Σαχίν Γκομπαντί στα "Παραπολιτικά": Το καθεστώς στο Ιράν είναι μητρόπολη της τρομοκρατίας
Τι είπε
Το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιρανικού Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιρανικού Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης και αυτοεξόριστος θερμοπυρηνικός μηχανικός αναλύει την κατάσταση στη χώρα του και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ως το κεφάλι του φιδιού της διεθνούς τρομοκρατίας και των –ανά τον κόσμο– εξτρεμιστικών οργανώσεων χαρακτηρίζει την Τεχεράνη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Σαχίν Γκομπαντί, αυτοεξόριστος θερμοπυρηνικός μηχανικός στο Παρίσι και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν. Η επίθεση των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν θα φέρει καμία αλλαγή στο πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος, το οποίο αποτελεί στρατηγικό εγγυητή για την επιβίωσή του, τονίζει ο Γκομπαντί. Μόνο ο ιρανικός λαός δικαιούται να ανατρέψει το καθεστώς και όχι οι ξένες δυνάμεις, επισημαίνει ακόμα το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν.
Διακρίνετε σημάδια που να υποδηλώνουν μια πιθανή αντικατάσταση ή μεταρρύθμιση εντός του ιρανικού καθεστώτος;
Η μεταρρύθμιση είναι εντελώς αδιανόητη σε αυτό το καθεστώς. Αυτή είναι η ψευδαίσθηση που έχουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, οι οποίοι επιδιώκουν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες να βρουν κάποιους μετριοπαθείς μέσα σε αυτό το καθεστώς. Προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν μια οφθαλμαπάτη, γιατί ποτέ δεν υπήρχαν μετριοπαθείς. Στην καταστολή στο εσωτερικό, στην εξαγωγή εξτρεμισμού, στην υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων, στη χρηματοδότησή τους, στον εξοπλισμό τους, στη δημιουργία χάους στην περιοχή, στην απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων υπάρχει απόλυτη ομοφωνία σε αυτό το καθεστώς. Είναι μέσα στο DNA του. Το καθεστώς χρησιμοποίησε την πλάνη των σκληροπυρηνικών μεταρρυθμιστών, ένα αφήγημα που δημιούργησε, για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τη Δύση. Τη στιγμή που αυτό το καθεστώς θα αρχίσει να μεταρρυθμίζεται θα καταρρεύσει. Οποιαδήποτε αλλαγή στον ορίζοντα θα γίνει από κάτω προς τα πάνω, με τη μορφή εξέγερσης του λαού στους δρόμους. Υπήρξαν πέντε μεγάλες πανεθνικές εξεγέρσεις στη χώρα από τον Δεκέμβριο του 2017. Είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι δεν θα συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο από το να απαλλαγούν από αυτό το καθεστώς. Στα συνθήματα του λαού όχι μόνο αναφέρονται στο πρόσωπο του Χαμενεΐ –του ανώτατου ηγέτη–, στοχεύοντας το σύνολο του καθεστώτος, αλλά φωνάζουν επίσης συνθήματα όπως «Κάτω ο καταπιεστής», είτε πρόκειται για τον σάχη είτε για τον ανώτατο ηγέτη. Δεν θέλουν να επιστρέψουν στην προηγούμενη μοναρχία και προφανώς θέλουν να απαλλαγούν από τη σημερινή θεοκρατία. Το μέλλον του Ιράν πρέπει να είναι μια Δημοκρατία. Αυτή θα είναι η τελική λύση στην ιρανική κρίση.
Καμία από τις εξεγέρσεις που αναφέρατε δεν φαίνεται να κατάφερε να ανατρέψει το καθεστώς μέχρι αυτή τη στιγμή. Πιστεύετε ότι θα αλλάξει αυτό μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και τις ισραηλινές επιθέσεις;
Υπήρξε μια πολύ αυστηρή καταστολή. Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς δολοφόνησε 750 διαδηλωτές και συνέλαβε 90.000 ακόμα, οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια νέα εξέγερση είναι υπό διαμόρφωση στον ορίζοντα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 και πλέον ετών, 120.000 Ιρανοί, άνδρες και γυναίκες, μερικοί από τους οποίους ήταν μόλις 13 ετών, έχουν εκτελεστεί, έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου απλώς και μόνο επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Πλέον βρισκόμαστε στην τελευταία φάση. Η διαδρομή για τους μουλάδες έχει τελειώσει και έχουν χάσει όλα τα στρατηγικά τους πλεονεκτήματα.
Αν πράγματι το καθεστώς έχει αποδυναμωθεί, τότε γιατί ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως για τις ΗΠΑ δεν είναι αυτοσκοπός να υπογράψουν μια συμφωνία για τα πυρηνικά στην προσεχή τους συνάντηση;
Η πολιτική των ΗΠΑ εξαρτάται από τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά μπορώ να σας πω ότι, αν μελετήσει κανείς την τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς δεν ήταν ποτέ πιο αδύναμο. Το 2024, η περιφερειακή στρατηγική του καθεστώτος δέχθηκε επίσης πολλά χτυπήματα. Εχει επιβιώσει βασισμένο σε δύο πυλώνες: στη μετανάστευση στο εσωτερικό του Ιράν και στη δημιουργία χάους και τρομοκρατίας στην περιοχή. Γι’ αυτό δημιούργησαν τη «Χεζμπολάχ», γι’ αυτό χρηματοδότησαν, εκπαίδευσαν και έδωσαν όπλα σε ομάδες όπως οι Χούθι. Ο άξονας στη ραχοκοκκαλιά της περιφερειακής στρατηγικής ήταν ο δικτάτορας Μπασάρ αλ Ασαντ. Η άτακτη υποχώρησή του μέσα σε μόλις 11 ημέρες κατέστησε το ιρανικό καθεστώς πολύ πιο αδύναμο. Το έργο της αλλαγής του καθεστώτος είναι αποκλειστικά υπόθεση του ιρανικού λαού και της ιρανικής αντίστασης. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε την παρουσία ξένων δυνάμεων στο έδαφος, ποτέ δεν ζητήσαμε οποιαδήποτε ξένη οικονομική βοήθεια. Το μόνο που ζητάμε είναι μια αυστηρή, σταθερή πολιτική. Η εκλεγμένη πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν, Μαριάμ Ρατζαβί, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η ιρανική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί με κατευνασμό, παράλληλα όμως δεν μπορεί η λύση να είναι ένας ξένος πόλεμος. Υπάρχει μια τρίτη επιλογή: η αλλαγή από τον λαό και την οργανωμένη αντίσταση. Αν η Δύση, και ιδιαίτερα η Ευρώπη, συνεχίσει να κατευνάζει το καθεστώς, τότε ο πόλεμος θα γίνει αναπόφευκτος. Το καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει χρόνο και να παρατείνει την κυριαρχία του. Σκληρή πολιτική σημαίνει να εμποδίσουμε το καθεστώς να εξάγει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, διότι όποια χρήματα παίρνει τα χρησιμοποιεί για την καταστολή στο εσωτερικό του Ιράν, για να προωθήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, για να χρηματοδοτήσει τις ομάδες αντιπροσώπων του, για να τα ξοδέψει στους βαλλιστικούς πυραύλους. Η πολιτική θα πρέπει να προβλέπει πολύ αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς, τον χαρακτηρισμό των «Φρουρών της Επανάστασης» ως τρομοκρατικής οργάνωσης και τη λογοδοσία των ηγετών του καθεστώτος για όλα τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας. Μόνο σε ένα καλοκαίρι, του 1988, 30.000 πολιτικοί κρατούμενοι σφαγιάστηκαν.
Το Ιράν στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Κίνα για υποστήριξη σε θέματα τεχνολογίας, άμυνας και εμπορίου. Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της συμμαχίας για την αυτονομία και την περιφερειακή επιρροή του Ιράν;
Η Τεχεράνη κάνει πολύ μεγάλες παραχωρήσεις από τον πλούτο του ιρανικού λαού. Υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι στρατηγική. Ο καλύτερος σύμμαχος ήταν ο Μπασάρ αλ Ασαντ. Το ιρανικό καθεστώς έχει δαπανήσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στη Συρία από το 2012 έως το 2022, σύμφωνα με έγγραφα που αποκτήσαμε από το γραφείο του προέδρου, από τους ακτιβιστές μας.
Υπήρξε απογοήτευση όσον αφορά τη λεγόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας;
Οι μουλάδες γνωρίζουν ότι δεν έχουν πραγματικούς συμμάχους και ψάχνουν για σωσίβιο οπουδήποτε μπορούν να το βρουν.
Πόσο κοντά εκτιμάτε ότι βρίσκεται το Ιράν στο σημείο να αποκτήσει εμπλουτισμένο ουράνιο για στρατιωτικούς σκοπούς μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων;
Το πυρηνικό πρόγραμμα του ιρανικού καθεστώτος από την πρώτη μέρα της έναρξής του προοριζόταν για στρατιωτικούς σκοπούς. Για μια χώρα που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου και αντίστοιχα το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο, συν τους τόσο πολλούς άλλους ενεργειακούς πόρους, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται οικονομικά είναι η πυρηνική ενέργεια. Το Ιράν έχει αρκετό φυσικό αέριο για 200 χρόνια. Από την πρώτη μέρα το σχέδιο αυτό ήταν για πυρηνικούς σκοπούς, καθώς αποτελεί στρατηγικό εγγυητή για την επιβίωση του καθεστώτος και πραγματοποιήθηκε με απόλυτη μυστικότητα. Το 2005 πήραμε στα χέρια μας έγγραφο από το κοινοβούλιο του καθεστώτος σύμφωνα με το οποίο ακόμα και τα μέλη του κοινοβουλίου δεν γνώριζαν για το πυρηνικό σχέδιο. Στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται ότι κανείς δεν γνωρίζει από πού προέρχεται ο προϋπολογισμός, διότι δεν περιλαμβάνεται στον ετήσιο προϋπολογισμό της κυβέρνησης.
Μετά τον βομβαρδισμό από τις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι οι τρεις βασικές εγκαταστάσεις έχουν ισοπεδωθεί. Ποια είναι η άποψή σας ως θερμικού πυρηνικού μηχανικού;
Το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν έκανε αποκαλύψεις τον Αύγουστο του 2002 για το Νατάνζ και αντίστοιχα τον Δεκέμβριο του 2005 για το Φορντό. Οι ακτιβιστές της Λαϊκής Οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Ιράν έχουν κάνει περισσότερες από 130 αποκαλύψεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις μυστικές τοποθεσίες, τα ερευνητικά κέντρα του προγράμματος, τους επιστήμονεςκλειδιά και ούτω καθ’ εξής. Πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται μόνο στον εμπλουτισμό και στο γεγονός ότι το Ιράν το είχε καταφέρει κατά 60%, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να φτάσει στο 90% πολύ γρήγορα. Για μια πυρηνική βόμβα, όμως, χρειάζεται επίσης αυτό που ονομάζεται «οπλοποίηση». Χρειάζεται επιπλέον ένα «σύστημα παράδοσης», να το μετατρέψουμε σε κεφαλή και να το τοποθετήσουμε σε βαλλιστικούς πυραύλους. Οι πληροφορίες μας έδειξαν ότι το καθεστώς εργαζόταν ταυτόχρονα και στις τρεις αυτές κατευθύνσεις. Οχι μόνο εμπλούτιζαν ουράνιο, αλλά δεν εγκατέλειψαν ποτέ την οπλοποίησή του.
Υπάρχουν άλλες μυστικές εγκαταστάσεις;
Το καθεστώς δεν έχει παράσχει ποτέ εθελοντικά στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ / ΙΑΕΑ) πληροφορίες και στοιχεία για τους πυρηνικούς του σταθμούς. Τόσο το Νατάνζ όσο και το Φορντό αποκαλύφθηκαν από εμάς. Μια άλλη τοποθεσία εντοπίστηκε από τις ΗΠΑ, στο Λασκαραμπάντ Καραΐ, η οποία ήταν το νευραλγικό κέντρο της διαδικασίας οπλοποίησης το 2003. Πρώτα αρνήθηκαν την ύπαρξή της, μετά προσπάθησαν να αποκρύψουν τα γεγονότα, μέχρι που αναγκάστηκαν να το αποδεχτούν, και τότε άρχισαν αυτό που ονομάζεται «λίφτινγκ προσώπου», ενώ παράλληλα κατέστρεφαν στοιχεία. Το 2003 αποκαλύψαμε το νευραλγικό κέντρο της οπλοποίησης του Σιάν Λαβιζάν. Το καθεστώς οδήγησε εκεί τους επιθεωρητές της ΔΕΑΕ μήνες αργότερα. Οταν πήγαν εκεί, είδαν ότι όλα τα στοιχεία είχαν εξαφανιστεί. Είχαν αφαιρέσει το χώμα σε βάθος τεσσάρων μέτρων, όλα τα δέντρα είχαν εξαφανιστεί, όλα τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα είχαν απομακρυνθεί. Παρ’ όλα αυτά, οι επιθεωρητές βρήκαν ίχνη ουρανίου. Είναι ένα από τα σημεία για τα οποία, 21 χρόνια μετά, το καθεστώς δεν έχει ακόμη απαντήσει στη ΔΕΑΕ. Δεν δέχτηκαν ποτέ επιθεωρήσεις στις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις, καθώς, με βάση την προηγούμενη συμφωνία, οι χώροι αυτοί είναι εκτός ορίων και θα ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο για να κάνουν ό,τι ήθελαν. Οσο παραμένει ενεργό οποιοδήποτε από αυτά τα πυρηνικά προγράμματα, οι πιθανότητες του καθεστώτος να προχωρήσει σε πυρηνικά όπλα είναι πολύ μεγάλες. Το 2004 υπογράφτηκε μια συμφωνία με τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και το Ιράν σταμάτησε τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ενώ όλοι είναι ευτυχείς που η Τεχεράνη σταμάτησε τον εμπλουτισμό, το καθεστώς εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο για να ολοκληρώσει τον κύκλο παραγωγής καυσίμων. Οταν ήρθε στην εξουσία ο Αχμαντινετζάντ και η συμφωνία αυτή ακυρώθηκε το 2004, ρώτησαν τον Χασάν Ρουχανί -τον επικεφαλής διαπραγματευτή για τα πυρηνικά και επόμενο πρόεδρο του καθεστώτος, το 2013- αν είχε σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εκείνος απάντησε καυχώμενος: «Δεν το σταμάτησα, τους ξεγέλασα. Στην πραγματικότητα, ενώ νόμιζαν ότι πέτυχαν μια συμφωνία μαζί μας, χρησιμοποιήσαμε την ευκαιρία για να ολοκληρώσουμε τον κύκλο καυσίμων μας. Το προώθησα χωρίς να το καταλάβουν». Αυτά είναι καταγεγραμμένα στα απομνημονεύματά του.
Πιστεύετε ότι θα υπάρξει παραβίαση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με έναν νέο γύρο πυραυλικών επιθέσεων ή επιθέσεων κατά προσώπων;
Οσο υπάρχει αυτό το καθεστώς στην Τεχεράνη, δεν θα υπάρχει ειρήνη και ηρεμία στη Μέση Ανατολή. Πριν από 30 χρόνια λέγαμε ότι η Τεχεράνη είναι το κεφάλι του φιδιού όταν μιλούσαμε για πόλεμο, τρομοκρατία και πολεμική συμπεριφορά. Το καθεστώς αυτό είναι σαν τη μητρόπολη όλων των μεγάλων τρομοκρατικών ομάδων και των εξτρεμιστικών ομάδων στη Μέση Ανατολή. Είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει περισσότερη τρομοκρατία στο εξωτερικό και την Ευρώπη στην προσπάθειά του να μην εγκαταλείψει κάθε σχέδιό του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Διακρίνετε σημάδια που να υποδηλώνουν μια πιθανή αντικατάσταση ή μεταρρύθμιση εντός του ιρανικού καθεστώτος;
Η μεταρρύθμιση είναι εντελώς αδιανόητη σε αυτό το καθεστώς. Αυτή είναι η ψευδαίσθηση που έχουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, οι οποίοι επιδιώκουν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες να βρουν κάποιους μετριοπαθείς μέσα σε αυτό το καθεστώς. Προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν μια οφθαλμαπάτη, γιατί ποτέ δεν υπήρχαν μετριοπαθείς. Στην καταστολή στο εσωτερικό, στην εξαγωγή εξτρεμισμού, στην υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων, στη χρηματοδότησή τους, στον εξοπλισμό τους, στη δημιουργία χάους στην περιοχή, στην απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων υπάρχει απόλυτη ομοφωνία σε αυτό το καθεστώς. Είναι μέσα στο DNA του. Το καθεστώς χρησιμοποίησε την πλάνη των σκληροπυρηνικών μεταρρυθμιστών, ένα αφήγημα που δημιούργησε, για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τη Δύση. Τη στιγμή που αυτό το καθεστώς θα αρχίσει να μεταρρυθμίζεται θα καταρρεύσει. Οποιαδήποτε αλλαγή στον ορίζοντα θα γίνει από κάτω προς τα πάνω, με τη μορφή εξέγερσης του λαού στους δρόμους. Υπήρξαν πέντε μεγάλες πανεθνικές εξεγέρσεις στη χώρα από τον Δεκέμβριο του 2017. Είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι δεν θα συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο από το να απαλλαγούν από αυτό το καθεστώς. Στα συνθήματα του λαού όχι μόνο αναφέρονται στο πρόσωπο του Χαμενεΐ –του ανώτατου ηγέτη–, στοχεύοντας το σύνολο του καθεστώτος, αλλά φωνάζουν επίσης συνθήματα όπως «Κάτω ο καταπιεστής», είτε πρόκειται για τον σάχη είτε για τον ανώτατο ηγέτη. Δεν θέλουν να επιστρέψουν στην προηγούμενη μοναρχία και προφανώς θέλουν να απαλλαγούν από τη σημερινή θεοκρατία. Το μέλλον του Ιράν πρέπει να είναι μια Δημοκρατία. Αυτή θα είναι η τελική λύση στην ιρανική κρίση.
Καμία από τις εξεγέρσεις που αναφέρατε δεν φαίνεται να κατάφερε να ανατρέψει το καθεστώς μέχρι αυτή τη στιγμή. Πιστεύετε ότι θα αλλάξει αυτό μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και τις ισραηλινές επιθέσεις;
Υπήρξε μια πολύ αυστηρή καταστολή. Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς δολοφόνησε 750 διαδηλωτές και συνέλαβε 90.000 ακόμα, οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια νέα εξέγερση είναι υπό διαμόρφωση στον ορίζοντα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 και πλέον ετών, 120.000 Ιρανοί, άνδρες και γυναίκες, μερικοί από τους οποίους ήταν μόλις 13 ετών, έχουν εκτελεστεί, έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου απλώς και μόνο επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Πλέον βρισκόμαστε στην τελευταία φάση. Η διαδρομή για τους μουλάδες έχει τελειώσει και έχουν χάσει όλα τα στρατηγικά τους πλεονεκτήματα.
Αν πράγματι το καθεστώς έχει αποδυναμωθεί, τότε γιατί ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως για τις ΗΠΑ δεν είναι αυτοσκοπός να υπογράψουν μια συμφωνία για τα πυρηνικά στην προσεχή τους συνάντηση;
Η πολιτική των ΗΠΑ εξαρτάται από τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά μπορώ να σας πω ότι, αν μελετήσει κανείς την τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς δεν ήταν ποτέ πιο αδύναμο. Το 2024, η περιφερειακή στρατηγική του καθεστώτος δέχθηκε επίσης πολλά χτυπήματα. Εχει επιβιώσει βασισμένο σε δύο πυλώνες: στη μετανάστευση στο εσωτερικό του Ιράν και στη δημιουργία χάους και τρομοκρατίας στην περιοχή. Γι’ αυτό δημιούργησαν τη «Χεζμπολάχ», γι’ αυτό χρηματοδότησαν, εκπαίδευσαν και έδωσαν όπλα σε ομάδες όπως οι Χούθι. Ο άξονας στη ραχοκοκκαλιά της περιφερειακής στρατηγικής ήταν ο δικτάτορας Μπασάρ αλ Ασαντ. Η άτακτη υποχώρησή του μέσα σε μόλις 11 ημέρες κατέστησε το ιρανικό καθεστώς πολύ πιο αδύναμο. Το έργο της αλλαγής του καθεστώτος είναι αποκλειστικά υπόθεση του ιρανικού λαού και της ιρανικής αντίστασης. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε την παρουσία ξένων δυνάμεων στο έδαφος, ποτέ δεν ζητήσαμε οποιαδήποτε ξένη οικονομική βοήθεια. Το μόνο που ζητάμε είναι μια αυστηρή, σταθερή πολιτική. Η εκλεγμένη πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν, Μαριάμ Ρατζαβί, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η ιρανική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί με κατευνασμό, παράλληλα όμως δεν μπορεί η λύση να είναι ένας ξένος πόλεμος. Υπάρχει μια τρίτη επιλογή: η αλλαγή από τον λαό και την οργανωμένη αντίσταση. Αν η Δύση, και ιδιαίτερα η Ευρώπη, συνεχίσει να κατευνάζει το καθεστώς, τότε ο πόλεμος θα γίνει αναπόφευκτος. Το καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει χρόνο και να παρατείνει την κυριαρχία του. Σκληρή πολιτική σημαίνει να εμποδίσουμε το καθεστώς να εξάγει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, διότι όποια χρήματα παίρνει τα χρησιμοποιεί για την καταστολή στο εσωτερικό του Ιράν, για να προωθήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, για να χρηματοδοτήσει τις ομάδες αντιπροσώπων του, για να τα ξοδέψει στους βαλλιστικούς πυραύλους. Η πολιτική θα πρέπει να προβλέπει πολύ αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς, τον χαρακτηρισμό των «Φρουρών της Επανάστασης» ως τρομοκρατικής οργάνωσης και τη λογοδοσία των ηγετών του καθεστώτος για όλα τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας. Μόνο σε ένα καλοκαίρι, του 1988, 30.000 πολιτικοί κρατούμενοι σφαγιάστηκαν.
Το Ιράν στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Κίνα για υποστήριξη σε θέματα τεχνολογίας, άμυνας και εμπορίου. Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της συμμαχίας για την αυτονομία και την περιφερειακή επιρροή του Ιράν;
Η Τεχεράνη κάνει πολύ μεγάλες παραχωρήσεις από τον πλούτο του ιρανικού λαού. Υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι στρατηγική. Ο καλύτερος σύμμαχος ήταν ο Μπασάρ αλ Ασαντ. Το ιρανικό καθεστώς έχει δαπανήσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στη Συρία από το 2012 έως το 2022, σύμφωνα με έγγραφα που αποκτήσαμε από το γραφείο του προέδρου, από τους ακτιβιστές μας.
Υπήρξε απογοήτευση όσον αφορά τη λεγόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας;
Οι μουλάδες γνωρίζουν ότι δεν έχουν πραγματικούς συμμάχους και ψάχνουν για σωσίβιο οπουδήποτε μπορούν να το βρουν.
Πόσο κοντά εκτιμάτε ότι βρίσκεται το Ιράν στο σημείο να αποκτήσει εμπλουτισμένο ουράνιο για στρατιωτικούς σκοπούς μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων;
Το πυρηνικό πρόγραμμα του ιρανικού καθεστώτος από την πρώτη μέρα της έναρξής του προοριζόταν για στρατιωτικούς σκοπούς. Για μια χώρα που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου και αντίστοιχα το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο, συν τους τόσο πολλούς άλλους ενεργειακούς πόρους, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται οικονομικά είναι η πυρηνική ενέργεια. Το Ιράν έχει αρκετό φυσικό αέριο για 200 χρόνια. Από την πρώτη μέρα το σχέδιο αυτό ήταν για πυρηνικούς σκοπούς, καθώς αποτελεί στρατηγικό εγγυητή για την επιβίωση του καθεστώτος και πραγματοποιήθηκε με απόλυτη μυστικότητα. Το 2005 πήραμε στα χέρια μας έγγραφο από το κοινοβούλιο του καθεστώτος σύμφωνα με το οποίο ακόμα και τα μέλη του κοινοβουλίου δεν γνώριζαν για το πυρηνικό σχέδιο. Στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται ότι κανείς δεν γνωρίζει από πού προέρχεται ο προϋπολογισμός, διότι δεν περιλαμβάνεται στον ετήσιο προϋπολογισμό της κυβέρνησης.
Μετά τον βομβαρδισμό από τις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι οι τρεις βασικές εγκαταστάσεις έχουν ισοπεδωθεί. Ποια είναι η άποψή σας ως θερμικού πυρηνικού μηχανικού;
Το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν έκανε αποκαλύψεις τον Αύγουστο του 2002 για το Νατάνζ και αντίστοιχα τον Δεκέμβριο του 2005 για το Φορντό. Οι ακτιβιστές της Λαϊκής Οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Ιράν έχουν κάνει περισσότερες από 130 αποκαλύψεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις μυστικές τοποθεσίες, τα ερευνητικά κέντρα του προγράμματος, τους επιστήμονεςκλειδιά και ούτω καθ’ εξής. Πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται μόνο στον εμπλουτισμό και στο γεγονός ότι το Ιράν το είχε καταφέρει κατά 60%, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να φτάσει στο 90% πολύ γρήγορα. Για μια πυρηνική βόμβα, όμως, χρειάζεται επίσης αυτό που ονομάζεται «οπλοποίηση». Χρειάζεται επιπλέον ένα «σύστημα παράδοσης», να το μετατρέψουμε σε κεφαλή και να το τοποθετήσουμε σε βαλλιστικούς πυραύλους. Οι πληροφορίες μας έδειξαν ότι το καθεστώς εργαζόταν ταυτόχρονα και στις τρεις αυτές κατευθύνσεις. Οχι μόνο εμπλούτιζαν ουράνιο, αλλά δεν εγκατέλειψαν ποτέ την οπλοποίησή του.
Υπάρχουν άλλες μυστικές εγκαταστάσεις;
Το καθεστώς δεν έχει παράσχει ποτέ εθελοντικά στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ / ΙΑΕΑ) πληροφορίες και στοιχεία για τους πυρηνικούς του σταθμούς. Τόσο το Νατάνζ όσο και το Φορντό αποκαλύφθηκαν από εμάς. Μια άλλη τοποθεσία εντοπίστηκε από τις ΗΠΑ, στο Λασκαραμπάντ Καραΐ, η οποία ήταν το νευραλγικό κέντρο της διαδικασίας οπλοποίησης το 2003. Πρώτα αρνήθηκαν την ύπαρξή της, μετά προσπάθησαν να αποκρύψουν τα γεγονότα, μέχρι που αναγκάστηκαν να το αποδεχτούν, και τότε άρχισαν αυτό που ονομάζεται «λίφτινγκ προσώπου», ενώ παράλληλα κατέστρεφαν στοιχεία. Το 2003 αποκαλύψαμε το νευραλγικό κέντρο της οπλοποίησης του Σιάν Λαβιζάν. Το καθεστώς οδήγησε εκεί τους επιθεωρητές της ΔΕΑΕ μήνες αργότερα. Οταν πήγαν εκεί, είδαν ότι όλα τα στοιχεία είχαν εξαφανιστεί. Είχαν αφαιρέσει το χώμα σε βάθος τεσσάρων μέτρων, όλα τα δέντρα είχαν εξαφανιστεί, όλα τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα είχαν απομακρυνθεί. Παρ’ όλα αυτά, οι επιθεωρητές βρήκαν ίχνη ουρανίου. Είναι ένα από τα σημεία για τα οποία, 21 χρόνια μετά, το καθεστώς δεν έχει ακόμη απαντήσει στη ΔΕΑΕ. Δεν δέχτηκαν ποτέ επιθεωρήσεις στις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις, καθώς, με βάση την προηγούμενη συμφωνία, οι χώροι αυτοί είναι εκτός ορίων και θα ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο για να κάνουν ό,τι ήθελαν. Οσο παραμένει ενεργό οποιοδήποτε από αυτά τα πυρηνικά προγράμματα, οι πιθανότητες του καθεστώτος να προχωρήσει σε πυρηνικά όπλα είναι πολύ μεγάλες. Το 2004 υπογράφτηκε μια συμφωνία με τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και το Ιράν σταμάτησε τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ενώ όλοι είναι ευτυχείς που η Τεχεράνη σταμάτησε τον εμπλουτισμό, το καθεστώς εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο για να ολοκληρώσει τον κύκλο παραγωγής καυσίμων. Οταν ήρθε στην εξουσία ο Αχμαντινετζάντ και η συμφωνία αυτή ακυρώθηκε το 2004, ρώτησαν τον Χασάν Ρουχανί -τον επικεφαλής διαπραγματευτή για τα πυρηνικά και επόμενο πρόεδρο του καθεστώτος, το 2013- αν είχε σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εκείνος απάντησε καυχώμενος: «Δεν το σταμάτησα, τους ξεγέλασα. Στην πραγματικότητα, ενώ νόμιζαν ότι πέτυχαν μια συμφωνία μαζί μας, χρησιμοποιήσαμε την ευκαιρία για να ολοκληρώσουμε τον κύκλο καυσίμων μας. Το προώθησα χωρίς να το καταλάβουν». Αυτά είναι καταγεγραμμένα στα απομνημονεύματά του.
Πιστεύετε ότι θα υπάρξει παραβίαση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με έναν νέο γύρο πυραυλικών επιθέσεων ή επιθέσεων κατά προσώπων;
Οσο υπάρχει αυτό το καθεστώς στην Τεχεράνη, δεν θα υπάρχει ειρήνη και ηρεμία στη Μέση Ανατολή. Πριν από 30 χρόνια λέγαμε ότι η Τεχεράνη είναι το κεφάλι του φιδιού όταν μιλούσαμε για πόλεμο, τρομοκρατία και πολεμική συμπεριφορά. Το καθεστώς αυτό είναι σαν τη μητρόπολη όλων των μεγάλων τρομοκρατικών ομάδων και των εξτρεμιστικών ομάδων στη Μέση Ανατολή. Είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει περισσότερη τρομοκρατία στο εξωτερικό και την Ευρώπη στην προσπάθειά του να μην εγκαταλείψει κάθε σχέδιό του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.