Στις στενές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, στο ζήτημα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 αλλά και στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις εστίασε ο Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Economist Impact SE Europe Events, στο πλαίσιο της 29ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση που διοργανώθηκε στο Λαγονήσι.

«Η ικανότητα των ΗΠΑ να προβάλλουν ισχύ στην ευρύτερη περιοχή εξαρτάται από τη στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Το project της Αλεξανδρούπολης είναι εξαιρετικά πολύτιμο. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να αλλάξει αυτό στη δεύτερη θητεία Τραμπ. Ο Πρόεδρος κατανοεί τη σημασία της σχέσης με την Ελλάδα», τονίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Δεν έβγαζε νόημα για εμάς που οι Τούρκοι προμηθεύτηκαν ρωσικά συστήματα αεράμυνας, όντας σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Τους επιβάλαμε πραγματικό κόστος για την επιλογή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας για τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35. Σημειώνει δε ότι «ένα στοιχείο της τουρκικής ηγεσίας δεν επιθυμεί να είναι μέρος της Δύσης και θα πρέπει να τους πείσουμε για το αντίθετο».




Πομπέο για ΝΑΤΟ, Ιράν και Γάζα   

Ο Πομπέο απαντά με ένα μονολεκτικό κατηγορηματικό «ναι» στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένοι στο άρθρο 5 για τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ. Θεωρεί μάλιστα πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει απογοητευτεί με τα αποτελέσματα της Συνόδου στη Χάγη: «Ήλπιζε σε διχόνοια και χάος, αλλά πήρε ενότητα και περισσότερη επένδυση της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, κάνει λόγο για αποτυχία -όχι των ΗΠΑ αλλά- της Ευρώπης: «Γνωρίζαμε τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι αυτός ο πόλεμος επρόκειτο να λάβει χώρα και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημέρωσαν όλη την Ευρώπη σχετικά με αυτό. Ξέρετε τι έκαναν οι Ευρωπαίοι; Τίποτα». Ο ίδιος επέκρινε τη διοίκηση Μπάιντεν: «Δεν άφησε τους Ουκρανούς να κερδίσουν. Τους είπε ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα μας αλλά μόνο στο δικό τους έδαφος. Δεν μπορείς να επικρατήσεις έτσι». Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η διοίκηση Τραμπ παρέχει από την πλευρά της πραγματική βοήθεια στο Κίεβο, δηλώνει: «Ακόμα και τώρα που καθόμαστε εδώ σήμερα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν υποστήριξη. Το κλειδί είναι να πειστεί ο Πούτιν ότι το κόστος υπερβαίνει τα οφέλη της συνέχισης του πολέμου».

Αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επεσήμανε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να δώσει στους Ιρανούς μια διέξοδο μέσω διαπραγμάτευσης, ωστόσο εκείνοι αρνήθηκαν: «Το ιρανικό καθεστώς είναι πλέον κυνηγημένο. Αν όμως συνεχίσει στην ίδια πορεία, σας υπόσχομαι ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα επιτεθεί ξανά στο πυρηνικό τους πρόγραμμα. Επομένως, στο ερώτημα τι θα ακολουθήσει δεν θα πρέπει να απαντήσει η Δύση αλλά ο λαός του Ιράν. Και ελπίζω να αποφασίσουν ότι αυτό το καθεστώς τους έχει απογοητεύσει. Ότι όλα τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν σπαταλήσει για την ασφάλεια αποδείχθηκαν άχρηστα απέναντι στο Ισραήλ, απέναντι στις ΗΠΑ. Θα πρέπει να αποφασίσουν αν επιθυμούν να είναι μέρος του παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας και ευημερίας. Επομένως, έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε».

Ως προς την κρίση στη Γάζα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα τελειώσει με τον θάνατο και του τελευταίου μαχητή της Χαμάς, εκτός αν αποφασίσουν ότι θα πορευτούν με ένα διαφορετικό μοντέλο, μια ζωή ειρήνης και ευημερίας. Οι κουφιοκέφαλοι της Χαμάς έχουν καταστρέψει τις ζωές των ανθρώπων που ζουν στη Γάζα. Κρατούν ακόμη Ισραηλινούς ομήρους. Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου 2023 είναι απαράμιλλο σε σχέση με ό,τι άλλο έχω συναντήσει στη ζωή μου. Οι φρικαλεότητες που προκάλεσαν. Οι δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων. Οι σεξουαλικές επιθέσεις. Είναι απλά φρικτό. Και ο υπεύθυνος για αυτήν την καταστροφή είναι ο Αγιατολάχ, το ιρανικό καθεστώς, το οποίο υποστήριξε αυτούς τους τρομοκράτες στη Γάζα».