Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) μέσω της πλατφόρμας Truth Social ότι ξεκινά από σήμερα η αποστολή των πρώτων επιστολών προς κυβερνήσεις διαφόρων χωρών σχετικά με την επιβολή «ανταποδοτικών», τιμωρητικών δασμών. Η αποστολή των εγγράφων ξεκινά στις 12:00 ώρα ανατολικής ακτής (19:00 ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε: Αντίστροφη μέτρηση για τους δασμούς: Οι απειλές Τραμπ ενώ η προθεσμία λήγει και η στάση της ΕΕ

Παράλληλα, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα ευθυγραμμίζεται με «αντιαμερικανικές πολιτικές» της συμμαχίας BRICS, θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετο δασμό 10%, γράφοντας τη λέξη «ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ» με κεφαλαία γράμματα για έμφαση. «Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις σε αυτή την πολιτική», υπογράμμισε, χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι οι «αντιαμερικανικές πολιτικές» στις οποίες αναφέρεται.

Ντόναλντ Τραμπ: Ξεκινάει η αποστολή των επιστολών για τους δασμούς - Ποιοι απειλούνται με +10% και γιατί


Η BRICS, συμμαχία αναδυόμενων οικονομιών που ιδρύθηκε το 2009, περιλαμβάνει αρχικά τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα. Αργότερα προστέθηκαν η Νότια Αφρική, και από το 2024 εντάχθηκαν η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνόδου κορυφής στη Βραζιλία, η συμμαχία BRICS εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για την επιβολή «μονομερών» δασμών, χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες «πλήττουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει ήδη υπογράψει τις επιστολές προς 12 χώρες, στις οποίες περιγράφονται τα επίπεδα των νέων δασμών στις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήσει με το Air Force One, τόνισε πως οι όροι δεν είναι διαπραγματεύσιμοι: «είτε τους δέχεσαι, είτε όχι».

Απέφυγε, ωστόσο, να αποκαλύψει ποιες είναι οι χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο, λέγοντας ότι τα ονόματα θα δημοσιοποιηθούν «αύριο».


90 συμφωνίες σε 90 ημέρες - Μόνο δύο υλοποιήθηκαν

Ο Τραμπ είχε δεσμευτεί δημοσίως για την επίτευξη «90 εμπορικών συμφωνιών με 90 χώρες σε 90 ημέρες», όμως με την προθεσμία της 9ης Ιουλίου να πλησιάζει, οι εξελίξεις δείχνουν περιορισμένη πρόοδο. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί μόνο δύο συμφωνίες -με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ- ενώ με την Κίνα επιτεύχθηκε μια προσωρινή συμφωνία για την αναστολή ορισμένων περιορισμών.

Οι συνομιλίες με την Ινδία παραμένουν σε αδιέξοδο, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία φαίνεται να έχουν «παγώσει». Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ απείλησε με επιβολή δασμών έως και 35% σε ιαπωνικές εισαγωγές, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 24% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Η νέα αυτή δέσμη πρωτοβουλιών αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο και ενδέχεται να επιβαρύνει τις ήδη εύθραυστες οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με βασικούς εμπορικούς εταίρους.

Στο μεταξύ, ο Σκοτ Μπέσεντ υπενθύμισε ότι οι δασμοί θα «επιστρέψουν μπούμερανγκ» στα επίπεδα του Απριλίου αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου, απέρριψε τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως νέα προθεσμία. «Δεν είναι νέα προθεσμία. Λέμε: “Τότε θα γίνει. Αν θέλετε να το επισπεύσετε, κανένα πρόβλημα. Αν θέλετε να επιστρέψετε στον παλιό δασμό, είναι δική σας επιλογή”», δήλωσε ο Μπέσεντ αναφερόμενος στους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής, χρησιμοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παράδειγμα χωρών που προσήλθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 50% στις εισαγωγές από την ΕΕ.