είχαν αφήσει σε αυτοκίνητο σταθμευμένο στον ήλιο, πέθανε.